hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2015 #26 Opublikowano 8 Listopada 2015 "hajtaler" znasz się dobrze na instalacjach? Pompa zamontowana prawidłowo na zasilaniu powinna mieć naczynie po stronie ssawnej!!! Na rysunku jest inaczej pompa ładuje w naczynie to tak jakby była na powrocie a wtedy to już nie jest 30 cm. Wiem że dla pompy 25/40 zamontowanej na powrocie ta wysokość to 2,8 m(0,7x wys podnoszenia). Nie odbieraj mojej odpowiedzi jako atak. Z rysunku który kolega zamieścił raczej niewiele można wyczytać co i jak podłączone ale raczej naczynie źle podłączone pod kątem bezpieczeństwa - nie oddzielną rurą bezpieczeństwa a pewnie za zaworem różnicowym ale nie wiadomo bo kolega nie wrzucił do tej pory schematu. Widzę,że trochę namieszałem... Ogrzewam dom o powierzchni ok 90m2.W domu jest razem 55 pojedynczych grzejników Rozumiem że to błąd - 5 grzejników? Jeżeli tak to pompa na 3 biegu to nieporozumienie. Daj na 1 i powinno to 25 cm wystarczyć
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2015 #28 Opublikowano 8 Listopada 2015 No to daj tą pompe na 1, uzupełnij najpierw ubytek wody, odpowietrz wszystko i obserwuj. Powinno być ok
Patryko20012 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor #29 Opublikowano 8 Listopada 2015 Myślisz,że zniknie i ubywanie wody i bulgotanie?
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2015 #30 Opublikowano 8 Listopada 2015 Powinno ale można by było więcej coś powiedzieć jak byś wstawił schemat zwłaszcza podłączenie od kotła zasilania i naczynia
Patryko20012 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor #31 Opublikowano 8 Listopada 2015 A tak przy okazji.Od jakiegoś czasu gdy woda w bojlerze jest gorąca i odkręcam kran na ciepłą wodę a następnie go gwałtownie zamknę to w wymienniku słychać dziwny dźwięk.Dodam,że gdy bardzo powoli zakręcam kran to tego nie słychać.Czym to może być spowodowane?
hajtaler428 Opublikowano 9 Listopada 2015 #32 Opublikowano 9 Listopada 2015 Pewnie to naczynie-przepona reaguje na zmianę ciśnienia ale niech się wypowie jakiś specjalista. Ten dźwięk to pewnie takie uderzenie? A jak tam po zmianie biegu pompy?
sambor Opublikowano 9 Listopada 2015 #33 Opublikowano 9 Listopada 2015 Jaka średnica rury do naczynia przeponowego?
Patryko20012 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor #34 Opublikowano 9 Listopada 2015 Po zmianie biegu pompy na razie nic się nie dzieje w bojlerze.Zobaczymy jutro co z ubytkiem wody.Wydaje mi się jednak, że przez tą zmianę biegu grzejniki w jednym z pomieszczeń nie są w takiej temperaturze jak powinny.Na górze już gorące a dół jeszcze letni.A jeżeli o te dźwięki to jest to takie uderzanie.Czy da się na to jakoś zaradzić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.