Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciepła Woda Latem Przeróbka

bossi11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów mam pytanie chcę przerobić podczas zakładania zbiornika na CWU starą instalację a dokładnie założyć zawór odcinający grzejniki nad kotłem i położenie nowej rury do zbiornika wyrównawczego,chcę palić latem żeby mieć ciepłą wodę ,stary układ po założeniu zaworu byłby chyba zbyt niebezpieczny tak myślę ?,proszę o Waszą opinię załączam dwa zdjęcia przed i po zobaczcie czy dobrze kombinuję.Instalacja jest otwarta grawitacyjna.

79583314056312994576.png92572423348300384289.png

Opublikowano

No tak ale mam powrót z dwóch stron rurą około 3-4 cale taki zawór trochę ciężko a dodatkowo mało miejsca mam, jedynie założyć z redukcji na 1,1/2 cala wchodzącego do pieca ale wtedy musiał bym musiał powrót z wymiennika ciągnąć do pieca bo aktualnie wchodzi do powrotu z grzejników.

A ten zawór dałby efekt? nie grzało by grzejników?

Opublikowano

A 3/4 rura nie starczy bo teraz taka mam a i mam jeszcze zapas na tą nową co zamierzam założyć.

Opublikowano

A nie lepiej zainwestować w ozaworowanie grzejników? Najlepiej w zawory termostatyczne.

Chyba to nie takie straszne pozamykać grzejniki na lato? Dodatkowo w chłodniejsze wieczory będzie można łatwo dogrzać, np. łazienkę, przez zwykłe odkręcenie tego jednego grzejnika (lub tylu ile będziesz chciał).

Opublikowano

Zgadza się jest to najlepsze wyjście ale wiąże się to z dużym kosztem przeróbki lub wymiany wszystkich grzejników ponieważ w całym domu są pozakładane faviery a są tak pozakładane że nie mam miejsca na zawory niestety wszystko powciskane na wymiar

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie nie chcę zakładac nowego posta czy mogę założyć taki zawór bezpieczeństwa na zimnej wodzie do wymiennika C.W.U,czy muszę kupic łamany  nie przelotowy .

92182611500320431112.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.