radek1112 Opublikowano 23 Października 2015 #1 Opublikowano 23 Października 2015 Witam serdecznie. Wlasnie zamontowalem u siebie solary. 3 panele firmy Hewalex oraz do tego bojler 300l. Nie mialem jeszcze okazji sprawdzic jak one dzialaja, bo pogoda nie pozwala. Problem w tym, ze pale tylko w piecu i grzeje sie tylko gorna czesc bojlera (poniewaz dolna wezownica jest wpieta pod solary) i niestety nie wystarcza mi wody. Jest jakis skuteczny sposob na ogrzanie całych 300l??? Poprzednio mialem bojler galmet 200l i bylo duzo lepiej. Mam duzy piec i szkoda zeby nie wykorzystac tej energii. Czy pompka cyrkulacyjna wpieta od wylotu cieplej wody do zasilania zalatwi sprawe?
Logan Opublikowano 23 Października 2015 #2 Opublikowano 23 Października 2015 Nie zagrzejesz całości, już o tym nawet wspomniałeś, że grzejesz górną wężownicę. Pompka cyr. też nie załatwi sprawy bo miesza u samej góry. Jedyny sposób to grzać górę ile się da.
automatyk Opublikowano 23 Października 2015 #3 Opublikowano 23 Października 2015 tak dodatkowa cyrkulacja wody załatwi sprawe i tak by było najlepiej czyli dodatkowa pompa pomiedzy syrkulaca obecną a zasilaniem zimnej wody i to spowoduje zagrzanie całych 300l wody
sambor Opublikowano 23 Października 2015 #4 Opublikowano 23 Października 2015 Są dwa rozwiązania - albo pompa mieszająca cały zbiornik, załączana podczas grzania wody, albo grzać góną wężownicą + 1/2 zasobnika do wyższej temp a na wyjściu CW dać zawór mieszający wodę gorącą z zimną i obniżający temp do zadanej.
radek1112 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 23 Października 2015 Czyli cyrkulacja z samej gory do samego dolu? Grzeje sama gore ze na termometrze bojlera pokazuje 85 st. To nic nie daje.
sambor Opublikowano 23 Października 2015 #6 Opublikowano 23 Października 2015 Czy masz zawór mieszający na wyjściu?
radek1112 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 23 Października 2015 Tak mam. Firmy esbe.
Gość Digitrax Opublikowano 23 Października 2015 #8 Opublikowano 23 Października 2015 Zainstaluj na rurze zasilającej zbiornik CWU trójnik i tam wepnij pompę z cyrkulacją. Króciec w połowie zbiornika zaślep korkiem. Niechaj pompa chodzi stale to i cały zbiornik będziesz miał nagrzany.
radek1112 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #9 Opublikowano 23 Października 2015 Aktualnie to wyglada tak.
sybiga Opublikowano 23 Października 2015 #10 Opublikowano 23 Października 2015 Możesz zastosować pompę cyrkulacyjną do mieszania wody w CWU. Wstaw trójnik na zimnej wodzie i Ciepłej wodzie. bezpośrednio przed zasobnikiem. (przed zaworem mieszającym) I tam zamontuj pompę . Tak żeby pompowała gorącą wodę do zimnej. Za pompą zawór zwrotny. I podepnij zasilanie tej pompy pod zasilanie pompy CWU.
radek1112 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 23 Października 2015 Ok. Tak zrobię. Ewentualnie jaką pompę wybrać, żeby nie była za słaba? Jakieś sugestie?
sybiga Opublikowano 23 Października 2015 #12 Opublikowano 23 Października 2015 Wystarczy zwykła mieszająca. Jak Cię stać i Chcesz to kup energooszczędną :) Marki Ci nie podam bo nie chcę uprawiać na tym forum jakiejś kryptoreklamy :)
radek1112 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #13 Opublikowano 23 Października 2015 Zawsze na pw możesz podesłać
majschi Opublikowano 23 Października 2015 #14 Opublikowano 23 Października 2015 Wystarczy zwykła mieszająca. Jak Cię stać i Chcesz to kup energooszczędną :) Marki Ci nie podam bo nie chcę uprawiać na tym forum jakiejś kryptoreklamy :) Warto dodać, że w tym przypadku należy użyć pompy do cyrkulacji cwu, wykonanej najczęściej z mosiądzu, brązu lub stali nierdzewnej. Nie mylić z pompą co która jest z żeliwa i nie może być zastosowana w tej sytuacji. Najsłabsza pompa wystarczy
radek1112 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #16 Opublikowano 13 Marca 2016 Witam ponownie. Zamontowalem pompe cwu. Miesza wode z gory do dolu. Temp na dole jak i na gorze bojlera sie wyrownoja. Pompka jest podlaczona do osobnego sterownika-zalacza sie dopiero jak gorna czesc bojlera osiagnie zadana temp. Chodzi o to aby nie pracowala caly czas. Mam pytanie odnosnie pompki cwu. Czy jesli nie pracuje i nie pcha wody to moze z zasilania wode pchac w odwrotnym kierunku? Zawor zwrotny zamontowany za zasileniem. Moze ma byc jeszcze zaraz za pompka?
Gość Digitrax Opublikowano 13 Marca 2016 #17 Opublikowano 13 Marca 2016 Oczywiście że ze pompą winien być bezpośrednio zawór zwrotny a przed nią filtr. Jak go nie ma to zainstaluj.
radek1112 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #18 Opublikowano 13 Marca 2016 Filtr jest. To pewnie dlatego wychladza mi tak szybko ciepla wodę jak pompka nie pracuje?
Gość Digitrax Opublikowano 13 Marca 2016 #19 Opublikowano 13 Marca 2016 Nie tyle co wychładza ale pobierając wodę płynie ona z zasilania (zimna) do poboru. Woda jest leniwa i płynie prędzej tam gdzie ma lżej. Dla niej łatwiej jest pokonać pompkę z filtrem niż cały zbiornik wody. Są to tzw opory przepływu.
radek1112 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #20 Opublikowano 13 Marca 2016 Dzieki za szybka odpowiedz. Zamontuje zawor zwrotny i dam znac co i jak. Pozdro
MikiQ Opublikowano 15 Marca 2016 #21 Opublikowano 15 Marca 2016 U mnie jest ten sam problem. Do tej pory myślałem, że tak dużo wody zużywamy że brakuje mi 300l wody o temp. 60 stopni na 30 minut z żoną pod prysznicem, a tu taka niespodzianka - że ja wcześniej na to nie wpadłem. A nie można przepiąć powrotu do kotła z dolnej wężownicy i zrobić połączenia między nimi.
sambor Opublikowano 15 Marca 2016 #22 Opublikowano 15 Marca 2016 Takie połączenie mam u siebie od 4 lat, Biawar 300l, grzany do 50C po 24h jest ok 35C.
MikiQ Opublikowano 15 Marca 2016 #23 Opublikowano 15 Marca 2016 a nie będzie miało znaczenia to że wtedy powrót z CWU będzie poniżej powrotu z kotła?
sambor Opublikowano 15 Marca 2016 #24 Opublikowano 15 Marca 2016 Nie ma znaczenia, przecież jest pompa, najwyżej dobry zaw zwrotny.
Gość mak Opublikowano 15 Marca 2016 #25 Opublikowano 15 Marca 2016 Problem jest trochę ... "napompowany" i tak naprawdę wcale go nie ma. Każdy kto montuje podgrzewacz z dwoma wężownicami powinien sobie odpowiedzieć na pytanie co jest głównym źródłem ciepła dla ogrzania wody w podgrzewaczu. i to źródło podłączamy do dolnej wężownicy, górna wężownica jest podłączana do dodatkowego źródła ciepła. Najczęściej dolną wężownicę podłącza się pod zestaw solarny a górną .... tu optymalnym rozwiązaniem jest kocioł gazowy. Czy tylko gazowy? Nie powinno być żadnych problemów z dostępem do cwu z górnej wężownicy gdy: - mamy kocioł stałopalny np z podajnikiem - mamy na wężownicę oddzielną pompę ładującą - kocioł jest wyposażony w sterownik obsługujący pompę ładowania cwu - sterownik kotłowy posiada funkcję priorytetu cwu W każdym podgrzewaczu cwu mamy 3 strefy temperatur wody na górze strefę gorącą, na środku temperatur średnich i na dole strefę zimną i nie da się tego zmienić. Można chwilowo wyrównać temperaturę wody w podgrzewaczu przez zastosowanie tego podmieszania, ale każdy pobór wody z podgrzewacza powoduje napływ wody zimnej i sytuacja wraca do stanu jak przed wymieszaniem. Połączenie wężownicy górnej z dolną wcale nie zwiększa ilości ciepłej wody bo jak ma tą ilość zwiększyć jak zasilacie górną wężownicę czynnikiem o temperaturze np 60 C to po przejściu przez górną część ma już tylko 40 a po przejściu dolnej ma tylko kilkanaście czyli tyle ile woda napływająca. To jaki jest sens tego połączenia? Rozkład temperatur w podgrzewaczu się nie zmieni na górze będzie 60 na środku 40-30 na dole kilkanaście C. I nawet jak przez jakąś chwilę uda nam się doprowadzić do sytuacji że mamy 300 l wody podgrzanej do 50C to po poborze wody z podgrzewacza np 100 l napływa woda zimna i już nie mamy 300 l wody o temperaturze 50 C tylko 100 o temperaturze 40, 100 litrów o temperaturze 30 -35 i 100 o temperaturze poniżej 30, to jak włączycie to podmieszanie to jaka wodę będziecie mieć? Rachunek jest prosty będziecie mieć 300 l wody o temperaturze ok 20 C czyli nie macie już ciepłej wody. Wszystkie te wynalazki to strata czasu na robotę i pieniędzy na materiał. Dla niedowiarków zamieszczam rysuneczek z rozkładem temperatur w podgrzewaczu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.