Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu

lukasz84m5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Ze względu na fakt iż nie mam możliwości podłączenia kotła gazowego do instalacji miejskiej bo po prostu jej nie ma :) chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się montaż kotła na gaz z butli. Jakie może być zużycie takiego kotła. Dodam że obecnie mam parterowy domek bez piętra (narazie ) o powierzchni ok 80 m2 ile miesięcznie może zużyć taki kocioł do ogrzania domku. u mnie wymiana butli kosztuje obecnie 34 zł więc może i by się to opłacało. Pozdrawiam forumowiczów 

Opublikowano

Witaj,

przede wszytskim nie podałeś info o ociepleniu. Jakie i gdzie? Myślę , że to ważne dla osób, które jakoś będą chciały Ci pomóc:)

Opublikowano

mozna podać jedynie szacunki w takim okresie jak teraz to około 4-6 butli na miesiac przy mrozach około 10 butli  podane z doświadczenia  przy spalaniu gazu kottłem kondensacyjnym

w tej chwili jest ogrzewany jeden budynek około 110m2 w oczekiwaniu na gaz z rury

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dom w tym roku ocieplony i wymienione okna , ogólnie w tym momencie ogrzewam piecem kominkowym na cały dom  i na pewno by ten rodzaj ogrzewania pozostał. Jedynie nocą ewentualnie używał bym gazu do podtrzymania temperatury. Mieszkam w górach a u nas trochę zimą chłodno ;) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Moi znajomi również mieszkają w górach i mieli dokładnie ten sam problem.

Z racji tego iz są oni właścicielami domu o powierzchni dużo wiekszej niż ty zdecydowali sie na montaż instalacji zewnętrznej ,nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale mają zamontowany duży zbiornik w  ogródku  z gazem i w ten sposób ogrzewaja dom i uzyskują ciepłą wodę użytkową. Co do kosztów eksploatacji to nie są jakieś wielkie, a montaż przy długoterminowej  umowie prawdopodobnie pokrywa po części dostawca. Niestety nie  mam pojęcia jakie to są koszty ale może warto zapytać , z tego co wiem znajomi dostali również dofinansowanie z urzedu gminy. Więc może warto przemysleć takie rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.