Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dziekuje

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jeśli jest to dół kotła, ale nie palenisko można spróbować kleju dwuskładnikowego. Kiedyś zastosowałem - distal ?(jeśli dobrze pamiętam) Konieczność wyczyszczenia.  

W nagłych i beznadziejnych wypadkach - beton + szkło wodne. 

Opublikowano

W przypadku braku bezpośredniego styku ze spalinami można spróbować wokół otworu  wyczyścić blachę do żywego metalu a następnie wykonać nakładkę z blachy mosiężnej lub miedzianej większą o ok 1 cm z każdej strony dziury i zalutować cyną przy pomocy palnika lub opalarki .

Dla układu bezciśnieniowego powinno trzymać kilka miesięcy.

Wadą jest potrzeba dostępu do miejsca uszkodzenia i mała żywotność.

Opublikowano

Jeżeli założymy że to zbiornik wody np taki jak bufor - łatałem osobiście - to można spróbować, pewnie nie gorzej wyjdzie jak klejenie klejem dwuskładnikowym.

Przecież czarną blachę stalową też polutujesz, tylko trzeba wyczyścić stal, pokryć roztopioną cyną i na to łata.

Jakby ktoś nie wiedział to do tego celu dobrze się nadaje topnik ( pasta) do lutowanie instalacji z miedzi- posmarować wyczyszczoną powierzchnię i podgrzać palnikiem 

aż do roztopienia , na to łata i dodatkowe spoiwo.

Jak tam nie ma ciśnienia, nie ma płomienia i jeszcze od zewnętrznej strony.

Najgorzej to jest z pęknięciem na spawie kątowym np pachwinowym, wtedy tylko spawanie lub grubo  kit poxilina, oczywiście na czystą powierzchnię.

Gdzie widzisz problem?

Ja wiem że prostszym rozwiązaniem jest przyklejenie klejem łatki z blachy, czego można najpierw spróbować - na 2 miesiące powinno wystarczyć.

Pozdr.

Opublikowano

Pokrycie czarnej blachy cyną - pobielenie jest sztuką. Mnie uczyli tego cyganie (bezskutecznie - dwie lekcje to za mało) bez kwasu a tylko z topikiem niewykonalne. (Dla mnie) Co innego blacha ocynkowana, ale chyba nie ma takich kotłów. 

Spawanie -elektryczne - sprawdzone, pęknięcia  nawet bez nakładki. Palnik acetylenowy - wewnątrz kotła - dziękuje, zewnątrz - też wolę prąd.