peresada Opublikowano 18 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Czy istnieje prosta, mało inwazyjna metoda, na zatrzymanie cwu w zbiorniku. Problem jest następujący: Instalacja o dużej pojemności (grzejniki żeliwne) grawitacyjna, palenie metodą przepalania. Po nagrzaniu wody w zbiorniku i wychłodzeniu instalacji, ruch wody w wężownicy odwraca się i ciepło w sposób niekontrolowany zostaje wyprowadzane do instalacji. Wykluczam zastosowanie jednokierunkowego zaworu przepływowego gdyż przy grawitacji może stawiać zbyt duży opór.
KubaSko Opublikowano 18 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2015 taki zawór klapkowy http://www.saga.info.pl/Produkt/Zawor-klapowy-zwrotny-gwintowany-typ-301-302-321-322.html u mnie chodzi grawitacyjnie, mam średnice 1''
majschi Opublikowano 18 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Montaż zaworu zwrotnego klapowego na zasilaniu bojlera
KubaSko Opublikowano 18 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Lepiej na powrocie się sprawdza jak najniżej, u mnie tuż przy wpięciu powrotu z bojlera na powrót z kotła.
peresada Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor #6 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dzięki za rady. Czy ten zawór klapkowy może pracować obrócony o 90 st (a może 45) wokół swojej osi? Zmniejszyło by to opory przepływu (tak mi się wydaje)
meping Opublikowano 19 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ma być klapką do dołu nie inaczej. W innej pozycji się nie zamknie.
AdamMa Opublikowano 20 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam Przyłącze się do tematu. Moja instalacja CWU wygląda tak: Temperatura kotła ustawiona na 65stopni, Cwu na 40. Pompa cwu wyłącza się po osiągnięciu 40 stopni ale układ dalej działa grawitacyjnie. Chciałbym to ograniczyć bo temperatura dochodzi nawet do 50stopni, a taka nie jest mi potrzebna i niepotrzebnie pobiera energie z kotła. W jaki sposób sobie z tym poradzić?
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ma być klapką do dołu nie inaczej. W innej pozycji się nie zamknie. A nie domknie jej ruch powrotny wody, gdy zaistnieje?
meping Opublikowano 20 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Może tak, a może nie. Dostałeś informację, jak taki zawór powinien być zainstalowany zgodnie z zasadami. Eksperymenty na własną odpowiedzialność.
KubaSko Opublikowano 20 Stycznia 2015 #11 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zawór klapkowy ma być tak zainstalowany aby ta śruba sześciokątna była u góry, w ten sposób klapka zwisa swobodnie ku dołowi. Chodzi o to że jak zaistnieje obieg wsteczny to ma się domknąć. Możesz go obrócić wokół własnej osi to mu troszkę pomoże i zmniejszy opory. Ja eksperymentowałem jak miałem ten zawór na zasilaniu i faktycznie trochę pomaga obrót ale nie aż o 45 czy 90 stopni, ja go obróciłem o jakieś15-20 stopni. Później przełożyłem na powrót blisko kotła i jest super. Do kolegi AdamMa, załóż za pompą cwu zawór zwrotny typu york to nie będziesz miał grawitacji. No i oczywiście za pompą c.o. też powinien być zawór zwrotny. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.