Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Galmet Kw

maciekchn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam kocioł c.o GT-KWR 11kW z rusztem wodnym bez podajnika paliwa z pompka Weberman , temperature na kotle mam 40* wiem ze to malo bo jzu zaczyna sie osadzac smoła ale jak ustawie wiecej (np 50) mam tak goraco ze neida sie wytrzymac, piec jest nowy , instalacja stara grawitacyjna na grzejniki zeliwne domek ma okolo 60m/2 piec dobrany by przez goscia bo palnujemy rozbudowe, mam 2 pytania , jak go ustawic by spalał długo a mało ?

aktualnie mam na 40* przedmuchy co 5min z 70% moca. i spala cały zasyp w nocy ( 9h )

Prosze o madre rady , a nie typu zmien piec czy cos takiego....

Opublikowano

Zlikwidować dmuchawę - spalanie na przedmuchach to katastrofa, założyć miarkownik (po lewej stronie jest mufa), w drzwiach zasypowych dorobić dolot powietrza wtórnego, poczytać o zmniejszeniu komory zasypowej i mocy kotła, palić najgrubszym i najsłabszym węglem jaki jest dostępny na rynku, ewentualnie flotokoncentratem lub węglem brunatnym. W okresach przejściowych tylko przepalać, zimą palić cyklicznie od góry (powolny rozruch kotła i stopniowy wzrost mocy), lub też przepalać ze dwa razy na dobę. Tak naprawdę kocioł jest do wymiany na połowę mniejszy, w granicach 5-6kW, nie wiem czy z tym który jest cokolwiek poradzisz, ale skoro planujecie rozbudowę to musisz go zostawić i się przemęczyć.

Opublikowano

piec jest na gwarancji , wiec przerabienie nie wchodzi w gre... co do palenia pale od dou od gory musze zobaczyc, puki co pale ekogroszkiem i drewnek tylu 'odpady marketowe OSB itd)

co do rozbudowy to w tym roku nie wypaliło ... moze w nastepnym

Opublikowano

Spróbuj rozpalać od góry.Dozuj dawki paliwa według potrzeby a nie do pełna.Temperatura na kotle minimum 50 st.Możesz zmniejszyć komorę wykładając cegłami szamotowymi lecz według mnie nic to nie daje.Pal węglem jeśli możesz porządnym,żadnym innym badziewiem,szkoda się z tym męczyć.Załóż miarkownik ciągu.Jeśli w domu uważasz że jest za gorąco możesz zakręcić któryś grzejnik,ewentualnie zawory termostatyczne przy grzejnikach.Pal krócej,przecież budynek się nagrzewa.Odpady z OSB to chyba nie najzdrowsze paliwo które spalasz.Zresztą 11kW z Galmeta to nie jest jakiś wielki potwór z ogromną komorą.

Opublikowano

Jak dobry komin to spróbuj przedmuchy max ograniczyć (najkrótszy przedmuch ,najdłuższa przerwa). Nie zamykaj całkowicie PP (ja nie zakładam nakrętek na klapkę dmuchawy). Histereza na 3 do 6(jak do drewna to nawet większa). Niskie obroty dmuchawy i stałopalność się zwiększy NA BANK :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.