geometra Opublikowano 31 Marca 2015 #1 Opublikowano 31 Marca 2015 Kolejny problem przy modernizacji kotłowni. Przy wymianie kotła na paliwo stałe chcę zamontować zasobnik cwu ok. 150 l., by w zimie grzać wodę użytkową. Latem chcę grzać gazem. Obecnie grzeję gazowym pojemnościowym 80 litrów i starcza dla 5-6 osób, ale podgrzewacz ma już 18 lat, jest zakamieniony do wymiany. Jakie radzicie rozwiązania. 1. Zasobnik cwu 150 l. grzany z kotła zimą (latem od czasu do czasu). W lato nowy podgrzewacz gazowy 80 litrów. Nurtujące pytanie, czy baniaki mogą stać z wodą okresowo nieogrzewane? (gazowy małby przestój całą zimę). 2. Zasobnik cwu grzany zimą a latem byłby on po prostu "rurą" zasilającą ogrzewacz gazowy. Zimą, po zgaszeniu gazu podgrzewacz wody byłby dodatkowym zbiornikiem. W efekcie baniaki połączone szeregowo, choć czytałem w innym poście o legionelli. 3. Zakup gazowego podgrzewacza z wężownicą Termica psw 120 lub 150 l z nierdzewki. Tutaj moje wątpliwości budzi moc wężownicy odpowiednio 13 i 17 kw. Ktoś w sieci narzekał na słabą jej wydajność. No i zużycie gazu większe niż w 80-ce. Może macie inne rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc.
majschi Opublikowano 31 Marca 2015 #2 Opublikowano 31 Marca 2015 Zdecydowanie opcja nr 3 Wężownica 13kw zagrzeje zasobnik 120l w około 20 min więc jest wystarczająca. Co do zużycia gazu to nie ma większego znaczenia pojemność zasobnika tylko zużycie ciepłej wody. Większy zasobnik może powodować odrobinę większe straty postojowe w zależności od użytej izolacji ale nie ma się czym przejmować bo są niewielkie.
geometra Opublikowano 31 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 31 Marca 2015 I konkretna odpowiedź. Wielkie dzięki
Gość mak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Kolejny problem przy modernizacji kotłowni. Przy wymianie kotła na paliwo stałe chcę zamontować zasobnik cwu ok. 150 l., by w zimie grzać wodę użytkową. Latem chcę grzać gazem. Obecnie grzeję gazowym pojemnościowym 80 litrów i starcza dla 5-6 osób, ale podgrzewacz ma już 18 lat, jest zakamieniony do wymiany. Jakie radzicie rozwiązania. 1. Zasobnik cwu 150 l. grzany z kotła zimą (latem od czasu do czasu). W lato nowy podgrzewacz gazowy 80 litrów. Nurtujące pytanie, czy baniaki mogą stać z wodą okresowo nieogrzewane? (gazowy małby przestój całą zimę). 2. Zasobnik cwu grzany zimą a latem byłby on po prostu "rurą" zasilającą ogrzewacz gazowy. Zimą, po zgaszeniu gazu podgrzewacz wody byłby dodatkowym zbiornikiem. W efekcie baniaki połączone szeregowo, choć czytałem w innym poście o legionelli. 3. Zakup gazowego podgrzewacza z wężownicą Termica psw 120 lub 150 l z nierdzewki. Tutaj moje wątpliwości budzi moc wężownicy odpowiednio 13 i 17 kw. Ktoś w sieci narzekał na słabą jej wydajność. No i zużycie gazu większe niż w 80-ce. Może macie inne rozwiązania. Z góry dziękuję za pomoc. Dwa podgrzewacze to zły pomysł. Jak już maja być dwa źródła ciepła to zainwestuj w podgrzewacz z dwoma wężownicami (górna podłaczona do kotła gazowego dolna do kotła na paliwo stałe) i wszystkie problemy zostaną rozwiazane. Każdy kocioł gazowy pracuje w priorytecie cwu i podgrzewacz powinien byc dobrany do mocy kotła. Niestety często się zdarza że kupuje się kocioł o niskiej mocy i podłącza się go do dużego podgrzewacza, albo zmienia się miejsce montażu czujnika temperatury aby było więcej ciepłej wody. To jest błąd, kocioł gazowy powinien nagrzać wodę w ciągu dość krótkiego czasu i przełączyć się na grzanie CO. Na trzecie pytanie wszystko napisał kol "majschi"
sit Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Nie do końca się zgodze , Ja mam kocioł na paliwo stałe , który podgrzewa zasobnik 150 l i osobny podgrzewacz gazowy 80 l pracyjący latem . Użytkuje to około 10 lat i nic się nie dzieje że woda jest nieogrzewana w jednym z nich . Wpięte są w instalacje przez zawory zwrotne żeby nie wpychać wody ogrzanej w monencie postoju .
Gość mak Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 To jest głupi pomysł do tego wielokrotnie opisywany na forum. Chcesz ryzykować własnym zdrowiem, to oczywiście nie nasza sprawa, ryzykuj. zamiast opowiadać bzdury że nic się nie dzieje z podgrzewaczem w którym woda stoi przez pół roku, proponuję tylko powąchać tą nie ogrzewaną wodę,to może zmienisz zdanie.
geometra Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Witam ponownie. Zamówiłem podgrzewacz z wężownicą 120 l. ze stali nierdzewnej. Będzie montowany jak się ociepli. Pytanie- czy zastosować osobną pompkę na CWU i kupić odpowiedni sterownik czy wpiąć jakoś w obecny układ (obecnie mam pompę co ze sterownikiem, kocioł idzie do wymiany, więc można zmienic umejscowienie pompy)? Proszę o radę bo ile osób tyle rozwiązań.
majschi Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Jak chcesz mieć zrobione raz a porządnie to daj osobne pompy na CO i na CWU. Do kotła zastosuj sterownik który obsługuje obie pompy z czujnikiem temperatury w zasobniku. Będziesz miał szybko zagrzaną wodę i nie będzie problemu z wychładzaniem zasobnika jak zgaśnie w kotle.
geometra Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Skłaniam się właśnie ku takiemu rozwiązaniu bo myślę, że dwie pompy dają wygodę użytkowania i kontrolę. Znajomy zaś twierdzi, że grzeje mu jedna pompa co i cwu, która ma temperaturę załączania 55oC i taką temp. ma bojler jak piec wygasa. I tu nasunęły mi się pewne wątpliwości czy przy dużym poborze wody, szczególnie wieczorem, pompka cwu nie będzie pracować non-stop (zamówiłem bojler 120 l., nie jest duży)? Wiadomo, energia elektryczna. Jedna pompa co grzałaby bojler niejako przy okazji.
majschi Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Czas pracy pompy cwu zależy od poboru wody oraz mocy kotła. Przy małym kotle 12-15 KW należy włączyć priorytet ciepłej wody czyli w trakcie jej grzania pompa co nie pracuje. Dogrzanie wody w zasobniku przy wyłączonej pompie co trwa 10-20 min. Czyli koszt prądu masz taki sam jak przy jednej pompie a komfort ciepłej wody o niebo lepszy. Obecnie w domkach jednorodzinnych stosuje się zasobniki 150-300l. Zasobnik dobiera się do zapotrzebowania oraz mocy systemu grzewczego.
geometra Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Dwie pompy rzeczywiście będą lepszym rozwiązaniem. Muszę tylko kupić dokupić pompę cwu i wymienić sterownik na co i cwu z priorytetem na bojler. Dziękuję za pomoc.
adalooo Opublikowano 27 Czerwca 2016 #12 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Witam. Również stoję przed zakupem Termici PSW 100 z wężownicą lub Aristona SGA 100 z wężownicą abym mogł grzać wodę zimą z pieca CO a latem gazowo. Proszę o opinie, sugestie, który model będzie lepszy cenowo i wydajnościowo. Proszę również o opinię użytkowników którzy juz posiadają takowe bojlery, jakie jest zużycie gazu w okresie letnim, czas nagrzewania do temp ok 55-60 stopni. Z góry dziękuję!
romcost Opublikowano 21 Września 2016 #13 Opublikowano 21 Września 2016 Witam serdecznie, Odpowiadając na pytanie kol. @adalooo to mogę podzielić się moimi wrażeniami z używania już od ponad roku ogrzewacza Termica PSW 150. Dla 3 osobowej rodziny, zimą ogrzewam CWU z kotła (Defro Komfort Eko 20kW) a latem korzystam z wbudowanego w urządzeniu palnika gazowego. Nie zdarzyło mi się, aby mi ciepłej wody zabrało. Trudno mi się wypowiedzieć odnośnie kosztów ogrzewania CWU, bo to zależy wprost proporcjonalnie od zużycia wody, ale z doświadczenia wydaje mi się, że zużycie jest mniejsze niż przy użyciu gazowego ogrzewacza przepływowego (Junkersa) - porównałem zużycie gazu przed montażem ogrzewacza i po. Jedyny minus, to w moim przypadku zbyt krótki komin i przy silnym wietrze zdarzyło mi się, że płomień świeczki zgasł. Ogólnie bardzo polecam. Drugiego produktu nie znam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.