Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak? A co kupili? ST-37?

Opublikowano

No wolę nie wymieniać nazwy, bo znowu sobie wrogów narobię :)

Opublikowano
  W dniu 17.01.2016 o 12:43, energotop napisał(a):

Tak? A co kupili? ST-37?

To są dobre stery mało awaryjne. :)

Opublikowano

@Bietka dostała nowy kociołek, czyli ten 35kW? Fakt od 2 dni nie działał jej stary esterownik. Teraz jest pod nowym numerem. 

Opublikowano (edytowane)

jakby to był 35kw to chyba nie miał by takiego podawania i przerwy, może tylko palnik i sterownik wymienili na inny, a może tylko sam ster? , pewnie z czasem się dowiemy

Edytowane przez janklos12
Opublikowano

Sterownik nowy, Bruli. Może nowy kocioł, innej firmy. Dalej trzeba go męczyć na ręcznych ustawieniach, widocznie nadal automat nie radzi sobie z tą instalacją. Ewidentnie teraz kocioł(czy palnik) ma moc i to dużą. Mimo zimnego powrotu kocioł dobija do zadanej bez problemu. Tylko taka praca z przestojami co chwile jest poprawna? Przy przestoju spada do 50 stopni i znowu goni do 60 zadanej, przebija 60 do 67 i znowu spadek do 50. 

Opublikowano
  W dniu 24.01.2016 o 09:49, emigrant napisał(a):

Tylko taka praca z przestojami co chwile jest poprawna?

Najekonomiczniejsza.

Opublikowano

No spoko, czemu nie chcesz nic powiedzieć o kotle? Nie mów, że to nadal ten sam kocioł tylko z nowym sterownikiem Bruli :).

Opublikowano

Bruli niema automatu, tylko pół automat.

22 i 23 do południa chodził w grupowym, widać na wykresie

Opublikowano

Teraz widać, że wielkość kopca na palniku do wymiennika jest prawidłowa, nie trzeba tyle dmuchać, ciekawe czy jak się zrobi cieplej to z wentylatorem zejdzie do 35-40% jak kiedyś pisałem. Szkoda, że nadal w układzie 3D bieda. Ograniczyłbym wychylenie zaworu do 5% to wtedy amplituda spalin spadnie o połowę.

Opublikowano (edytowane)

A ktoś ma info czy coś zostało zmienione oprócz sterownika czy to jakaś tajemnica? Oczywiście oprócz skrócenia postoju podajnika.

Edytowane przez Mancio
Opublikowano
  W dniu 24.01.2016 o 10:33, Mancio napisał(a):

Teraz widać, że wielkość kopca na palniku do wymiennika jest prawidłowa, nie trzeba tyle dmuchać, ciekawe czy jak się zrobi cieplej to z wentylatorem zejdzie do 35-40% jak kiedyś pisałem.

Skąd wiesz jaką wydajność ma obecnie wentylator ?

Jeden może podawać 170m3/h, drugi 260, a trzeci na przykład 700m3/h i w tym trzecim może się okazać że % jest podobny jak przy tym pierwszym i co ?

Opublikowano

Możesz rozwinąć tą myśl ?

Bo ja o chlebie z Ty chyba o czymś innym.

Opublikowano (edytowane)

Witam po przerwie.Jestem Wam winna wyjaśnienia dlaczego nie ma podglądu M-otóż Ogniwa M tez juz nie mam Mam RBR INSTALCO 23 kw

Z całej opresji i mego złego wyboru kotła uratował mnie mój sprzedawca -forumowy kolega ,,Karoka" i to z własnej inicjatywy biorąc na siebie całe koszty.Zlitowal się nad moją dramatyczną sytuacją poczuwając się do winy której z jego strony absolutnie nie było albowiem od początku sugerował mi swój kocioł RBR Instalco a nie ogniwo M.To ja się uparłam zwiedziona reklamą nowoczesnego kotła wysokiej klasy który miał mieć wszystkie kotły pod sobą. Forumowi doradcy twierdzili że kocioł u mnie się sprawdzi i da rady ogrzać mój budynek. Mając teraz porównanie pracy RBR 23 kw a Ogniwa M 26 kw twierdzę że dałby radę gdyby pracował poprawnie z deklarowaną mocą.A tak nie było a zdjęcia przedstawiane tu Wam pokazały jak poległ na wyższej mocy.I groszek tu nie ma nic do rzeczy bo teraz palę tym samym. Od 11.12 tj od dnia zainstalowania kotła M wymagał nadzoru.

Ciągle trzeba było zrzucać spieki, gmerać na palniku czyścić co zasyp bo zarastał sadzą. Pełniliśmy przy nim dyżury nawet w nocy.Zresztą znacie temat i nie będę tu się powtarzać bo chcę zapomnieć o tym niefarcie.

Teraz z RBR jest jak w reklamie ogniwa-sypać węgiel,wysypać popiół i zapomnieć o kotle.Startował po 12 godz postoju instalacji przy -16 st -doskonale dał sobie radę i bez jęknięcia nagrzał dom,bojler i nawet jednego spieku nie zrzuciłam. Samo się wszystko pięknie pali az nudno się nagle zrobiło i muszę  do wiosny poszukać sobie innego zajęcia.

Link do steru macie-ale przypomnę  https://esterownik.pl/device/9717 

Zaburzenie wykresów to wina złego naszego podłączenia pompy.Teraz po usunięciu gaf jest naprawdę super. Nawet mój ojciec który był przez 20 lat palaczem przy śmieciuchu drwił z zakupu M i całego bajzlu z nią związanym dzisiaj po nocy stwierdził-LUX KOCIOŁ.

Teraz nie drży mi ręka gdy chcę podnieść temp i nie zabraniam domownikom się kąpać .Kocioł nawet nie jęknie .Może i nie ma certyfikatów takich jak M ale nimi domu nie nagrzałam niestety .Zastanawiam się czy może nie były one robione na tym samym oprogramowaniu co certyfikaty VW odnośnie spalania także.

Wszystkim przyszłym kupującym życzę z całego serca takiego sprzedawcy jak Wiesław -naprawił bezinteresownie mój błędny wybór, zawsze odbierał telefony nawet w wolne dni z moimi lamentami i próbował jakoś ratować mnie z opresji. Sam zaproponował zamianę kotła bez partycypowania przez nas w kosztach. Zaraz pewnie się zacznie że ma w tym interes....

ale wiedzcie że nawet nie chciał bym pisała o zamianie bo nie chce kolejnej zadymy.Dostaję pocztę z pytaniami więc zdecydowałam się napisac albowiem wielu z Was udzielało się tu w watku i powinniście wiedzieć jak sprawa się zakończyła.

Pragnę podziękować Wiesławowi ,,Karoce" to już wiecie za co i dla Verba-Romana który lekko ze mną nie ma :D.Stoczył charyzmatyczny bój z ogniwem M,chwilę dałam mu odsapnąć a teraz to już pikus przy RBR-to sama przyjemność-prawda Roman?

Dziękuję innym forumowiczom za ich cenne rady, podtrzymywanie mnie na duchu.Teraz  zapominam o kotle bo po uruchomieniu aplikacji tam nuda-grznie-podtrzymanie i tak w koło.Takiego spokoju przyszłym nabywcom życzę.Pamiętajcie-reklama  i papierki to nie wszystko.Ma pięknie wygladac a zycie to zweryfikuje i oby nie tak boleśnie jak u nas.

DOBRANOC

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

No no, w końcu koszmar się skończył. Więc Ogniwo M to bubel.  Mimo, że ten RBR to też 25kW, ale od razu widać, że ma moc i nie myślę, że ma jakieś nadprzyrodzone dodatkowe moce ponad 25kW.  Więc te 26kW z Mki to można między bajki wsadzić, kocioł konstrukcyjne i być może też palnikowo nieudany. 

Tak poza tym ponownie wzięty 25kW to było niezłe ryzyko z takimi akcjami jak dawało w kość te 26kW od M a mimo to ktoś ponownie zaryzykował żeby wstawić 25kW. 

To raczej pytanie do @karoki,  czemu bruli a nie ecoal? Chodzi o prostotę czy jakieś lepsze algorymty? 

Opublikowano

no KOL ZZ DOSTALIŚCIE W KUŃCU PO RZICI  WCISKEJCIE DALIJ TE WASZE TEORIE NA ŚWISTKU NO ALE CO SIE NIE ROBI DO KASY :lol:

Opublikowano

Poprawilam juz mój kociol to 23 kw RBR /potocznie mowilismy 25 i tak mi utkwiło/ -mniejszy ale WIĘKSZY we wszystkim innym -piszę to z całą odpowiedzialnością

Opublikowano

Dlaczego Bruli ? W Bruli jest takie samo grupowe czy dwustan i pozostałe funkcje.

E-S miał bardzo długą przerwę świąteczną i zaczął produkcję sterów dopiero 11-ego stycznia, brakowało sterowników a Bruli pod ręka miał producent, Bietka miała problem, trzeba było jakoś szybko to załatwić bo czekając na inne deklaracje wiosna by chyba przyszła :)

Ja tez mogę teraz spokojnie zasnąć, no i co najważniejsze nauczyłem się znowu czegoś.

Proponowałem OE 35kW ale nie była zainteresowana to zaproponowałem to co uważałem i czego jestem pewny i jest sprawdzone od kilku lat.

Tak ryzyko było bo powiedziałem że jak RBR 23kW nie da rady to go tez zabiorę i dam 35kW a to oznaczało dla mnie drugi używany kocioł i dobrze po kieszeni ale przecież zawsze nie musi się zarabiać :)

Opublikowano

V-klasa tego kotla pachnie taka sama przewalka jak ta VW, moje OEP tez ma papierki i certyfikaty i zarasta sadza, ale Zawijan smial mi sie w twarz od kpciuszkow wyzywajac, to sie nadaje do TV, sprawa dla reportera !!

Opublikowano
  W dniu 24.01.2016 o 20:16, emigrant napisał(a):

Więc Ogniwo M to bubel.

Aż tak daleko idących wniosków bym nie wyciągał... nie wiadomo co były wart korpus z innym palnikiem.

Burner to jest tragedia. Przykro mi, ale tak uważam. Paliwo którego nie dało się poprawnie spalić, teraz spala się elegancko.