sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #26 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Dla grzejników to różnica zasilanie- powrót to jak najbardziej 20C
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #27 Opublikowano 3 Stycznia 2015 O to Mi chodziło czyli jeden obieg 75-20 a drugi dla bufora 75-55 i wtedy różnica temp. do tego wzoru to 20
MIQ Opublikowano 3 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Może ja tu czegoś nie rozumiem, ale wg mnie delta T we wzorze Sambora dotyczy użytecznego zakresu temperatury wody w buforze, czyli takiej, która zapewni wymaganą moc grzewczą. Czy zatem temp wody w buforze 20st pozwala efektywnie ogrzewać pomieszczenia?
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #29 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Tego nie wiem a chciałbym się dowiedzieć co to jest i jak to określić
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #30 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Oj jest wiele wzorów na poj bufora np taki , trochę uproszczony Q=m*dt*0,001167. Wynik Q wychodzi w kWh m - pojemność bufora w litrach dt - różnica temperatur z której jesteśmy w stanie skorzystać (np 40-60 czyli dt=20) No panowie -przecież wiadomo że: Jak odbiory ciepła do osiągnięcia mocy znamionowej wymagają zasilnia np 60C to nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ich zasilał temp niższą, gdyż obiekt będzie niedogrzany. Więc minimalna temp w buforze musi wynieść tyle ile temp zasilania np grzejników. Czyli deltaT=20C O czym z resztą pisał kolega MIQ w poście #28. Tu będziemy mieli tak że na buforze mamy np 80C i za pomocą zaw 3-D obniżamy temp zasilania do tych 60C aż w buforze nie będzie więcej niż 60C czyli temp zasilania grzejników. W tym momencie musi włączyć się kocioł , ładujący bufor mocą X do temp górnej 80C i jednocześnie zasilający odbiory mocą Y ciepło X-Y zostaje w buforze. Czas grzania * (X-Y) daje ilość ciepła jakie zostanie w buforze, jak założysz czas grzania, deltę T = 20C i naddatek mocy, to resztę masz policzone I o to chodziło. MIQ jednak szare a nie białe ;) Student ty się ucz, bo kto będzie za 5 lat takie głupoty innym tłumaczył . Pozdr.
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #31 Opublikowano 3 Stycznia 2015 chyba się pogubiłem, w buforze będzie 80 stopni za buforem będzie zawór 3-D który obniży nam temp. do 75 jakie założyłem na zasilaniu a to daje delta T=5 ? Moc ładowania bufora X jest to moc kotła (20 kW) a moc zasilająca odbiory Y czyli zasilająca kaloryfery (5 kW) ? no i naddatek mocy ? Ja z chęciom bym się uczył takich rzeczy ale co poradzę jak wykładowcy położyli leche na ogrzewnictwo to studenty się nie będą wyrywać. Jedyne czego nas nauczyli to liczenie współczynnika U i projektowego obciążenia cieplnego metodą uproszczoną
MIQ Opublikowano 3 Stycznia 2015 #32 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Przy takiej malej deltaT wyjdzie ogromny bufor. Musisz zmniejszyć temp na grzejniki na np 60st, bufor ładować do np 90st, to deltaT będzie 6 razy większa.
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #33 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Dlaczego założyłeś tak małą deltę - daj grzejniki na temp roboczą np 70C lub nawet 60C, wtedy masz z buforze zapas energii, te 5C praktycznie histereza automatyki i wybieg palnika.
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #34 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Przy takiej malej deltaT wyjdzie ogromny bufor. Musisz zmniejszyć temp na grzejniki na np 60st, bufor ładować do np 90st, to deltaT będzie 6 razy większa.Kotłem na pellet to sie raczej nie osiągnie takich temperatur, to dobre dla kotła zasypowego na drewno. Np ja na pellecie mam to co automatyka wyliczy, ale DS-em to gonię temp bufora do 95C i jest dobrze.
MIQ Opublikowano 3 Stycznia 2015 #35 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Sambor Jasne. Pytanie jest teraz, czy to tylko teoretyczne wyliczenia, czy muszą mieć jakiś związek z rzeczywistością :) bo jeśli nie, to i delta może być 5st.
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #36 Opublikowano 3 Stycznia 2015 wyliczenia mają być ale muszą być w granicach zdrowego rozsądku. Jak wyjdzie gigantyczny bufor to nie będzie dobrze. Jaka jest optymalna temperatura dla kotła na pellet? i jak określić naddatek mocy ?
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #37 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Optymalna temp kotła na pellet to 70-75C. Nadddatek mocy to już określiłeś, więc tylko wstaw to wszystko do wzoru i policz.
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #38 Opublikowano 3 Stycznia 2015 rozumiem że naddatek mocy to 15 kW. W moim przypadku dom potrzebuje 22 kWh/ dobę na cele ogrzewania, przy założeniu że bufor ma przechować energię na 16h grzania czyli 15 kWh pojemność bufora przy delta T=20 wychodzi 650l. Teraz to czego nie rozumie, wcześniej pisałeś: "Czas grzania * (X-Y) daje ilość ciepła jakie zostanie w buforze" zakładając czas grzania 8h to 8*15=120 kWh
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #39 Opublikowano 3 Stycznia 2015 W twoim przypadku dom potrzebuje 5kW x 24h = 120kWh :P
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #40 Opublikowano 3 Stycznia 2015 W takim razie co nam obrazuje zapotrzebowanie na ciepło- ogrzewanie rzędu 5264 kWh/rok
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #41 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Trzeba zrobić prawidłowe założenia , gdyż inaczej d...a. W takim razie co nam obrazuje zapotrzebowanie na ciepło- ogrzewanie rzędu 5264 kWh/rok Nic, z tego przejdziesz na moc kotła. Ciebie powinno interesować jaka jest moc grzewcza. Jak te 5264kWh przeliczysz na dni grzewcze to co otrzymasz - moc rzędu 1,5kW, czyli szajs - fiktion
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #42 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Kurde przy zapotrzebowaniu 120 kW/dobę to na 16h będzie 80 kWh to ten bufor będzie miał ze 3500l
MIQ Opublikowano 3 Stycznia 2015 #43 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Felipe podałem taki chytry wzór na wyliczenie mocy kotła z małym "x" ;D . Można go przekształcić i wyjdzie z niego czas palenia i/lub czas pracy na buforze. Stąd już tylko jeden krok do wyliczenia pojemności cieplnej i jeden do wodnej bufora. Sorry, że nie podaję na tacy rozwiązania (Sambor chyba też tego nie robi), bo uważam, że coś, co się samemu "rozpracuje", pozostaje w głowie, a nie tylko "3xZ". ----aktualizacja---- widzisz, dlatego proponowałem wyższą deltaT. Sambor Dlatego właśnie wcześniej poddałem wniosek o to, że kolega pomylił obciążenie z zapotrzebowaniem.
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #44 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Na studiach jest zasada 4xZ :D
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #46 Opublikowano 3 Stycznia 2015 obecnie panuje zasada Zakuj Zdaj Zapomnij Zapij
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #47 Opublikowano 3 Stycznia 2015 zaliczyć, zdać, zapić, zapomnieć :D Niestety to widać w konstrukcjach nowych kotłów. A tak na poważnie to przy takiej pracy ciągłej kotła przez 8h to mało z niego zostanie Widzę że kolega już pierwszy podał sedno studiów
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2015 #48 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Podstawowe założenie jest takie że kocioł powinien pracować z przerwami, w czasie przerwy kocioł stygnie a instalacja zasuwa z bufora. Trzeba dobrać odpowiednio długi czas pracy, a reszta jak już pisałem sama wyjdzie.
Felipe Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #49 Opublikowano 3 Stycznia 2015 rozumiem że proponujesz skrócić czas pracy kotła?
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2015 #50 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Kurde przy zapotrzebowaniu 120 kW/dobę to na 16h będzie 80 kWh to ten bufor będzie miał ze 3500l Ale tylko pod warunkiem że grzeje non stop 8h i pozostałą część doby stoi. Natomiast nie będzie się zgadzać moc zakumulowana w buforze - przy założeniu mocy kotła 20kW i odkładaniu 15kW do bufora w buforze musi być miejsce dla 120kWh ( 8h x 15kW) ciepła a nie dla 80kWh. Czy widzisz ten paradoks? Czy teraz wiesz gdzie jest błąd?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.