Skocz do zawarto艣ci

gsi20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako ze to moj pierwszy post prosze o wyrozumialosc,

Mam piec mj-3 moc 20kw, do ogrzania dom 220m2 nie docieplony,

Problem polega na skraplaniu sie wody w tylnej czesci pieca,mam zawor trojdrogowy ktory przymykam na czas rozpalnia,po tym jak piec sie nagrzeje puszczam po woli wode na dom tak zeby nie ochlodzic jej za mocno na powrcie, temperatura zadana na piecu to 70 stopni,

Mimo takich ustawien mam wode w piecu i nie wiem dlaczego, dbam o to rzeby piec trzymal caly czas wysoka tempeature,

Palilem glownie drewnem sezonowanym 6 lat, teraz pale weglem a drzewo tylko do rozpalania聽

Pale oczywiscie o gory nie dokladam az sie wypali, rozpalm od nowa,

wedlyg teorii powinno byc ok, ale w praktyce tak nie jest,

Co jeszcze moge sprawdzic?

Moze mam zle ustawiony sterownik?

moje nastawienia

temp kotla 70stopni

moc dmuchawy 35

czas przedmuchy 5sek

przerwa przedmuchu 5min

zakres pracy ciaglej 3 stopnie

tem zalaczania pompy 45stopni

Moze ktos na to spojrzec i dac jakas porade?

dziekuje

Opublikowano

Kup termometr do 300* i po zamontowaniu w czopuchu,b臋dziesz wiedzia艂 czy nie jest za niska temp. spalin na wylocie z kot艂a.

Po za tym wydaje si臋,偶e palisz poprawnie.

Opublikowano

a jak d艂ugo pali艂e艣 drewnem? wody nie ubywa czasami? pr贸bowa艂e艣 pali膰 bez dmuchawy?聽

Opublikowano

hej, jak zmierze temperature i okaze sie nie poprawna to to w jaki sposob bede w stanie ja poprawic?

palilem drewnem jakies dwa miesiace, probowalem bez dmuchawy i bylo gorzej,

mam poejrzenie ubywania wody,

mam tez troche smoly w piecu mimo mych ustawien聽

Opublikowano

jak Ci wody ubywa z instalacji to obawiam si臋, 偶e tu jest problem. Najprawdopodobniej kocio艂 polecia艂.

Opublikowano

Kocio艂 ma mniej ni偶 rok by膰 mo偶e jaki艣 wadliwy bo nie sadze 偶eby tak szybko si臋 rozpad艂

Opublikowano

聽 mo偶e by膰 藕le pospawany, czasami si臋 tak zdarza.聽

Opublikowano

Poczekam jeszcze kilka dni i zobacz臋 jak dalej b臋dzie woda to reklamowa膰 b臋d臋

Opublikowano

Woda skrapla si臋 od samego poczatku jak masz piec czy od nie dawna???

Jak od nie dawna to odpowied藕 ju偶 uzyska艂e艣 pare post贸w wy偶ej.

Opublikowano

Woda/rosa by艂a prawie ca艂y czas i zasmolenia tez, na pocz膮tku by艂y rownie偶 k艂opoty z kominem ale za to by艂em winny sam za z艂a ekploatacj臋 kot艂a, po lekturze na tym偶e forum wyeliminowa艂em wi臋kszo艣膰 b艂臋d贸w i komin wysech艂 a smo艂a i woda pojawiaj膮 si臋 wiec chcia艂em si臋 upewni膰 jeszcze co do ustawie艅 sterownika czy s膮 Ok, zaw贸r tr贸jdro偶ny jest raczej do ochrony pieca jest zamontowany na wyj艣ciu wody cieplej,potem idzie rorka w d贸艂 na powr贸t, wiec jak go dam na 1 to woda kr膮偶y tylko po piecu i tylko minimalnie idzie na grzejniki, specjalista od instalacji nie jestem tak mam zamontowane, chcia艂bym si臋 tylko pozby膰 Smolenia i rosy je艣li to nie jest p臋kni臋cie kot艂a

Opublikowano

Woda/rosa by艂a prawie ca艂y czas i zasmolenia tez, na pocz膮tku by艂y rownie偶 k艂opoty z聽kominem聽ale za to by艂em winny sam za z艂a ekploatacj臋 kot艂a, po lekturze na tym偶e forum wyeliminowa艂em wi臋kszo艣膰 b艂臋d贸w i komin wysech艂 a smo艂a i woda pojawiaj膮 si臋 wiec chcia艂em si臋 upewni膰 jeszcze co do ustawie艅 sterownika czy s膮 Ok, zaw贸r tr贸jdro偶ny jest raczej do ochrony pieca jest zamontowany na wyj艣ciu wody cieplej,potem idzie rorka w d贸艂 na powr贸t, wiec jak go dam na 1 to woda kr膮偶y tylko po piecu i tylko minimalnie idzie na grzejniki, specjalista od instalacji nie jestem tak mam zamontowane, chcia艂bym si臋 tylko pozby膰 Smolenia i rosy je艣li to nie jest p臋kni臋cie kot艂a

Wy艂膮cz dmuchaw臋 i napal drewnem z ci膮g艂ym podawaniem powietrza, powtarzam - z ci膮g艂ym podawaniem powietrza. Spalaj naturalnym ci膮giem!!

Opublikowano

Teraz zacz膮艂em pali膰 w taki spos贸b ze 艂aduje piec w臋glem a na g贸r臋 k艂ad臋 drzewo i rozpalam od g贸ry, problem wody i smolenia po tygodniu palenia w taki spos贸b na razie znikn膮艂, wczoraj podczas czyszczenia pieca by艂a tylko sucha sadza brak wilgoci, podejrzewam ze piec b臋dzie dobrze chodzi艂 ja nie b臋d臋 pali艂 w nim drzewem tylko w臋glem, mam tylko pewnego rodzaju k艂opot bo tego drewna mam zapasu na jakie艣 7 lat, najbardziej irytuje mnie fakt ze kupuj膮c piec sprzedawca zapewnia艂 ze b臋d臋 m贸g艂 bez problemu spali膰 w nim moje zasoby drewna, teraz wiem ze z pewno艣ci膮 nie da si臋 tego zrobi膰 , po lekturze tego forum widz臋 ze najlepsza opcja s膮 piece DS i taki w艂a艣nie zakupie nast臋pnym razem, dzi臋ki za po艣wi臋cenie czasu dla mojego tematu !!

Opublikowano

A co to za drzewo (w艂a艣ciwie drewno) 偶e jak piszesz 6 lat sezonowane i powoduje skraplanie si臋 w kotle wilgoci? Ja pal臋 tylko drewnem, sezonowanym max. 2 lata, a piec to krytykowany raczej produkt z Hajn贸wki. Obecnie pal臋 od g贸ry, ale jak chyba ka偶dy zaczyna艂em inaczej i te偶 nic mi si臋 nie skrapla艂o i nie wyp艂ywa艂o z kot艂a, natomiast smo艂a w komorze bywa艂a do艣膰 znaczna. Kocio艂 ma ok. 23 lat i od 3lat (po dociepleniu i wymianie stolarki) jest mocno przewymiarowany. Faktem jest 偶e kot艂y z Hajn贸wki, zw艂aszcza te starsze, maj膮 kr贸tk膮 drog臋 spalin przez wymiennik, wi臋c trafiaj膮 one raczej gor膮ce do komina, cho膰 nie mierzy艂em temperatury. Moim zdaniem mo偶esz spali膰 zgromadzone drewno bez szkody dla kot艂a i komina, tylko jak ju偶 kto艣 wy偶ej napisa艂 : na naturalnym ci膮gu i ze sta艂ym dop艂ywem powietrza, niekoniecznie maksymalnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.