Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpowiednie paliwo to podstawa, ale jak piszesz ostre palenie w kominku to gorąco w pomieszczeniu.

Jak lepsze paliwo to będzie podobna sytuacja- będziesz "dusił" kominek na małej mocy, więc nie będzie mocy do grzania CO

Opublikowano

Napewno nie ma jednej przyczyny, jest kilka i nakładająć się na siebie jest to co jest. Osobiście odłączył bym wogóle grzanie cwu, kominek ma zdecydowanie za małą moc na 300 l a może jeszcze gdzieś nieszczęśliwie podłączono czujniik to i ta pompa nigdy się nie wyłączy, a sterownik ma funkcję priorytetu cwu. Druga sprawa to temperatura powrotu. Kominek musi mieć ochronę powrotu i wymagają stosowania ochrony wszyscy producencji i  3D lub pompę mieszającą trzeba zastosować bezwzględnie (prostrze jest zastosowanie pompy mieszającej). Minimalna temperatura zasilania CO dla kominka to 50C i taką trzeba ustawić a wymaganą proponuję ustawić na 60C i powinno wszystko zadziałać. Kolejny problem jaki może być to średnice rur, to wydajność pompy, to paliwo o którym dyskutujecie......

Opublikowano

Kolega mak tak się o tą ochronę powrotu dopomina, więc ją dorysowałem- VTC 511/55C prod ESBE

Choć w wielu przypadkach sprzęgło jest wystarczającą ochroną powrotu.

I faktycznie trzeba też uwagę na rury zwrócić uwagę, może są za małe średnice.

post-18578-0-89414400-1421141900_thumb.jpg

Opublikowano

Testowane na wszystkie sposoby, mogę manualnie wszystkim sterować lub auto. Teraz mam usatwione CWU na 55*C i się nie wyłączy ale jak ustawie na 50*C to pompa się wyłącza, czyli auto działa.

W sumie jakieś "mieszadło" mogę zastosować bo są ku temu warunki, nawet teraz.

Opublikowano

Kolega mak tak się o tą ochronę powrotu dopomina, więc ją dorysowałem- VTC 511/55C prod ESBE

Choć w wielu przypadkach sprzęgło jest wystarczającą ochroną powrotu.

I faktycznie trzeba też uwagę na rury zwrócić uwagę, może są za małe średnice.

Schemat jest ok. Nie dopominam się, ale kominek to nic innego jak kocioł na paliwo stałe i producenci tej ochrony wymagają. Czy sprzęgło może być wystarczajacą ochroną powrotu? To zależy jaką temperaturę na tym powrocie uzyskamy. Podejrzewam że przy zasilaniu 50C nie da rady osiągnąc 40 C na powrocie, autor o czywiście może potestować i sprawdzić.

Opublikowano

65-75*C to bym usechł siedząc w salonie, zresztą u znajomego jak napali i utrzymuje 65*C to nie ma tragedi tylko że on ma 24kw, kominek gabarytowo jest jak moje dwa.

Może potestuję trochę i zobacze jakie są temp. Uruchomie tylko obieg kaloryferów i zobaczymy tylko poczekam aż temp. spadna za zewnątrz, bo dziś chyba nic z tego nie będzie, za ciepło.

Opublikowano

To przecież nie problem w ramach eksperymentu napalić ostro w  kominku i otworzyć okno.

Nie wiemy jak jest temp pracy kominka przy mocy 15kW - pewnie ok 70-80C temp wody.

A ty uzyskujesz w kominku dużo mniejsze temp.

Opublikowano

Sambor, czy sprzęgło powinno od razu na powrocie puszczać ciepłą wodę?

Opublikowano

Witam.

Wczoraj testy nie były wykonane w 100% ale mogę powiedzieć że sprzęgło działa, woda zasilajaca 60*C, wyjście ze sprzęgła gorące i powrót ciepły. Na 1 biegu obieg CO, zasilanie z kominka 2 bieg, kaloryfery do połowy gorące na dole ciepłe, wszystkie skręcone na 3. Nie paliłem regularnie bo późno wróciłem ale postaram się na dniach przetestować rzetelnie ale czasu mało a nauki pełno.

Opublikowano

Po kolejnych testach stwierdzam że:

- pompa zasilająca musi pracować min. na 2 biegu,

- deltę pomp zasilających ustawiłem na 3*C, wcześniej 5*C, mniejsze straty,

- kominek nie jest w stanie utrzymać stałej temperatury przy otwartym obiegu kaloryferów, one spręcone na 3, mimo że na zewnątrz jest na plusie,

- pompa kominka może pracować na każdym biegu, nie widzę różnicy,

- sprzęgło działa, więc nie potrzeba żadnych zaworów czy pompy mieszającej.

Kolejny test i tu powinno wyjść "szydło z worka" to palenie wyłącznie brykietem w tej samej ilości co polanami.

Jest też opcja na sterowniku gdzie można cyklicznie ustawić włączanie pomp, to tez przetestuję.

Pozdro

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.