Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Buforu

Poter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższym czasie mam zamiar dołączyć zbiornik buforowy do instalacji  od paru tygodni szukam informacji jak tego dokonać stworzyłem schemat podłączenia ale chcę mieć pewność że będzie dobrze działać, także proszę o opinie i podpowiedzi co zmienić lub może coś jest zbędnego lub czegoś brakuję. Jednocześnie pytam czy z pieca do bufora wystarczy rura miedziana 28mm czy powinna być większa i w którym miejscu powinnien być zawór bezpieczeństwa.

post-65196-0-95657700-1446827099_thumb.jpg

Opublikowano

Do naczynia wzbiorczego rura Cu28 - takie są przepisy, zaw bezp daj wprost na kotle lub buforze, powrót z grzania CWU daj jak najniżej .

Rura Cu 28 wystarczy

Opublikowano

Tylko CWU będzie miał dosyć krótki obieg więc dużo nie straci na powrocie temperatury czy nie ochłodzi zbytnio się jak się puści gorącą wodę w dolne partię zbiornika?

I czy zawór bezpieczeństwa dać 6 bar ? i jeśli chciałbym dodać manometr to gdzie pomiędzy piec- bufor czy na bufor -co.

Opublikowano

W układzie otwartym daje się zaw bezp 1,5bar !

Manometr to możesz zainstalować i będzie on pokazywał wartości ok zera- czyli ciśnienie statyczne słupa wody 

Powrót z bufora daj niżej

Opublikowano

Wprowadziłem poprawki do schematu w takim razie z manometru rezygnuje , powrotu z bufora niżej się nie da jest na dnie zbiornika.

A czy w tym układzie woda z bufora będzie się cofać po wygaśnięciu pieca do pieca czy warto dodać zawór zwrotny i gdzie ?

post-65196-0-67572500-1446909168_thumb.jpg

Opublikowano

Woda do pieca będzie się cofać , są na to różne patenty , sam z tym walczę , wstawiłem zawór klapowy , ale nie trzyma , problem w tym że różnica ciśnień za i przed zaworem są niewielkie . Są też patenty z zasyfonowaniem  ,ale to na innych forach

Opublikowano

Witam.

Poter, nie wiem dlaczego bufor grzeje bojler cwu  :huh:

Lepiej bezpośrednio kotłem  ;)

Moim zdaniem,jeśli zawór 3d i różnicowy(powinnien być w pionie) na powrocie,woda nie powinna się cofnąć.  ^_^

Pozdrawiam.

Opublikowano

cwu zaplanowałem połączyć buforem żeby gdy nie potrzeba na grzejniki to cwu będzie korzystać .

tak zawór różnicowy będzie w pionie tak gdzieś wyczytałem że nie będzie cofek z bufora.

lada dzień zaczynam działać w kotłowni czekam  tylko na części , mam nadzieje że wszystko dobrze przemyślałem i nie będzie niespodzianek. 

A tak przy okazji polecam hurtownie internetową DOBO.PL  o połowę taniej niż w lokalnych sklepach w moich okolicach.

Opublikowano

Ten różnicowy za buforem potrzebny jest jak dziura w moście zresztą tak samo jak 3D w obiegu grzejnikowym. Ale są dwie szkoły jedni twierdzą że nie można za dużo armatury zastosować, inni że po co wydawać pieniądze na zbędne do niczego nie potrzebne i nic nie wnoszące elementy.  Za buforem żadnej grawitacji nie będzie to do czego ten zawór różnicowy, podobnie jest z 3D na obieg grzejnikowy, po co regulować coś czego regulacja jest całkowicie zbędna wystarczy prosty sterownik pompy z termostatem pomieszczenia albo termostatyczne zawory na grzejnikach i efekt jest taki sam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

bufor stoi i działa miałem problem z zaworem różnicowym zawieszał się ale po wymianie działa, tylko teraz pytanie  jak palić-palę węglem orzech rozpalam od góry tylko jaka temperatura  na piecu a powrotu, na tą chwile mam 80 a powrót to ok. 65

na jakiej prędkości pompka bufor stoi jakieś 50cm od pieca więc blisko no i prędkość dmuchawy, czytałem że lepiej miarkownik lecz heiztechnik nie posiada klapki w dolnych drzwiczkach może w przyszłości coś da się zrobić . zauważyłem ja za szybko piec nabiera temp. słychać że dochodzi do miejscowego gotowania wody, codziennie testuje i szukam najlepszej metody  lecz będę wdzięczny za podpowiedzi na chwilę obecną.

Opublikowano

Aby gorąca woda nie cofała się z bufora do naczynia otwartego wystarczy zainstalować bezpośrednio przy zasilaniu bufora zawór zwrotny klapowy.

By pass pompy ładującej bufor winien także być wykonany z zaworu klapowego oraz omijać także zawór 3D który winien mieć oznaczenie TZM.

Gdy instalacja CO nie jest grawitacyjną to zawór różnicowy także zbędny.

Opublikowano

Według mnie bardzo przekombinowany i nie do końca przemyślany układ.

Po pierwsze bufor trochę mały, zwłaszcza że odbiornikiem będą grzejniki a nie podłogówka i do tego zasobnik cwu

Po drugie po co te zawory 3D?

Po trzecie zasilanie bufora zrobić grawitacyjnie

Po czwarte odbiór przez termostatyczny zawór mieszający.

Po piąte przemyśleć

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich , którzy marzą lub mają już bufory. Zwracam się szczególnie  do osób, które mają poważne doświadczenia w tym temacie. Proszę o ocenę czy to co załączone w dwóch wariantach faktycznie zadziała:

1. Wariant "A" zawory zwrotne ZZW za pompami (na tłoczeniu) PCO1 i PCW i dodatkowa pompa PCB tłocząca ciepło z załadowanego bufora 1000 L np.latem, późną wiosną lub wczesną jesienią, gdy kocioł główny K1  nie działa jeszcze, ale jest  naładowany kominkiem lub innym źródłem ciepła.

2. Wariant "B" zawory zwrotne przed pompami ( na ssaniu) aby istniejące pompy PCO1 i PCW wykorzystać, które będą wysysały ciepło z bufora 1000 L po jego załadowaniu kominkiem lub innym źródłem ciepła. W tym wariancie kocioł główny K1 musi chodzić cały rok.

Obawiam się, że Wariant "B" z zaworami na ssaniu pomp PCO1 i PCW jest niedopuszczalny i układ z buforem będzie ciągle zapowietrzony.  Proszę o wszelkie uwagi i błędy bo interesują mnie szczególnie krytyczne aby sprowadzić mnie do parteru.

Marek

CO-29-03-2016-ver.7 Wariant-A.pdf

CO-29-03-2016-ver.7 Wariant-A -tryby pracy.pdf

CO-29-03-2016-ver.7 Wariant-B.pdf

CO-29-03-2016-ver.7 Wariant-B -tryby pracy.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.