barber Opublikowano 5 Lipca 2015 #1 Opublikowano 5 Lipca 2015 Jestem w trakcie otwierania nowego dużego salonu fryzjerskiego. W lokalu jest zamontowany piec gazowy do ogrzewania wody, jednak taki sposób ogrzewania daje duże wahania temp. wody co bardzo utrudnia pracę fryzjerom i nie jest komfortowe dla klientów.W obecnym salonie z którego się przenoszę mam także ogrzewanie gazowe i musiałem założyć dodatkowo 2 bojlery (60L + 80L) by mieć stabilną temperaturę wody. Jednak w nowym salonie będę miał dwukrotnie większe zapotrzebowanie wody do mycia głów klientów i wiem że takie bojery nie nadążą z dogrzewaniem wody.Pomyślałem o takim rozwiązaniu by ciepła woda z piecyka gazowego szła do tych dwóch bojlerów w których by się mogła wymieszać i stąd byłaby doprowadzana do myjni fryzjerskich. Jednak nie jestem pewien czy takie rozwiązanie jest optymalne (i ekonomiczne)? Czy ktoś widzi jakieś inne możliwości? W lokalu nie ma siły więc przepływowe podgrzewacze też odpadają. Proszę o poradę
hajtaler428 Opublikowano 5 Lipca 2015 #2 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zamontuj zawór 3d termostatyczny na CWU. Wtedy na bojlerze ustawiasz wysoką temperaturę np. 70st a na zaworze taką jaką chcesz mieć na wyjściu z kranu -powiedzmy 35st
automatyk Opublikowano 6 Lipca 2015 #3 Opublikowano 6 Lipca 2015 mozesz miec kocioł gazowy i zasobnik np 120l i wtedy wodę masz stabilnie cały czas
Gość mak Opublikowano 6 Lipca 2015 #4 Opublikowano 6 Lipca 2015 Salon fryzjerski to duże zapotrzebowanie cwu. Miałeś kłopoty bo za małe były podgrzewacze.i za mała moc kotła. Dla salonu trzeba obliczyć zapotrzebowanie na cwu i do niego dobrać zestaw kocioł + podgrzewacz., sterownik kotła powinien mieć możliwość obsługi pompy cyrkulacyjnej, a podgrzewacz króciec do cyrkulacj, bo powinno się dla takiego obiektu założyć cyrkulację cwu i ze stabilnością dostawy nie będzie problemu.. Nic nie piszesz o ilości punktów poboru cwu ani ilości zatrudnionych osób więc trudno okreslić wielkość podgrzewacza. Dość stare rozporzadzenie mówi o zużuciu dobowym do 150l/osobę zatrudnoną łączne bez podziału na ciepła i zimną. Myślę że podgrzewacz musi być duży, co oznacza urządzenie o pojemności od 200 l, aby mówić o konkretach potrzebne są obliczenia (!!!!). Nie polecam stosowania wynalazków typu dwa podgrzewacze bo to tylko szukanie kłopotów.
sambor Opublikowano 6 Lipca 2015 #5 Opublikowano 6 Lipca 2015 Na taki zakład to 200 - 250l zasobnik + ok 25kW kocioł + cyrkulacja i będzie dobrze.
barber Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor #6 Opublikowano 6 Lipca 2015 w zakładzie będą 3 stanowiska do mycia głów oraz docelowo 7-8 fryzjerów. W obecnym miejsu pracuje 4 fryzjerów + 2 myjnie i przy takim układzie dwa boilery 60L + 80L działające samodzielnie są w sam raz. Dodam że mam dwa mniejsze bojlery zamiast jednego większego po to by szybciej podgrzewały wodę. Myślałem, jeśli byłaby taka możliwość, żeby w nowym miejscu wykorzystać te bojlery bo są dość nowe. Jaka będzię przewaga jednego dużego nad dwoma mniejszymi? @mak, czy możesz mi przybliżyć na czym polega cyrkulacja cwu o której piszesz?
hajtaler428 Opublikowano 6 Lipca 2015 #7 Opublikowano 6 Lipca 2015 Cyrkulacja CWU to obieg podgrzanej wody z bojlera na odcinku bojler-baterie w miejscach odbioru cieplej wody tak że po odkręceniu ciepłej wody jest ona od razu ( nie musisz czekać aż zleci ta która już wystygła). Potrzebna do tego jest dodatkowa pompa. Chyba że punkty odbioru masz blisko bojlera to wtedy niekonieczna cyrkulacja
Gość mak Opublikowano 6 Lipca 2015 #8 Opublikowano 6 Lipca 2015 Problem to sposób podłączenia. Przy gazowym kotle wiszącym obowiązuje zasada jeden kocioł + jeden podgrzewacz.Sterowniki wiszących kotłów gazowych nie współpracują z więcej niż jednym czujnikiem tempteratury, czyli brak jest możliwości zapewnienia jednakowej tempertury w każdym podgrzewaczu. Jedyna opcja gdzie mogą być dwa podgrzewacze to kaskada kotłów..Dla zpewnienia stabilności temperatury cwu polecam stosowanie, cyrkulacji, bo pewnie w tym salonie będą nie tylko miejsca do mycia ale również jakieś pomieszczenie socjalne.Przy zastosowaniu zestawu kocioł + podgrzewacz nawet przy dość dużym podgrzewaczu nie warto się zajmować czasem podgrzewu. Każdy kocioł gazowy działa w priorytecie cwu i na podgrzew działa z pełną mocą, podgrzew nawet pełnego podgrzewacza trwa kilka minut (patrz dokumentacja podgrzewacza z wydajnością i czasem podgrzewu)
barber Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor #9 Opublikowano 6 Lipca 2015 Ok. W salonie oczywiście będzie pomieszczenie socjalne i dwie łazienki. Czy gdybym bojler podłączył tylko pod myjnie, a reszta punktów poboru wody korzystałaby tylko piecyka gazowego, to można w takim przypadku obejść się bez cyrkulacji?
automatyk Opublikowano 6 Lipca 2015 #10 Opublikowano 6 Lipca 2015 cyrkulacje musisz mieć wszedzie i to pod same krany ,zasobnik wiszący lub stojacy 140-200l (nie lezący ) i kocioł 25kW i naewno wody nie braknie jak uda ci sie wstawić 300l to bedzie perfekcyjne i kocioł nie będzie musiał często podgrzewać wody
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.