feliks314 Opublikowano 18 Października 2015 #1 Opublikowano 18 Października 2015 Witam. Robię porządki w piwnicy na działce i znalazłem taki nieduży piec, z okrągłą pokrywką od góry (w sam raz na postawienie 1 garnka), w środku kratka a poniżej wyjmowalna szufladka na popiół. Z tyłu wyjście na komin ok. 11,5cm fi. Dokłada się do tego piecyka materiał palny zapewne od góry zdejmując pokrywkę. Ale nie wejdzie tam raczej nic większego od połamanych na krótko patyczków... zastanawiam się więc do czego ten piec ma służyć? Zobaczcie zdjęcia: Pozdrawiam, Feliks
majschi Opublikowano 18 Października 2015 #2 Opublikowano 18 Października 2015 witam można na tym zagrzać wodę na kawę :D
feliks314 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 18 Października 2015 Tylko czym w tym piecu powinno się docelowo palić ? Liśćmi, trotami? I faktycznie chyba tylko jako kuchenka może służyć, bo pokoju raczej nie ogrzeje...
sambor Opublikowano 18 Października 2015 #4 Opublikowano 18 Października 2015 Piękna koza budowlana :)
Hermogenes Opublikowano 18 Października 2015 #5 Opublikowano 18 Października 2015 Brak tylko wymiennika :P
kiminero Opublikowano 18 Października 2015 #6 Opublikowano 18 Października 2015 To jest urządzenie do grzania przewodem kominowym, albo prototyp niszczarki do dokumentów...
sybiga Opublikowano 18 Października 2015 #7 Opublikowano 18 Października 2015 To ani koza budowlana ani prototyp niszczarki dokumentów.... Jest to piec produkcji "niemieckiej" z czasów II wojny Światowej. Był wykorzystywany do dogrzewania małych schronów ( bunkrów) polowych... np regelbau 668 Jak go dobrze sprzedasz ...- kupisz sobie dobry kocioł do domu :)
feliks314 Opublikowano 18 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 18 Października 2015 Tylko żeby sprzedać dobrze jest mieć jakąś konkretną nazwę firmy lub model pieca, a ten nie ma żadnych oznaczeń.
jurgonka Opublikowano 18 Października 2015 #9 Opublikowano 18 Października 2015 Przystawka do pieca kaflowego, pozwalała nie tylko nagrzać piec, ale i gotować. Popularne w czasie II WŚ. Przystawka - grzanie było ważne ale głównie chodziło o gotowanie. Wysokość przystawki determinowana była wysokością posadowienia drzwiczek w piecach.
sybiga Opublikowano 18 Października 2015 #10 Opublikowano 18 Października 2015 Jak nie ma .. To zaloguj się na jakimś forum poszukiwaczy ,czy pasjonatów historii ... (nie chcę tutaj kogoś promować..) Tylko nie pisz że Masz!. Broń Boże ! Napisz że widziałeś gdzieś... I zadaj takie samo pytanie co tutaj.... Potem poczekaj kilka tygodni na rozwój sytuacji . Tyle.
kiminero Opublikowano 18 Października 2015 #11 Opublikowano 18 Października 2015 O! Że niby ten kawał żeliwa taki drogocenny? Że niby jakiś nazista łapki sobie grzał? Czyli jednak miałem rację z tą niszczarką! Jak z Polski uciekali, to niejeden dokument ta "koza" zeżarła... Poszperałbym w popiele...
sambor Opublikowano 24 Października 2015 #12 Opublikowano 24 Października 2015 Przez przypadek wpadł mi w ręce opis takiego piecyka i tu ma rację kolega @ jurgonka i jego wytłumaczenie z postu #9 Rys 55 i opis poniżej, Kiepska reprodukcja strony z książki "Roboty zduńskie ", autor Janusz Paradistal.1960r Do grzania niemieckich umocnień to raczej temu daleko
Hermogenes Opublikowano 25 Października 2015 #13 Opublikowano 25 Października 2015 Przecie napisałem że brak mu wymiennika.
sambor Opublikowano 25 Października 2015 #14 Opublikowano 25 Października 2015 W klasycznej kozie też brak wymiennika po za rurą dymową
Hermogenes Opublikowano 25 Października 2015 #15 Opublikowano 25 Października 2015 Kaflak to też taka specyficzna rura dymowa.poz Hermogenes
feliks314 Opublikowano 26 Października 2015 Autor #16 Opublikowano 26 Października 2015 Faktycznie ten Termon wygląda jak mój piecyk. W między czasie pokazałem zdjęcia piecyka paru starszym osobom i jeden Pan również twierdził, ze widział taki piecyk podłączony pod piec kaflowy. Czyli chyba użytku z niego żadnego miał nie będę. Pewnie pójdzie na Allegro albo na złom.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.