odpowietrznik Opublikowano 19 Lipca 2015 #1 Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o poradę jak ustawić krzywą grzania w module obsługowym Wolfa BM-2.Niby jest instrukcja ale nie ogarniam tematu:(Jakie parametry krzywej się ustawia i co oznaczają. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki
sambor Opublikowano 19 Lipca 2015 #2 Opublikowano 19 Lipca 2015 Należy ze strony Wolf -a pobrać dla modułu BM-2, jest po polsku 1. Instrukcja obsługi dla użytkowników 2. Instrukcja montażowa dla instalatorów Przeczytać, poustawiać i koniec. Jak nie potrafisz podać tych kilku temperatur to się za to nie bierz, tylko niech to wykona autoryzowany serwis, który ci wytłumaczy co i jak. Z resztą tam nie ma co zepsuć, najwyżej nie będzie działało.
odpowietrznik Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor #3 Opublikowano 19 Lipca 2015 A moze udałoby się zrozumieć metodykę ustawiania krzywej przed serwisem?)Domyślam się że należy ustawić 4ry temperatury: 1)temp.pracy 2)temp.podstawy 3)punkt początkowy krzywej 4)normalna temp.zewnętrzna O ile temp pracy jest dla mnie zrozumiała powiedzmy dla obiegu grzejnikowego 55st a dla mieszaczowego(OP)35st (punkt 1) to już nie wiem czym się kierować przy ustawieniu pozostałych temperatur od czego one zależą? Jezeli ustawię tak jak w przykładzie w instrukcji np.dla obiegu grzejnikowego 1=55st 2=20st 3=18st 4=-16 będzie ok?
odpowietrznik Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor #4 Opublikowano 19 Lipca 2015 Należy ze strony Wolf -a pobrać dla modułu BM-2, jest po polsku 1. Instrukcja obsługi dla użytkowników 2. Instrukcja montażowa dla instalatorów Przeczytać, poustawiać i koniec. Jak nie potrafisz podać tych kilku temperatur to się za to nie bierz, tylko niech to wykona autoryzowany serwis, który ci wytłumaczy co i jak. Z resztą tam nie ma co zepsuć, najwyżej nie będzie działało. A gdyby zaistniała taka potrzeba ewentualnie dokonać korekty temperatury w granicach od-1 do -4(za ciepło w domu) od +1 do +4 (za zimno)?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2015 #5 Opublikowano 19 Lipca 2015 Grzejniki możesz ustawić tak , ale pod warunkiem , że były liczone na tą temp. Temp podstawy to musi podać mieszkaniec Punkt początkowy krzywej może zostać Temp zewn to dla Polski -20C, Niemcy podają -16C, ale u nas jest zimniej. Z resztą tego w lecie nie ustawisz jak trzeba - potrzeba do tego trochę mrozu aby widzieć jak automatyka reaguje.
odpowietrznik Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor #6 Opublikowano 19 Lipca 2015 Bardzo dziękuję za naukę)Spytam jeszcze tylko temperatura podstawy to temperatura komfortowa w pomieszczeniu jaką chce mieć użytkownik?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2015 #7 Opublikowano 19 Lipca 2015 Nie, to temp wody od której grzejesz wodę w układzie - powinna być podana w projekcie i np grzejesz wodę od temp min 20C lub 25C przy temp zewn np 10C od której rozpoczynasz grzanie domu ( temp przełączenia zima/ lato) do temp np 35C przy -20C.
odpowietrznik Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor #8 Opublikowano 20 Lipca 2015 Ustawienie przełączania trybu zima/lato Nastawa fabryczna 20 tzn że jeżeli temp.zewnętrzna jest powyżej +20 to kocioł zostaje przełączony w tryb standby czyli w tryb letni?Coś chyba źle myślę bo to zbyt wysoka temp do włączenia ogrzewania budynku? Czy nie powinno się zmniejszyć tej wartości ?
odpowietrznik Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor #9 Opublikowano 21 Lipca 2015 Witam I) Jeżeli ustawię następujące wartości dla krzywych grzewczych w BM-2 będzie OK?: 1)temp.pracy 2)temp.podstawy 3)punkt początkowy krzywej 4)normalna temp.zewnętrzna DLA OBIEGU GRZEJNIKOWEGO: 1)55st.(dla tej temp.zasilania zostały dobrane grzejniki) 2)20st. 3)18st. 4)-20st. DLA OBIEGU MIESZACZOWEGO(PODŁOGOWEGO): 1)38st.(projektowa temp.zasilania OP) 2)20st. 3)18st. 4)-20st II)Potem ewentualnie koryguje w razie potrzeby przesuwając krzywą w zakresie -4 +4 z poziomu użytkownika III)Jeżeli chodzi o tryb pracy obiegu mieszacza to powinien być nastawiony dla OP na "grzanie"? Dziękuję za poradę
sambor Opublikowano 21 Lipca 2015 #10 Opublikowano 21 Lipca 2015 3 x tak Wszystko wyjdzie w praniu ( grzaniu)
odpowietrznik Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor #11 Opublikowano 21 Lipca 2015 3 x tak Wszystko wyjdzie w praniu ( grzaniu) Dziękuję Sam Robisz kawał dobrej roboty na tym forum)
Zseba Opublikowano 3 Listopada 2017 #12 Opublikowano 3 Listopada 2017 Dziwię się, że sterownik ma takie rozbudowane funkcje (krzywe) a brak mu możliwości ustawienia zadanej temperatury w określonych godzinach. Chciałbym ustawić temperaturę 21st w godzinach 7-21 i 20st w godzinach 21-7. Wiem że jest tryb obniżonej temperatury ale trzeba go samemu ustawić i samemu wyłączyć rano - a ja chcę by temperatura podniosła się przed moim wstaniem. Może coś przeoczyłem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.