Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Z Podajnikiem Slimakowym Na Pellet

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM panowie może tutaj mi ktoś pomoże posiadam piec z podajnikiem ślimakowym czy w takim piecu można palić peletem pelet 6mm czy trzeba przerabiać retortę i jaka powinna być dawka peletu do czasu przerwy,bardzo proszę o podpowiedz ,a chciałbym dodać ze jestem nowy.....................

Opublikowano

Przenieś swój problem i zadaj pytanie w dziale kotłów z podajnikiem.

Częściowo odpowiem,że można jako domieszkę do ekogroszku np. 50x50 ale objętościowo,a nie wagowo.

O innych za i przeciw dowiesz się przenosząc się do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

sambor dobrze pisze, w takim piecu można opanować spalanie pellet ale szału nie ma. zużycie 15 kg na dobę i przy tak przewymiarowanym piecu jak w moim przypadku niżej nie zejdę. proponuję typowy piec na pellet taki ktory sie wylacza calkowicie i wymiary ma malutkie

Opublikowano

WITAM panowie może tutaj mi ktoś pomoże posiadam piec z podajnikiem ślimakowym czy w takim piecu można palić peletem pelet 6mm czy trzeba przerabiać retortę i jaka powinna być dawka peletu do czasu przerwy,bardzo proszę o podpowiedz ,a chciałbym dodać ze jestem nowy.....................

To zależy od palnika , ale można palić samymi pelletami choć to mało ekonomiczne, mam takiego klienta, który tak pali w typowym ekogroszkowcu - podawanie przerwa o ile dobrze pamiętam to 10/10, gdy jest mały odbiór ciepła kocioł niestety albo się przegrzewa [przy krótkim czasie podtrzymania] albo wygasa - dlatego pelleciaki mają zapalarkę.

Jednak dokąd odbiór ciepła jest na tyle duży, żeby kocioł pracował bez podtrzymania lub z niewielkim wtedy da się spalać same pellety.

Opublikowano

wracając do tematu pastora pisze ze można opanować palenie peletem spalanie 15kg na dobę, mi teraz spala 25kg na dobę wiec co mam źle dobrane  ustawione mam podawanie 12sek.przerwa, 20sek.dmuchawa otwarta 2cm

Opublikowano

O doopie pisze sambor, a ja podpowiedziałem.

Chyba każdy w miarę rozgarnięty powinien z tego wyciągnąć właściwy wniosek, że różne organizmy potrzebują różną ilość peletu do szczęścia.

Opublikowano

Vlad ci może trochę brutalnie napisał, ale pomyśl - jak potrzeba ci rady to napisz coś więcej o kotle, instalacji i warunkach jakie utrzymujesz w grzanym budynku.

A nie, ty prosto z mostu - od d...y strony:  kocioł pali 25kg/ dobę i nic więcej.

To ja ci powiem że mi wychodzi 25kg peletu na 2,5 dnia przy -15C i co ty na to? - to wg ciebie dużo czy mało?

Chłopie konkrety!

Opublikowano

sambor dla mnie spalasz bardzo mało,myślałem nad przeróbko retorty to znaczy dać dwie rurki z dmuchawy żeby dmuchały z góry w pelet na retorcie ale nie warto ,a tak szczerze to zostały mi 4 worki pelletu i przechodzę na ekogroszek,ja przez miesiąc spaliłem prawie tonę peletu 

Opublikowano

Ja mam trochę inny kocioł - post #70 z tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17882-palnik-na-pellet-w-kotle-w%C4%99glowym/page-4.

To typowy kocioł gazowo- olejowy z palnikiem na pellet, a sam palnik ma  wbudowany sterownik, nie podający tych parametrów na zewnątrz.

Ustawiam tylko moc palnika i czystość ( skład) spalin.

Tam nie liczy się czas podawania a czas postoju może wynosić nawet 3-4 miesiące.

Podpowiem ci, że bardzo istotny jest ciąg kominowy, nie może być za duży 10-12Pa, przydatny jest regulator ciągu kominowego (RCK).

I od tego zacznij walkę.

Opublikowano

W życiu.

Jak ma namiary tlenu, to ew tylko z powodu zbyt małego tależa (groszkowego) i tym samym zbyt cienkiej warstwy po zewn okręgu. Wewnątrz retorty i komorze spalania jako całości raczej jedzie na niedomiarze tlenu. RCK ew trochę mu zminimalizuje straty w potrzymaniu, ale równie skuteczna będzie klapka na dmuchawie o ile ja oczywiście posiada.

Tak, że już by miał jakieś 1/4 T dobrego peletu w plecy. Jak mu jeszcze zaproponujemy bufor ze sterowaniem i dodatkową pompą by wydłużyć okresy pracy, to będzie miał opału na cały sezon w plecy.

Opublikowano

Budynek nie ważny, piec zawsze pali za dużo!

Tak się wydaje każdemu na początku, dopiero w miarę oswojenia się z zagadnieniem dochodzi się do wniosku, że pali w sam raz.

U mnie dla w miarę dobrej lambdy musiałem trzymać 2-3 rzędy ostatnich otworów na płytce palnika beż żaru. Bez tego lambda była poniżej 1, a kocioł zarastał sadzą.

Niech kolega pali tym do czego palnik został stworzony ekogroszek 31.1-31,2 i nie narzeka, że drogi czy nie ma. Jak mu się znudzi, to niech pomyśli o innym źródle ciepła.

Opublikowano

dzieki dzieki,a co do kotła to nie wiem ile ma kw bo odkupiłem go od znajomego za 1200 a jak to sprawdzić ile kw,a ogrzewam jakies 180m kwadratowych a jeśli chodzi o klapkę przy dmuchawie to odsłonięta jest na 2 cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.