gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 #1 Opublikowano 2 Marca 2015 Witam, mam taki problem, że potrzebuję przenieść kotłownię z budynku mieszkalnego do budynku gospodarczego oddalonego od domu o 5 metrów i przy tym budynku gospodarczym muszę postawić komin około 8 metrów wysoki od ziemi. Udałem się w związku z tym do urzędu miasta następnie tam mnie skierowano do starostwa a ze starostwa do projektanta gdyż wymaga to pozwolenia na budowę. U projektanta ( byłem u dwóch) dowiedziałem się, że taka przyjemność kosztuje łącznie około 5000 - 6000 zł co mnie delikatnie przeraziło a dodatkowo należy na takie pozwolenie oczekiwać około 5 miesięcy na dzień dzisiejszy. Czy da się to jakoś ominąć ? Przyspieszyć i przede wszystkim zmniejszyć koszta tej zabawy ?
sambor Opublikowano 2 Marca 2015 #2 Opublikowano 2 Marca 2015 Jak zrobisz komin stalowy ocieplony, podwieszony na ścianie budynku - taki nie potrzebuje fundamentu i konstrukcji samonośnej , czyli nie potrzeba pozwolenia
gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 2 Marca 2015 Koszt takie stalowego komina ocieplonego ze wszystkimi akcesoriami to około 4500 zł - oszczędność co prawda jest ale nadal nie ma szału. Z tego co się zdążyłem zorientować to chyba nie ma innego wyjścia, ewentualnie postawić komin systemowy bez pozwolenia i liczyć na to, że nikt mnie nie podpier....
sambor Opublikowano 2 Marca 2015 #4 Opublikowano 2 Marca 2015 A czy nie możesz postawić komina systemowego w środku budynku? Wtedy jest wszystko zgodnie z prawem . Komin ceramiczny można też podwiesić na żelbetowej półce osadzonej w ścianie budynku, dodatkowo podpartej zastrzałami - taki komin to ok 110kg/mb dla fi 200. Wszystko zależy od tego z czego są ściany nośne budynku - jak cegła pełna dobrze murowana to można, jak gazobeton to raczej nie.
gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor #5 Opublikowano 2 Marca 2015 Mogę postawić komin systemowy w środku budynku i to by było najtańsze rozwiązanie, muszę tylko rozebrać kawałek dachu ale to nie problem. Proszę mi jeszcze nakreślić jakiej wysokości ma to być komin, średnice podaje producent kotła jako fi 180 ale nie podaje wysokości z wiadomych względów. W załączeniu przesyłam "plan" jak to wygląda. I czy koniecznie komin musi być ponad dach sąsiedniego budynku oddalonego o 5,5 metra ?
sambor Opublikowano 2 Marca 2015 #6 Opublikowano 2 Marca 2015 Tu masz dokładnie wyjaśnione zawiłości z odległościami od innych budynków http://www.timkominy.pl/porady/articles/normy-instalacji-systemow-kominowych.html http://www.instsani.webd.pl/projco101.htm
henryk1953 Opublikowano 2 Marca 2015 #7 Opublikowano 2 Marca 2015 Mogę postawić komin systemowy w środku budynku i to by było najtańsze rozwiązanie, muszę tylko rozebrać kawałek dachu ale to nie problem. Proszę mi jeszcze nakreślić jakiej wysokości ma to być komin, średnice podaje producent kotła jako fi 180 ale nie podaje wysokości z wiadomych względów. W załączeniu przesyłam "plan" jak to wygląda. I czy koniecznie komin musi być ponad dach sąsiedniego budynku oddalonego o 5,5 metra ? Witaj!!! Na zmianę użytkowania budynku z gospodarczego na kotłownię musisz mieć zezwolenie na budowę, Opinie kominiarskie i wszystkie projekty zezwolenia pozwolenia jak zwał tak zwał .Inaczej mały donosik i będziesz miał naprawdę pozamiatane.I powiem ci z praktyki zawodowej sytuacje donosów sąsiedzkich są często spotykane. Tu masz przykład takiej samowoli:-i dobrego sąsiada https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19133-samowola-budowlana/ pozdrawiam, henryk1953
Vlad24 Opublikowano 2 Marca 2015 #8 Opublikowano 2 Marca 2015 Jaki powód wyprowadzki? Wielkość i dotychczasowe "spożycie" domu? Jakie docelowe ocieplenie i instalacja CO?
gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor #9 Opublikowano 2 Marca 2015 Witam, aktualnie kotłownia jest w małym pomieszczeniu przy wejściu do domu i chciałem tam zrobić schowek (pakamerę). piec tam stojący ma 19 kw i jest znacznie za duży po tym jak dom ( ściany, strop) ociepliłem i wymieniłem okna. Chodzenie do pieca minimum dwa razy na dobę mi się nie uśmiecha w dodatku jak na piecu jest 50 stopni C to w domu robi się sauna a sam piec dzięki temu, że chodzi na bardzo niskiej mocy zaszedł czarną mazią, muszę co chwilę czyścić komin do tego jest słaby ciąg kominowy i jak palę w piecu to wszystko wyłazi na dom, śmierdzi w domu, na przedpokoju ściany czarne i same problemy. Do tego kotłownia jest takiej wielkości, że jak założę piec z podajnikiem to jakiś mały wejdzie tam na styk. Dlatego chciałem się wyprowadzić z domu z kotłownią i założyć jakiś mniejszy piec na ekogroszek tym bardziej ze mam 5 komórek z czego używam dwóch. Dom ma po podłogach 180m2 jeden pokój na piętrze w którym mieszkają pająki - ja z rodziną mieszkam na parterze. Spalam około 4 tony węgla na sezon. Węgiel kupuje najdroższy i najbardziej kaloryczny z dostępnych w moich okolicach po 860 zł tona. Nie mam gazu z sieci.
gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor #10 Opublikowano 2 Marca 2015 Co do właśnie wszystkich papierów i pozwolenia na budowę razem z projektami, mapą do celów projektowych i tak dalej wychodzi około 5550 zł na same papierki.
gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor #11 Opublikowano 2 Marca 2015 Dodam jeszcze, że w tym pomieszczeniu gospodarczym gdzie chciałem aby stał piec jest komin z cegły z tym, że o przekroju 15x15 cm i 4 metry wysoki od ziemi - pozostałość po starej kuchni kaflowej.
Vlad24 Opublikowano 2 Marca 2015 #12 Opublikowano 2 Marca 2015 Instalacja? Grzejniki, podłogówka ścienne?
gheronimo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor #13 Opublikowano 2 Marca 2015 wywaliłem stal i żeliwo bo rura w ścianie w łazience został zżarta przez rdze i wyciekała woda z instalacji czemu zawdzięczałem dużego grzyba w łazience a poza tym wszystko szło po ścianach co najefektywniej nie wyglądało i założyłem stabi puszczone w ścianie i grzejniki panelowe v - podłogówki zrobiłem tam gdzie jeszcze mogłem czyli w jednej łazience i kuchni łącznie około 13 m2
sambor Opublikowano 2 Marca 2015 #14 Opublikowano 2 Marca 2015 Dodam jeszcze, że w tym pomieszczeniu gospodarczym gdzie chciałem aby stał piec jest komin z cegły z tym, że o przekroju 15x15 cm i 4 metry wysoki od ziemi - pozostałość po starej kuchni kaflowej. To weź kominiarza, niech napiszę opinię kominiarską negatywną i na podstawie tej opinii odtwórz komin, tak jak ci pasuje + ponowna opinia pozytywna + nawiewy i wentylacje jakie są potrzebne dla kotłowni.
henryk1953 Opublikowano 2 Marca 2015 #15 Opublikowano 2 Marca 2015 Kolego tu masz przykład przerobienia piwnicy na kotłownię ,za papierkami trzeba się naganiać ale kwota 5500zł za same papierki to lekka przesada, cytat z prywatnej korespondencji: Wysłano 25 styczeń 2011 - 13:05 Witam jesli chodzi o kwesie prawna to budynek jest w 100% wlasnoscia miasta . Procedury jakie musialem wykonac to ; 1 zgoda miasta na wyburzenie piecy w zamian za wykonanie ogrzewania C.O .2 Opinia kominiarska dotyczaca miejsca zainstalowania pieca oraz wybranie szybu kominowego. Nastepnie okazalo sie zeby miec odbior kominiarski musze miec zgode z wydzialu urbanistyki na budowe Co gdyz naruszalem czesciwspolne jakimi jest moja podloga do kotlowni . Zeby otrzymac zgode z wydzialu urbanistyki musialem wykonacprojekt ktory kosztowal mnie 800zl . zrobiony wraz z rzutem kamienicy i mieszkania . Poczym otrzymalem zgode na budowe CO zgodnie z projektem . Nastepnie odbior kominiarza wraz z wentylacja pomieszczen .Nie spodziewalem sie ze az tyle procedor mnie czeka i dodatkowych kosztow ale na szczescie mam wszystko za soba. Tobie brakuje komina i dużo mniej "literatury" jak w powyższym przykładzie ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.