Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki Typ Grzejnika Do Kotła Gazowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich. Jestem nowy na forum i piszę do was z wielkim problemem. Mieszkam w domu jednorodzinnym o powierzchni około 130 mkw, który jest po wymianie wszystkich okien na nowe, a za dwa lata czeka mnie ocieplanie( teraz jest ocieplony stara metodą od wewnątrz).

mój piec gazowy to ariston unoblock ( czy monoblock) z zamknięta komora spalania o mocy ok. 28 kw i jest sterowany czujnikiem pokojowym. Wiem, że piec jest za mocny na taki metraż, ale kupiłem go w bardzo okazyjnej cenie. Instalacja jest od nowości i ma około 60 lat. Rury stalowe, a grzejniki żeliwne. W jednym pomieszczeniu przez mój błąd strzelił mi grzejnik i jestem zmuszony wymienić go na nowy. Czy warto kupić używany grzejnik żeliwny i go wypłukać, czy kupić aluminiowy? Dużo czytałem na różnych forach i nie mogę się zdecydować.

dodam, że przy piecu mam rurki miedziane i boję się, że przy grzejniku aluminiowym, będzie się gryzło.

na podczas jesieni mam na piecu 60 stopni, a w zimę 75-80 stopni.

proszę o pomoc, który grzejnik będzie lepiej oddawał ciepło i będzie ogólnie lepszy. Nie zależy mi na estetyce oraz na ciężarze grzejnika.

dziękuję bardzo i pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano
  • Autor

właśnie mam możliwość kupna używanego 20 żeberkowego żeliwca w cenie nowego "aluma", czyli około 300-350 zl. Pytanie tylko który ;)

p.s jak czyścić taki żeliwny grzejnik? Jest do tego jakiś specjalny przyrząd, czy wąż do środka i lać tak długo, aż będzie lecieć czysta woda?

p.s 2

jak wypłukać taki grzejnik, kiedy wisi na ścianie? Sam go nie zdejmę i nie mam możliwości zaangażować kogoś do pomocy. Zostaje wiec firma?

dzięki bardzo :)

Opublikowano

Same grzejniki najlepiej czyścić po zdjęciu + węża do kranu i płukać do skutku - czytaj do czystej wody.

Jak chcesz instalację płukać to będzie ciężko - są specjalne środki do czyszczenia, ale nimi napełnia się istalację na ok 14 dni, następnie spuszcza i zalewa jakimiś średkami neutralizującymi, a następnie wodą.

Rzecz ciężka do przeprowadzenia przez osobę pojedynczą, która tego nie robiła.

Lepiej 2-3 razy napełnić instalację wodą , zagotować ją kotłem , przegonić pompą na najwyższym biegu i spuścić - w większości przypadków pomaga.

A jak porządnie to tylko chemia lub ściągać grzejniki

Opublikowano
  • Autor

bardzo dziękuję za pomocne rady ;)

co do typu grzejnika, to w moim przypadku lepiej będzie zakupić grzejnik żeliwny tak?

Opublikowano
  • Autor

dziękuję za pomoc, tak tez zrobię ;)

tak poza tematem: Dlaczego w tym przypadku żeliwny bedzie bardziej odpowiedni od aluminiowego?

Edytowane przez roberto18

Opublikowano

A po co mieszać, jak jesteś na imprezie to pijesz jeden rodzaj napojów np piwo  czy mieszasz piwo z gorzałą?

Jeżeli to drugie to jaki jest efekt następnego ranka?

Opublikowano
  • Autor

bardzo fajne porównanie ;)

mam możliwość, więc bedzie żeliwo.

temat do zamknięcia