AntekBoryna Opublikowano 6 Maja 2015 #1 Opublikowano 6 Maja 2015 Czytając ulotki producentów i to forum odnoszę wrażenie że kotły podajnik owe mają wyższą sprawność niż zasypowe. Jak to się jednak ma do następujących faktów: 1) 95% podajnikowców to kotły z dmuchawą, a dmuchawa to podobno samo zło przy spalaniu węgla (lepszy normalny miarkownik) 2) jak się ma wysoka sprawność kotła podajnik-owego do faktu, do pracy z bardzo ograniczoną mocą. Czy realna sprawność podajnikowca biorąc pod uwagę że będzie on przez większość pracy kisił opał będzie naprawdę wyższa od zasypowego odpalanego z góry?
robkom Opublikowano 6 Maja 2015 #2 Opublikowano 6 Maja 2015 przy podajniku bez dmuchawy nie ujedziesz... Opał się nie kisi bo przecież co jakiś czas jest podawany porcjami.
MIQ Opublikowano 6 Maja 2015 #3 Opublikowano 6 Maja 2015 https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/
Animus Opublikowano 6 Maja 2015 #4 Opublikowano 6 Maja 2015 Czytając ulotki producentów i to forum odnoszę wrażenie że kotły podajnik owe mają wyższą sprawność niż zasypowe. Jak to się jednak ma do następujących faktów: 1) 95% podajnikowców to kotły z dmuchawą, a dmuchawa to podobno samo zło przy spalaniu węgla (lepszy normalny miarkownik) 2) jak się ma wysoka sprawność kotła podajnik-owego do faktu, do pracy z bardzo ograniczoną mocą. Czy realna sprawność podajnikowca biorąc pod uwagę że będzie on przez większość pracy kisił opał będzie naprawdę wyższa od zasypowego odpalanego z góry? Badania techniczne pokazują wysoką sprawność nawet ponad 90% , użytkownik w kotłowni nie jest w stanie osiągnąć takiej sprawności ,na ekogroszku kupowanym w lokalnych składach oraz ustawieniach na oko w kotłowni.
Blackbird Opublikowano 16 Maja 2015 #5 Opublikowano 16 Maja 2015 Przy paleniu na pełnej (nominalnje) mocy sprawność wyniesie zapewne ok. 80%, przy normalnym użytkowaniu czyli podkiszaniu opału powiedzmy 50-60%. Doświdczeni ludzi z forum powinni wiedzieć w tej sprawie więcej. Ew. oszczędność opału wynikająca z posiadania podajnikowca polega na nieprzegrzewaniu mieszkania tylko utrzymywaniu stałej temperatury pokojowej.
Gość jacek61 Opublikowano 16 Maja 2015 #6 Opublikowano 16 Maja 2015 W tym temacie coś więcej o sprawności kotłów. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12026-ver-czyli-prawdziwe-osiagi-naszych-kotlow-i-paliw-porownanie/
dorecho Opublikowano 17 Maja 2015 #7 Opublikowano 17 Maja 2015 Witam. Kiedyś bawiłem się w odczyty tej realnej sprawności. średnia roczna wychodziła chyba około 47 %. Te 60 czy 80 baaaaaaa 90 to tylko w ERZE / jeśli kolega pamięta tę reklamę. Pozdro
SUSPENSER Opublikowano 17 Maja 2015 #8 Opublikowano 17 Maja 2015 Strasznie niską miałeś tą sprawność [choć mnie nie dziwi bo najczęściej po regulacji moi klienci mają oszczędności w zużyciu węgla na poziomie 30%] , u mnie 80% uzyskuję w kotle, który tyle miał w badaniach i to przy około 20% jego mocy znamionowej po dołożeniu deflektora i zawirowywaczy, a przy grzaniu samej CWU 35-40%. Bardzo duże znaczenie ma tu sterownik i jego ustawienie, a podstawą jest dobry ekogroszek.
dorecho Opublikowano 17 Maja 2015 #9 Opublikowano 17 Maja 2015 Witam. Cóż. .. było to 2006-2008 jak było. już wtedy dobry węgiel był "na kartki" ? kociołek fabryczny ,pleszewski ;palone b.intensywnie. czyli z dużą mocą... powtórze jak kiedyś napisałem : gdzie ktoś widział jakąś wizualizację pracy kotła z podajnikiem podpartą ciepłomierzem ?? Wyszłoby szydło z worka. a podglądów pomp ciepła już jest sporo. Obym nie musiał już nigdy palić węglem... teraz wiem za co płacę, wiem ile zużyłem, ile to mnie kosztowało, ile i jak mogę zaoszczędzić. Pozdro
SUSPENSER Opublikowano 17 Maja 2015 #10 Opublikowano 17 Maja 2015 To sporo tłumaczy, sterowniki były wtedy znacznie gorsze, może węgiel miał mniej MJ niż deklarowane i dlatego tak wychodziło. Od kilku lat testuję ekogroszki, więc tu nie ma jakie szydło wychodzić. Jak bardzo chcesz możesz przyjechać zamontować u mnie kamerkę w kotłowni - jedną na kocioł, drugą na ciepłomierz i sobie poobserwować ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.