Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji

Karol45454

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kolejne pytanie odnośnie schematu instalacji. W kotłowni na razie mam tylko doprowadzone rurki pp i pex do zasilania i powrotów pętli grzejnikowych i podłogówek.

Prośba jest o podesłanie schematu podłączenia pieca skam premium 12kw od 2 pętli zasilania grzejników parter i piwnica oraz piętro. do tego 4 pętle podłogówki: 3 parter jedna piętro, rozdzielacz będzie w kotłowni, do tego podłączenie bojlera na cwu.

Opublikowano

ok ale na schemacie jest narysowane ,że pompa obiegowa ma być zainstalowana na powrocie. A można ją zainstalować nad piecem z takim by-passem z kulką w środku?

Opublikowano

hmm bo go rozumiem ale nie wiem czy jest obowiązek montażu zaworu 4d do podłogówki rozumiem zawór 3d żeby pętle nie miała zbyt wysokiej temperatury

Opublikowano

Ale w linku podałeś że chcesz rozdzielacz z mieszaczem i to on będzie przygotowywał wodę na podłogówkę więc kontrola temp na poziomie wyjscia z kotła na CO nie potrzebna. Chyba ze nie planujesz termostatów na grzejnikach zakladac

Opublikowano

To zawór 3d na zasilaniu Ci nie potrzebny

Opublikowano

a moze tak by to zadziałało:

tylko mam dodatkowy problem bo są zrobione 2 obiegi grzejnikowe, na parter i piwnicę i piętro i to też by trzeba jakoś rozdzielić 

aha ogrzewacz cwu planuję na ścianie powiesić

post-64224-0-49406800-1441888247_thumb.jpg

Opublikowano

Źle. Na podłogowe oddzielny obieg i na CWU też. I pompa na CWU. Zawór różnicowy też nie potrzebny. Naczynie źle

Opublikowano

W tym układzie jest mocne obniżenie temp wody na powrocie kotła. jak jeszcze dodasz podłogówkę, która dodatkowo obniża temp powrotu.

Zobacz na schemat poniżej

post-18578-0-33596100-1441888862_thumb.jpg

Opublikowano

o ten schemat to mi się podoba tylko mam kilka pytań:

-czy te pompy muszą być takie jak na schemacie czy mogę kupić wyszystkie alpha 2 z autoadapt zapłace więcej ale mniej prądu zużywają 

-czy te średnice są wiążące i czym najlepiej zrobić kotłownie bo cała instalacja jest pp i pex

- o co chdzi z tymi dwiema rurami od naczynia wzbiorczego  2 przlewy ?

-czy do zaworów 3d i 4d sa potrzbne jakieś sterowniki i siłowniki czy raz ustawię temperaturę i z głowy?

aha a nie udałoby się tak podłączyć ogrzewacza cwu żeby pracował na obiegu grawitacyjnym ? mam troche drewna dębowego i w lecie byłoby jak znalazł do ogrzewania wody przy wyłączonej elektronice pieca

Opublikowano

Pompy mogą być dowolnego producenta ale nie za mocne 25/40 wystarczy

Średnice rur obiegu kotłowego muszą  min 5/4" , taki sam zaw 4-D , rury jak najkrótsze.

Za zaworem i pompą dla grzejników  min 3/4 podobnie do rozdzielacza podłogi.

Rozdzielacz od podłogi warto dać na piętrze i z niego zasilić parter wtedy nie ma problemu z odpowietrzeniem układu, ale pewnie już wszystko jest ułożone.

Naczynie było trochę inaczej zaplanowane, normalnie wystarczy 1 przelew i 1 rura od kotła

Ten dodatkowy "przelew" to spust wody z naczynia

Rury do naczynia i do zlewu obowiązkowo 1" , metalowe - stal lub miedź podobnie cała kotłownia musi być w metalu.

Zaw do podłogi VTA  z ręczną nastawą temp,  zaw 4-D nie musi być ESBE, może być inny producent.

Grzanie CWU zależy od tego jaki będzie bojler - jak z wężownicą to grawitacja nie ma szans.

Opublikowano

Podłogówka jest juz ułożona, rozdzielacz do niej będzie w kotłowni ale kazałem zrobić odpowietrzniki automatyczne w  na każdej pętli, myślę, że jakoś uda się to wszystko odpowietrzyć.

Do ogrzewania CWU wystarczy, że kupię bojler dwupłaszczowy i nie będę musiał stosować trzeciej pompki do niego. A co z zaworem zwrotnym też ma być czy juz niekoniecznie. I co zrobić z 

cyrkulacją bo wszędzie są położone 3 rury grawitacyjnie to powinna działać, tylko nie chcę żeby ta cyrkulacja wychładzała mi niepotrzebnie wodę w bojlerze jak nikogo nie będzie w domu albo w nocy.

Wystarczy założyć jakiś elektrozawór i czasówkę od niego odpowiednio ustawioną?

Opublikowano

Niestety nie udało mi się edytować poprzedniego posta. Poczytałem trochę o zaworach 3d i znalazłem coś takiego:

wystarczy chyba, że zastosuję vta 322 jak policzyłem w domu mam mniej niż 40m podłogówki.

Nowy obraz mapy bitowej.bmp

Opublikowano

Zawór VTA322 wystarczy, lecz lepszy do takiego celu jest VTA 372 20-43C - wg materiałów ESBE

taki zawór może odsługiwać do 80-max100m2 grzanych PRX 16, ale to dla ciebie jest mniej istotne

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie o bojler. Czy jak kupię dwupłaszczowy i podwieszę go pod sufitem w kotłowni to będzie działał grawitacyjnie ?

i jakie są lepsze dwypłaszczowe czy z wężownicą ?

Opublikowano

Jak będzie zaw 4-D to grawitacja raczej przez ten zawór będzie zasuwać a nie przez bojler.

czyli odpowiedź jest dwuznaczna - może działać, ale nie musi i są grubsze rury potrzebne - min 1"

Zasadniczo zasobniki z wężownicą są lepsze.

Opublikowano

no to ok będzie na pompie i z wężownicą a czym się rożni ? czasem życia bojlera czy szybkością nagrzewania?

aha a jeszcze taka sprawa czy będzie działać cyrkulacja grawitacyjnie ? na tym bojlerze z wężownicą czy też jest potrzebna do tego pompa?

Opublikowano

u ojca rura od cyrkulacji idzie bezposrednio na pietro a piec z bojlerem jest w piwnicy moze chodzi o duza roznice wysokosci i dziala

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.