wojtas810 Opublikowano 21 Lipca 2015 #1 Opublikowano 21 Lipca 2015 Witam Jestem u was nowy poczytałem tutaj troszkę co i jak ale bezpośrednio zdecydowałem napisać. Mam świeżo kupiony domek instalacja podłogowa na dole na parterze chciałem sobie ja sprawdzić czy działa włączyłem super z rozdzielacza na 3 pętle grzeje tylko jedna rurka - no i się troszkę zmartwilem. (zdjęcie rozdzielacza w załączniku ) na powrocie otwarte są 3 wszystkie te słupki na wejściu tez. Ale tylko dalej grzeje się ta jedna rurka. Pierwsze 2 od wejścia czasem są delikatnie letnie czasem zimne. Zastanawiam się czy to nie efekt zapowietrzenia? Próbowałem na dwa sposoby 1. Na wyjściu przy powrocie szlauf i odkręcić em aby wypuścić wodę włączyłem pięć aby pompa tam działała. - nic dalej jedna grzeje po napuszczeniu wody 2. Wylewać wodę od razu ja napełnialem nic to samo jak wyżej jedna grzeje reszta nic. Może coś źle robiłem? podpowie mi ktoś?
sambor Opublikowano 21 Lipca 2015 #2 Opublikowano 21 Lipca 2015 Taki układ nie ma prawa działać, zawór RTL służy do pracy z tylko 1 pętlą , a u ciebie są 3 pętle + dodatkowo rotametry. Aby podłogówka działała potrzeba zaw 3-D i pompę za zaworem 3-D, może uda się to zmieścić w tej skrzynce.
wojtas810 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Lipca 2015 To dlaczego u sąsiada to działa a u mnie nie?
sambor Opublikowano 21 Lipca 2015 #4 Opublikowano 21 Lipca 2015 Jaki tam kocioł jest? Może sąsiad więcej na tacę daje ;) A tak na serio to może masz dłuższe pętle - jak są długie twoje pętle? Może sąsiad ma inny RTL? może trochę inna instalacja, mocniejsza pompa, przepływomierze na max odkręcone Teoretycznie 1 RTL max może zasilić 4-6m2 powierzchni grzanej podłogi. Poniżej zalecenia firmy Herz - podobnie ma Heimeir Można spróbować to poprawić przez wstawienie pompy cyrkulacyjnej na zasilaniu górnej belki
wojtas810 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor #5 Opublikowano 21 Lipca 2015 piec bereta nie ma dokładnie to samo odbicie lustrzane domku co ja nie mam pojęcia ile jest tych kabli z wodą
wojtas810 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor #7 Opublikowano 21 Lipca 2015 Te dwa dzyndzle wogole nie opadają jak nakazem wodę i tak jak by tam woda do nich nie poszła i nie wiem dlaczego
sambor Opublikowano 21 Lipca 2015 #8 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zamknij na dolnej belce białym pokrętłem tą pętle która "działa" oraz jedną z tych które nie działają i podaj jaki efekt. Czy ta trzecia ruszyła. Na pompie z kotła gazowego to nie ma prawa działać - za małe przepływy i pompa ma za małe podnoszenie ( ciśnienie dyspozycyjne). Ratuje sytuację tylko dodatkowa pompa cyrkulacyjna na zasilaniu lub zwykła pompa CO . Przy kotle gazowym nie jest zalecany zaw 3-D stałotemperaturowy
wojtas810 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor #9 Opublikowano 22 Lipca 2015 Tak zrobiłem jak piszesz efekt bary do góry i nic więcej. Otwieram nawet zawor odpowietrzajacy nic ani woda ani powietrze nie idzie
sambor Opublikowano 22 Lipca 2015 #10 Opublikowano 22 Lipca 2015 Aby tam coś leciało musi być praca kotła i zawór RTL odkręcony na max - jak nie działa to musisz podłączyć do każdej z belek węża i drugi koniec węża z górnej belki podłączasz pod kran a węża z dolnej belki do kanalizacji. Oczywiście zakręcasz zawór zasilający na górnej belce a na dolnej RTL oraz rotametry ustawiasz na max otwarcie. I po kolei przelewasz pętle pojedynczo - tą przelaną zamykasz , i następną itd.
kiminero Opublikowano 22 Lipca 2015 #11 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zrób jak wyżej. Najlepiej pozamykaj wszystko na zero. Później każdą pętlę indywidualnie przelewasz niezbyt silnym strumieniem. Pierwszą pętlę otwierasz, przelewasz i zakręcasz. Drugą pętlę otwierasz, przelewasz i zakręcasz. Trzecią pętlę otwierasz, przelewasz i zakręcasz. Na koniec otwierasz wszystko, sprawdzasz i regulujesz przepływy. Ogólnie to po raz kolejny cięcie kosztów zadziałało. Zamiast wydać raz i zapomnieć, to będziesz teraz przepłacał za naprawy. Ludzie chyba się nigdy nie nauczą, a jeśli tak Cię uszczęśliwił hydraulik, to goń go do skutku, bo zatrudniłeś go by mieć ogrzewanie w domu a nie do betonowania rurek w podłodze.
wojtas810 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor #12 Opublikowano 22 Lipca 2015 O ja dobra namówił eś mnie dzwonie po hydraulika jakiegoś :( - dziękuję Ci bardzo za cierpliwość i pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.