DrzewoRMT Opublikowano 11 Września 2015 #1 Opublikowano 11 Września 2015 Witam serdecznie po raz pierwszy wszystkich forumowiczów. Ponieważ nadszedł czas na wymianę kotła, wybór padł na Zębiec Wenus 15kW który będzie opalany głównie węglem i ewentualnie sezonowanym drewnem iglastym. Wybór kotła pokierowany możliwościami finansowymi. Budynek to w połowie konstrukcja poniemiecka a w połowie z lat 70 pustak, całość nie ocieplona, trzy kondygnacje po 54m2+ nie ogrzewana( co w późniejszym terminie chciał bym zmienić) idiotycznie zaprojektowana klatka schodowa 10,25m2 o kubaturze ok 70m3, na tą chwile nie ogrzewany jest również parter( od tyłu jest to pół podpiwniczenie) z kotłownią co na ten moment daje 108m2 bezpośrednio ogrzewanej powierzchni+ opcjonalnie 120l CWU gdyż woda głównie ogrzewana jest gazem tzw junkers. Instalacja jest grawitacyjna, ciepła woda rozprowadzana jest rurą poprowadzona przy suficie parteru z której odchodzą cztery piony zasilające grzejniki, na końcu jednego z pionów jest naczynie wyrównawcze a reszta ma zawory kranowe do odpowietrzania instalacji, całość jest archaiczna jak widać. Głównym tematem jaki mnie interesuje jest to czy mogę zabezpieczyć kocioł przed zbyt zimnym powrotem? Czy mogę zamontować jakiś zawór 3d 4d czy też termozawór jeżeli nie posiadam pompy co, której z tego co wiem z tak zlokalizowanym naczyniem wyrównawczym nie można instalować?
sambor Opublikowano 11 Września 2015 #2 Opublikowano 11 Września 2015 W instalacji grawitacyjnej nie potrzeba dodatkowej ochrony powrotu, z resztą zawory 3-D i 4-D nie będą prawidłowo działać na obiegu grawitacyjnym
DrzewoRMT Opublikowano 11 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 11 Września 2015 Ok ale producent zaleca aby na powrocie było 60st żeby nie dochodziło do kompensacji spalin a bez modyfikacji instalacji nie ma szans na osiągnięcie takiej temperatury powrotu bez robienia sauny w domu.
sambor Opublikowano 11 Września 2015 #4 Opublikowano 11 Września 2015 To niestety musisz albo dać na grzejnikach zawory do przepływu grawitacyjnego i głowice termostatyczne albo przerabiać układ na pompowy
DrzewoRMT Opublikowano 11 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 11 Września 2015 Z tego co widzę to taki zestaw np Herz'a to wydatek ok 100zł na grzejnik do tego konieczność trzymania wysokiej temperatury na kotle to trochę bez sensu, więc jeżeli chce się dbać o kocioł to bez przerabiania się nie da.
sambor Opublikowano 11 Września 2015 #6 Opublikowano 11 Września 2015 Masz rację, decyzja należy do ciebie, ale na samym obiegu grawitacyjnym, nawet bez przeróbek starej instalacji korozja kotła nie powinna wystąpić, te wymogi temp powrotu są dla instalacji z obiegiem wymuszonym ( z pompą)
DrzewoRMT Opublikowano 12 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 12 Września 2015 Mam nadzieję, że tak jest bo i tak na razie nowy kocioł zostanie wszczepiony w miejsce starego z możliwie minimalnymi przeróbkami ale co się odwlecze itd bo w przyszłości bez pompki parteru nie ogrzeję. Dziękuję pomoc
fanbiomasy Opublikowano 12 Września 2015 #8 Opublikowano 12 Września 2015 Ja mam Zębiec Jowisz pracujący w instalacji grawitacyjno-pompowej tj. pompa jest na powrocie .W celu podwyszszenia temperatury powrotu wykonałem prosty zabieg połączyłem zasilanie z powrotem wężykiem 3\4 rury zasilające mam 2 cale tem. powrotu przed zmianami wynosiła 50 st. po przerubce wzrosła o 10 st. na grzejnikach mam zwykłe zawory termostatyczne Danfosa
DrzewoRMT Opublikowano 17 Października 2015 Autor #9 Opublikowano 17 Października 2015 Pojawił się nowy problem. Kocioł grzeje ładnie w domku ciepło ale woda nie przepływa przez bojler. Bojler z podwójną wężownicą zamontowany pod sufitem obok pieca, zasilanie podłączone od góry, powrót od dołu wchodzi przez trójnik do powrotu z instalacji do pieca. Cały układ jest w 100% grawitacyjny. Rura zasilająca jest gorąca aż do kolanka przed samym bojlerem" wężownicą" i to na tyle. Stary bojler był zamontowany w podobny sposób i działał bez zarzutu.
sambor Opublikowano 17 Października 2015 #11 Opublikowano 17 Października 2015 Pewnie stary bojler był dwupłaszczowy w nowy jak piszesz ma wężownice, na wężownicy trudno o grawitację
DrzewoRMT Opublikowano 18 Października 2015 Autor #12 Opublikowano 18 Października 2015 Stary bojler miał pojedynczą wężownicę
sambor Opublikowano 20 Października 2015 #14 Opublikowano 20 Października 2015 Podaj jaki to bojler - model, producent , może się oazać, że powinien być inny montaż np w pionie
DrzewoRMT Opublikowano 20 Października 2015 Autor #15 Opublikowano 20 Października 2015 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5725791093&reco_id=2d7f123a-771c-11e5-9f70-0227efb591e4&ars_rule_id=201 Był odpowietrzany. widocznie konieczna będzie pompka bo jest mniejszy przekrój niż od zasilania grzejników.
sambor Opublikowano 20 Października 2015 #16 Opublikowano 20 Października 2015 Tu niestety tylko pompa pomoże
DrzewoRMT Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor #17 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zmienione nieco podłączenie i grzeje aż miło do tego długo trzyma ciepło i nawet jak w nocy wygaśnie w piecu to spokojnie rano można skorzystać z ciepłej wody:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.