Lysek100 Opublikowano 8 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Szanowni Ponieważ niegdzie nie mogę doszukać się rzetelnych informacji na temat kosztów ogrzewania domu jednorodzinnego .Postanowiłem założyć nowy wątek który w łatwy sposób pozwoli nam porównać ile wydajemy na ogrzewanie naszych czterech kątów . Zacznę od siebie !! Używam aktualnie starego pieca(tak zwany śmieciuch ) sterowanego ręcznie (rozważam zmianę ;piec z podajnikiem ,piec gazowy ). Posiadam dom jednorodzinny o powierzchni 180mk wybudowany w latach 80 w technologi pustaka żużlowego . Dom posiada 4 kondygnacje o powierzchni około 60mk .Ogrzewane 3 kondygnacje , poddasze w suchej zabudowie ocieplone wełną mineralną 25cm. Dom jest ocieplony styropianem 10cm i posiada nowe okna oraz drzwi. Do ogrzania oraz podgrzania zbiornika z ciepłą wodą użytkową (200l) potrzebuję rocznie 3 tony węgla oraz 5 metrów drewna . Kto następny :)
piastun Opublikowano 8 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2015 ale 5 metrów wysokości/przestrzennych/z paki/układanego/m3 czy jeszcze coś innego :). Ja dla przykładu podam, że mam garaż wolno stojący i ogrzewanie wychodzi mnie 0ton węgla, 0 m3 drzewa, 0m3 gazu itp itd a to dlatego, że temperatura tam jest porównywalna do tej na zewnątrz :). Napisz ile trzymasz w domu np. 26 oC i wtedy wszystkim kablarzom i innym pompiarzom opadną szczęki do podłogi. pozdro :) Ps. ja w swoich 190m2 10cm styro + nieocielony strych i temp w domu nie mniej niż 21oC mam zamiar się wyrobić w 5,5t + 5mp drzewa :) a zacząłem już palić we wrześniu :). pożyjemy zobaczymy
mlodzieniec Opublikowano 9 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Żeby to miało sens, to musiałbys porównać swój dom i ogrzewanie go jeden sezon węglem, kolejny drewnem, następny pelletem, potem gaz, olej i masz porównanie. Odnoszenie swoich wyników do wyniku sąsiada to zły pomysł, bo wystarczy, że jeden czyści kocioł codziennie a drugi raz na 2 tygodnie i juz masz spalanie zmienione na dobę. Nawet przy tym samym paliwie i identycznej temp. wewnatrz, co jest praktycznie nieosiagalne. Dlaczego samochód katalogowo spala 5 litrów, a na drodze 8? Ano tak samo jest z ogrzewaniem, 100 kg węgla nie każdemu palaczowi da tyle samo energii, bo każdy kocioł ma inna sprawność, a faktyczna jest dalece w tyle za deklarowaną, bo malo kiedy uzywasz 100% mocy nominalnej.
Przemson Opublikowano 9 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dom 1990 roku, nieocieplony, 240m2 do ogrzewania i baniak 140l cwu.Okna plastikowe, strych i dach nieocieplone (nad podłogą strychu właśnie pracuję).Do tego dwa olbrzymie balkony działające jak radiatory. Przy poprzednim górniaku 35kw spalałem 4,5 do 5 ton węgla Piast/Ziemowit, utrzymując w domu temperaturę ok 19 stopni w dzień (16 w nocy). W tym od listopada 2014 mam nowy piec, też górniak 28kw i z 4 ton myślę, że została mi jeszcze połowa węgla. To pierwszy sezon z nowym piecem, więc podliczenie zrobię dopiero po zakończeniu sezonu.
Przemson Opublikowano 9 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Odnoszenie swoich wyników do wyniku sąsiada to zły pomysł, bo wystarczy, że jeden czyści kocioł codziennie a drugi raz na 2 tygodnie i juz masz spalanie zmienione na dobę. Nawet przy tym samym paliwie i identycznej temp. wewnatrz, co jest praktycznie nieosiagalne. Dlaczego samochód katalogowo spala 5 litrów, a na drodze 8? Ano tak samo jest z ogrzewaniem, 100 kg węgla nie każdemu palaczowi da tyle samo energii, bo każdy kocioł ma inna sprawność, a faktyczna jest dalece w tyle za deklarowaną, bo malo kiedy uzywasz 100% mocy nominalnej. Moim zdaniem to ma sens bo może akurat zobaczę kogoś, kto przy podobnych gabarytach ogrzewanej powierzchni zużywa mniej paliwa i zechce się podzielić swoimi sposobami (np czyści piec codziennie). Jeśli mam samochód marki x i porównuję spalanie do samochodu marki y to nie patrzę na kolor, tylko na pojemność silnika. Jeśli są podobne, to wtedy dyskutuję z kierowcą o eko-drivingu, a nie o choince zapachowej :)
mlodzieniec Opublikowano 9 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Tylko jedno auto ma mase własną 1200 kg, a inne 1700 i nawet jak oba maja silnik 1,6 to wiadomo, które spali więcej i tu się wiele nie wymysli, fizyka jest bezlitosna. Na swoje 100 m2 bez ocieplenia zuzyje ok. 2,5 do 3 t węgla a drewna ok. 2 - 2,5 m3 na przepalanie wiosna i jesienia oraz podgrzewanie latem cwu. W poprzednim kotle 4 tony było mało, bo polowa energii szła w komin, ściana była gorąca, teraz jest ciepła. mógłbym zrobic, by była chlodna, ale wole puścic trochę ciepła w komin niż potem widzieć czarne kwiatki na ścianie.
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 9 Stycznia 2015 W innym temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15955-czy-zima-20132014-b%C4%99dzie-zim%C4%85-stulecia/page-6 koledzy podawali koszt ogrzewania -gdzieś od postu #109.
rumunn9r Opublikowano 9 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dom z 2012 130m2. Z poddaszem ocieplony styro 12cm poddasze welna 20cm okna 3 szybowe cwu 120l kociol 19kw gorniak palone odpadami debowymi (klocki 5x5x15-20cm) koszty ogrzewania ostatniej zimy okolo 1500pln w tym 400kg wegla z wesolej, w nocy 24stopnie w dzien 21-22 w sezonie letnim cwu zasila grzalka pracujaca na "taryfie"2,5godz rodzina 4 osobowa
Lysek100 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 10 Stycznia 2015 ale 5 metrów wysokości/przestrzennych/z paki/układanego/m3 czy jeszcze coś innego :). Ja dla przykładu podam, że mam garaż wolno stojący i ogrzewanie wychodzi mnie 0ton węgla, 0 m3 drzewa, 0m3 gazu itp itd a to dlatego, że temperatura tam jest porównywalna do tej na zewnątrz :). Napisz ile trzymasz w domu np. 26 oC i wtedy wszystkim kablarzom i innym pompiarzom opadną szczęki do podłogi. pozdro :) Ps. ja w swoich 190m2 10cm styro + nieocielony strych i temp w domu nie mniej niż 21oC mam zamiar się wyrobić w 5,5t + 5mp drzewa :) a zacząłem już palić we wrześniu :). pożyjemy zobaczymy Piastun masz rację , zapomniałem o dość istotnym fakcie . Dziękujęż że o tym przypomniałeś.Temperatura jaką utrzymuję w domu wacha się od 21 stopni rano do 24 stopni wieczorem .Kocioł który aktualnie posiadam nie pozwala precyzyjnei ustawić temperatury .
Lysek100 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor #10 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pomysł na ten wątek wzioł się z chęci zmiany mojego kotła , tylko na jaki?? Czytałem inne wątki i nigdzie nie ma porównania kosztów . Myślę że to interesuje kazdego .Myśle że znajdzie się użytkownik o podonym metrazu i technologi budownictwa . Narazie szukam kogoś kto ma podobny dom do mojego , chętnie poznam innych koszty . I widzę że jest też Przemson który zgadza się z moim pomysłem .
Lysek100 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor #11 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dom z 2012 130m2. Z poddaszem ocieplony styro 12cm poddasze welna 20cm okna 3 szybowe cwu 120l kociol 19kw gorniak palone odpadami debowymi (klocki 5x5x15-20cm) koszty ogrzewania ostatniej zimy okolo 1500pln w tym 400kg wegla z wesolej, w nocy 24stopnie w dzien 21-22 w sezonie letnim cwu zasila grzalka pracujaca na "taryfie"2,5godz rodzina 4 osobowa Grtuluje wyniku :)
ksgw11 Opublikowano 10 Stycznia 2015 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dom 1990 roku, nieocieplony, 240m2 do ogrzewania i baniak 140l cwu.Okna plastikowe, strych i dach nieocieplone (nad podłogą strychu właśnie pracuję).Do tego dwa olbrzymie balkony działające jak radiatory. Przy poprzednim górniaku 35kw spalałem 4,5 do 5 ton węgla Piast/Ziemowit, utrzymując w domu temperaturę ok 19 stopni w dzień (16 w nocy). W tym od listopada 2014 mam nowy piec, też górniak 28kw i z 4 ton myślę, że została mi jeszcze połowa węgla. To pierwszy sezon z nowym piecem, więc podliczenie zrobię dopiero po zakończeniu sezonu. ok, najbliższy jesteś mojemu ale i tak daleko. 220mkw styropian 8cm, był górniak 15KW ale wtedy był tylko styropian a okna były stare drewniane. Poprzedniej zimy, której nie było, poszło jakieś 1200kg kostki i drewno do rozpałki. CWU gazowe 80L. Mam, precyzyjniejsze, pytanie: Kolega napisał "okna plastikowe", również takie mam. Ale jaka realna różnica jest w oknach z 2002r (takie mam w mieszkaniu) i takich z 2013roku winergetic premium 3 szyby pakiet 0.5, a okno w całości o ile pamiętam 0.8? Poważnie pytam, być może ma to wielkie znaczenie dla takiego porównania kosztów.
mlodzieniec Opublikowano 10 Stycznia 2015 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Największe straty to ucieczki przez ściany zewnętrzne, nieocieplone podłogi nad zimnymi piwnicami, ucieka tez sporo przez niezaizolowane stropy poddaszy nieużytkowych i wentylację. Różnica między oknami np. 1,1 a 0,8 nie jest aż tak wielka, by spowodować dużo większe spalanie.
SONY23 Opublikowano 10 Stycznia 2015 #14 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Okna z szybami 1,1 mają współczynnik dla całego okna od jakichś 1,4 do 1,6 a w oknach z szybą 0,5, wspólczynnik dla całego okna może być właśnie 0,8. Czyli może się zdarzyć, że wypuszczają z domu o połowę mniej ciepła od tych tańszych. Przy większych przeszkleniach robi się tego już sporo i jest o co powalczyć. Tak przynajmniej było jakieś dwa lata temu jak się tym akurat interesowałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.