jedlica Opublikowano 10 Października 2015 #1 Opublikowano 10 Października 2015 Witam serdecznie, Czy mogę dać wymiennik płytowy na zasilaniu co do CWU? Karol
kiminero Opublikowano 10 Października 2015 #2 Opublikowano 10 Października 2015 Możesz, ale zwykle takie cuda mają rację bytu w układach bufora. Po prostu wydajne podgrzewanie przepływowe wymaga dużego zapasu mocy, a kociołek węglowy może bardzo szybko się wychłodzić i z podgrzewu CWU nici. Z podobnych powodów kotły gazowe dwufunkcyjne częściej dobiera się pod kątem zapotrzebowania na CWU niż CO. Dla CWU kotły te zawsze pracują na mocach maksymalnych, dla CO modulują w dół. Zauważ, że wiele buforów ma opcję wężownicy CWU, która również grzeje wodę przepływowo, ale jest to możliwe właśnie dzięki akumulacji energii w buforze. "Strata" wynikająca z podgrzewu CWU jest uzupełniana przez kocioł w czasie o wiele dłuższym niż trwał pobór CWU. Kocioł by podołać takim skokowym potrzebom energetycznym musiałby "czuwać" na wysokich temperaturach roboczych i mieć jakieś sensowne sterowanie pompami. Według mnie dla wymiennika CWU musiałaby być osobna pompa, by zapewnić maksymalny przepływ po stronie pierwotnej.
sambor Opublikowano 10 Października 2015 #3 Opublikowano 10 Października 2015 Ponadto w polskich warunkach wymiennik szybko zarośnie kamieniem po stronie wody użytkowej Do takiej instalacji musi być woda uzdatniona do ok 10st niemieckich - potrzeba odpowiednio ustawiony zmiękczacz i reduktor ciśnienia zapewniający stałe ciśnienie wody zimnej Takie rozwiązanie jest dobre dla bufora ok 1000l lub więcej - poszukaj w necie hasła -" moduł świeżej wody" prod Wolf
Gość Digitrax Opublikowano 10 Października 2015 #4 Opublikowano 10 Października 2015 Wymienniki do CWU stosuje się w węzłach ciepłowniczych gdzie wysoki parametr po stronie pierwotnej wymiennika może mieć nawet 150 stopni. W takim przypadku wymiennik jest połączony szeregowo po stronie wtórnej ze zbiornikiem buforowym gdzie gromadzona jest ciepła woda użytkowa. Z bufora woda jest już kierowana do odbiorów i wraca do niego cyrkulacja.
jedlica Opublikowano 11 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 11 Października 2015 Dziękuję za odp. Bufor chcę dać ale w przyszłym roku bo muszę go wyspawać (nietypowy kształt) Pomyślałem o wymienniku tylko do CWU dla kuchni, mycie naczyń itd. Mam już wymiennik i nic mnie to nie będzie kosztowało, dostęnosć CWU będzie tylko podczas pracy głównej pompy obiegowej ( żeby było prosto) a za rok wstawię bufor. Karol
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.