Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Prośba o pomoc w doborze mocy gazowego pieca kondensacyjnego. Dom 200m2 + 40m2 garaż (trochę dogrzewany).

Dom ocieplony styropianem grafit 18cm. Ogrzewanie domu + zasobnik 150/160l.

60m2 podłogówki + 11 grzejników ( nie są małe – dobrane do zasilania 55/45/20).

Im więcej pytam tym mniej wiem. Jedni mówią 20kW inni 24kW….

Mój typ to Buderus GB072 + zasobnik 150l.

Pytanie zatem jakiej mocy piec ? :)

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Poszukiwacz

Opublikowano

Sambor dobrze pisze 20 kW wystarczy. Ale koniecznie zwróć uwagę na jeszcze jeden parametr na który nie każdy zwraca uwagę: jaki jest dolny zakres modulacji kotła: czyli czy to jest kocioł np 7.6 do 20 kW, czy na przykład 2.9 do 20 kW. Dlaczego jest to tak istotne. Otóż w naszych warunkach klimatycznych nie występuje zima 180 dni z temp -30 st C  :)  - przeciwnie, przynajmniej w moim mieście kompletnie nie ma zimy i temp waha się od +5 do -3, -5 no jak jest -8 st C to już dużo :D występuje wtedy zjawisko, że w ogrzanym domu, kocioł zaczyna pracować z mocą minimalną i jeżeli ta moc minimalna np 8 kW przekracza ilość ciepła, jaką potrzebuje układ na uzupełnienie strat to następuje zjawisko WYPALANIA GAZU W KOSMOS i płacenia za niepotrzebna zużycie. Ergo: kup kocioł z jak najniższą mocą minimalną !

Nie piszę o tym bo tak sobie wymyśliłem, tylko sam mam cerapur smarta Junkersa 7.6 - 24 kW i jest on za duży do mojego domu, a ogrzewam było nie było 195 m2 bliźniak !

P.S. Jak tam Sambor u Ciebie ze zużyciem gazu za ostatnie już zimowe miesiące ? ;) Bo z tego co pamiętam grzejemy dość podobnie i dość podobne hacjendy. U mnie rachunek za 14.10 - 14.12 - 830 zeta, najbliższy 14.12 - 14.02 - przewiduję na poziomie 1000.- a jak u Ciebie ?

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz. Już trochę się w temat "wgryzłem" i skłaniam się do 20kW który ma modulację od 4,7-20,6 natomiast 24kW to już 6,6-23,8. Martwię się/martwiłem się tylko tym czy 20kW w jakieś mega zimowe dni (których ostatnio coraz mniej) wystarczy.

Opublikowano

Na CO 20 kW wystarczy, zapotrzebowanie na ciepło masz w projekcie i jak nie ma zmian  w zastosowanych materiałach i stolarce to można wykorzystać dane z projektu, jak nie ma to policzyć w jednym z dostepnych programów. Jest mało prawdopodobne abyś miał zapotrzebowanie wyzsze jak 50 W/m2. Inna sprawa to ogrzewanie cwu, Producent sprzedaje kotły 20 kW z podgrzewaczem 120 l i jak nie przeszkadza Ci że trochę dłużej będzie się nagrzewać to może być i 150.l Cała zabawa zaczyna się wraz z zaorojektowaniem instalacji. Uważam że dla grzejników temperatura zasilania 55 to trochę mało a i grzejniki wychodzą ogromne, ale to już twoja decyzja. Najlepszym rozwiązaniem dla mieszanej instalacji grzejnikowo - podłogowej jest kocioł sterowany pogodowo i podział na dwa obiegi grzewcze + dla kazdego obiegu zdalne sterowanie. Oczywiście należy sprawdzić (policzyć) przepływy w obiegach bo może być potrzebne sprzęgło hydrauliczne. No i proponuję wykorzystać elementy  proponowane przez producenta kotła bo niestety często się zdarza że z "obcymi" sterowniki współpracować nie mają ochoty. (wszystkie informacje znajdziesz w cenniku)

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz. Już trochę się w temat "wgryzłem" i skłaniam się do 20kW który ma modulację od 4,7-20,6 natomiast 24kW to już 6,6-23,8. Martwię się/martwiłem się tylko tym czy 20kW w jakieś mega zimowe dni (których ostatnio coraz mniej) wystarczy.

Nie wiem jak to wygląda w innych piecach, ale mam pewne doświadczenie w Junkersie. Nie mam co prawda wskaźnika modulacji płomienia, ale wdłg ustawień przyjętych przez ustawiającego kocioł powiem Ci, że mój kocioł 7.4 - 24 kW większość czasu chodzi bardzo gęsto taktując i tylko przy rozgrzewaniu instalacji chodzi dłużej.

Natomiast porównując odgłos pracy kotła (wentylator i szum gazu) przy grzaniu c.w.u. a c.o. to jeżeli mam ustawiony paramter U0 na poziomie 20.3 kW przy grzaniu ciepłej wody, to kocioł nigdy nawet nie zbliżył się do tej mocy podczas grzania c.o. - wydaje mi się że w moim prawie 200 m2 domu spokojnie 14 kW cały czas osiąga piec, nie więcej. Dlatego 20 kW będzie o.k. i nie bierz większego, chyba że masz poczucie, że masz "zimny budynek" z dużą ilośćią mostków cieplnych i z kiepską stolarką. Jeżeli nie - tak jak pisałem 20 kW wystarczy !

Opublikowano

Czy teraz w ten sposób obliczamy zapotrzebowanie na ciepło ? na odgłos wentylatora i szum gazu ? i na zasadzie wydaje mi się ? Piszą tu ludzie którzy szukają konkretnej porady a "pewne doświadczenie w junkersie " nie ma tu nic do rzeczy . A te 20 kW na c.o. tak naprawdę wystarczyło by na dwa takie domy przy obecnej technice budowania i izolacji budynków .

Opublikowano

Kolego - w zasadzie to pytający wogóle nic nie powiedział na temat swojego budynku, oprócz tego że to 200 m2 plus garaż też grzany.

Ogólnie na forum stosujemy zasadę wróżenia z fusów - chyba że ktoś się wypowiada bardzo dokładnie. Z ogólnego opisu wygląda że to wystarczy, ale nikt tu nie bierze odpowiedzialności prawnej z to co pisze - jest to luźna wymiana myśli.

Tak naprawdę, to każdy z nas działa na zasadzie trochę "rozpoznania walką" czyli pyta, szuka i coś kupuje. Błędy jednych mogą ustrzec innych, ale to i tak nigdy nie zadziała w ten sposób, że wszystko da się policzyć przewidzieć, wyliczyć. Nie wierzę w to.

Wymieniamy się spostrzeżeniami - a nie dajemy recepty na 100 % pomierzalne. Nie tacy mądrzy byli i powiesili u mnie u matki w łazience, która jest tak zimna, że potrzebuje pewnie z 4 kW grzejnika, grzejnik który przy zasilaniu 70 st C ma z 720 W, a przy zasilaniu 48 st C ma może z 200 i w efekcie jest *** tak zimno, że mało nie zamarza woda lecąca z kranu, a opomiarowujący był technikiem ogrzewnictwa niczym BÓG.... więc spokojnie piszemy o spostrzeżeniach, a nie o gotowych wyliczeniach. :P

Opublikowano

Nie sądzę żeby zasada wróżenia z fusów była dobrą metodą doradczą w perspektywie wydania przez proszącego o poradę kilku lub kilkunastu tysięcy zł. Wracając do tematu już wkrótce większość kotłów będzie dysponowała max. mocą 9-12 kW ponieważ jak pisał ktoś wcześniej ze względów ekonomicznych ważna jest jak najniższa moc minimalna. Co do c.w.u. przy kotle jednofunkcyjnym(a tylko o takim może być mowa w przypadku domku jednorodzinnego bo 2 funkc. to rozwiązanie zastępcze do mieszkanka w którym nie ma miejsca na nic innego a baterie są bezpośrednio przy urządzeniu )   taka moc jest również wystarczająca . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.