Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zatrzymać Obieg Cwu

peresada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy istnieje prosta, mało inwazyjna metoda, na zatrzymanie cwu w zbiorniku.

Problem jest następujący: Instalacja o dużej pojemności (grzejniki żeliwne) grawitacyjna, palenie metodą przepalania. Po nagrzaniu wody w zbiorniku i wychłodzeniu instalacji, ruch wody w wężownicy odwraca się i ciepło w sposób niekontrolowany zostaje wyprowadzane do instalacji. Wykluczam zastosowanie jednokierunkowego zaworu przepływowego gdyż przy grawitacji może stawiać zbyt duży opór.

Opublikowano

A może syfon kolanem do góry?

Opublikowano

Dzięki za rady.

Czy ten zawór klapkowy może pracować obrócony o 90 st (a może 45) wokół swojej osi? Zmniejszyło by to opory przepływu (tak mi się wydaje)

Opublikowano

Ma być klapką do dołu nie inaczej. W innej pozycji się nie zamknie. 

Opublikowano

Witam

Przyłącze się do tematu. 

Moja instalacja CWU wygląda tak: MPke7sR.png

Temperatura kotła ustawiona na 65stopni, Cwu na 40. Pompa cwu wyłącza się po osiągnięciu 40 stopni ale układ dalej działa grawitacyjnie. Chciałbym to ograniczyć bo temperatura dochodzi nawet do 50stopni, a taka nie jest mi potrzebna i niepotrzebnie pobiera energie z kotła. W jaki sposób sobie z tym poradzić?

Opublikowano

Ma być klapką do dołu nie inaczej. W innej pozycji się nie zamknie. 

A nie domknie jej ruch powrotny wody, gdy zaistnieje?

Opublikowano

Może tak, a może nie. Dostałeś informację, jak taki zawór powinien być zainstalowany zgodnie z zasadami. Eksperymenty na własną odpowiedzialność.

Opublikowano

Zawór klapkowy ma być tak zainstalowany aby ta śruba sześciokątna była u góry, w ten sposób klapka zwisa swobodnie ku dołowi. Chodzi o to że jak zaistnieje obieg wsteczny to ma się domknąć. Możesz go obrócić wokół własnej osi to mu troszkę pomoże i zmniejszy opory. Ja eksperymentowałem jak miałem ten zawór na zasilaniu i faktycznie trochę pomaga obrót ale nie aż o 45 czy 90 stopni, ja go obróciłem o jakieś15-20 stopni. Później przełożyłem na powrót blisko kotła i jest super. Do kolegi AdamMa, załóż za pompą cwu zawór zwrotny typu york to nie będziesz miał grawitacji. No i oczywiście za pompą c.o. też powinien być zawór zwrotny. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.