Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Obiegiem W Instalacji Grzewczej

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano

Mam problem z moja instalacją grzewczą i nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem ale najpierw krótki opis może ktoś mi pomoże.

Miekszanie 95m2 (2 poziomy) kocioł 2 funkcyjny instalacja bez rozdzielacza, 6 grzejników w instalacji i to wszystko.

Po pierwsze gdy nastawię regulator pokojowy na więcej niz 23 stopnie to i tak nie dogrzewa do zadanej temperatury bo sie kocioł wyłączy bo się przegrzewa woda na wyjściu z kotła a na powrocie jest chłodna lub ciepła w zależności od czego nie wiem.

Czasami w kotle jest słyszalne trzasaknie w wwymiennik czy gdzieś w okolicach, pompa Grundfosa w kotle na 2 biegu jak włacze na 3 objawy są podobne.

Ale jak odłączę regulator pokojowy i włączę pompe na 3 biego to troszkę więcej czasami mi dogrzeje niż te 23 stopnie.

Było 2 serwisantów i kązdy twierdzi że to nie problem kotła tylko instalacji "brak obiegu" ale dlaczego i co dalej nikt nic nie doradził.

Czy może są jakies metody na diagnozę i usunięcie tej usterki?

Prosze o pomoc wszelkie podpowiedzi mile widziane , mieskzanie na gwarancji kupioe od developera.

pzdr

Opublikowano
Mam problem z moja instalacją grzewczą i nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem ale najpierw krótki opis może ktoś mi pomoże.

Miekszanie 95m2 (2 poziomy) kocioł 2 funkcyjny instalacja bez rozdzielacza, 6 grzejników w instalacji i to wszystko.

Po pierwsze gdy nastawię regulator pokojowy na więcej niz 23 stopnie to i tak nie dogrzewa do zadanej temperatury bo sie kocioł wyłączy bo się przegrzewa woda na wyjściu z kotła a na powrocie jest chłodna lub ciepła w zależności od czego nie wiem.

Czasami w kotle jest słyszalne trzasaknie w wwymiennik czy gdzieś w okolicach, pompa Grundfosa w kotle na 2 biegu jak włacze na 3 objawy są podobne.

Ale jak odłączę regulator pokojowy i włączę pompe na 3 biego to troszkę więcej czasami mi dogrzeje niż te 23 stopnie.

Było 2 serwisantów i kązdy twierdzi że to nie problem kotła tylko instalacji "brak obiegu" ale dlaczego i co dalej nikt nic nie doradził.

Czy może są jakies metody na diagnozę i usunięcie tej usterki?

Prosze o pomoc wszelkie podpowiedzi mile widziane , mieskzanie na gwarancji kupioe od developera.

Witam,

Należało by przejrzeć instalację całą począwszy od kotła,w opisie sugerowana jest informacja odnośnie obiegu CO.Podczas wykonywania jej , popełniony został błąd instalacyjny polegający na ustawieniu złych spadków ,instalacja nie może się samoczynnie odpowietrzyć.W układzie CO jest torba powietrzna ,która uniemożliwia przepływ wody, świadczą o tym trzaskania w wymienniku.Efektem tego może być uszkodzenie pompy lub kotła.Należało by poprosić kogoś kto zna się na budowie instalacji CO,bardzo szybko można tą usterkę usunąć.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty