Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Magazynowanie Ciepła

Felipe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ja tu czegoś nie rozumiem, ale wg mnie delta T we wzorze Sambora dotyczy użytecznego zakresu temperatury wody w buforze, czyli takiej, która zapewni wymaganą moc grzewczą. Czy zatem temp wody w buforze 20st pozwala efektywnie ogrzewać pomieszczenia?

Opublikowano

Oj jest wiele wzorów na poj bufora np taki , trochę uproszczony

Q=m*dt*0,001167.

Wynik  Q wychodzi w kWh

m - pojemność bufora w litrach

dt - różnica temperatur z której jesteśmy w stanie skorzystać (np 40-60 czyli dt=20)

No panowie -przecież wiadomo że:

Jak odbiory ciepła  do osiągnięcia mocy znamionowej wymagają zasilnia np 60C to nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ich zasilał temp niższą, gdyż obiekt będzie niedogrzany.

Więc minimalna temp w buforze musi wynieść tyle ile temp zasilania np grzejników.

Czyli deltaT=20C

O czym z resztą pisał kolega MIQ w poście #28.

Tu będziemy mieli tak że na buforze mamy np 80C i za pomocą zaw 3-D obniżamy temp zasilania do tych 60C aż w buforze nie będzie więcej niż 60C czyli temp zasilania grzejników.

W tym momencie musi włączyć się kocioł , ładujący bufor mocą X do temp górnej 80C i jednocześnie zasilający odbiory mocą Y ciepło X-Y zostaje w buforze.

Czas grzania * (X-Y) daje ilość ciepła jakie zostanie w buforze, jak założysz czas grzania,  deltę T = 20C i naddatek mocy, to resztę masz policzone

I o to chodziło.

MIQ jednak szare a nie białe ;)

Student ty się ucz, bo kto będzie za 5 lat  takie głupoty innym tłumaczył .

Pozdr.

Opublikowano

chyba się pogubiłem, w buforze będzie 80 stopni za buforem będzie zawór 3-D który obniży nam temp. do 75 jakie założyłem na zasilaniu a to daje delta T=5 ? Moc ładowania bufora X jest to moc kotła (20 kW) a moc zasilająca odbiory Y czyli zasilająca kaloryfery (5 kW) ? no i naddatek mocy ?  Ja z chęciom bym się uczył takich rzeczy ale co poradzę jak wykładowcy położyli leche na ogrzewnictwo to studenty się nie będą wyrywać. Jedyne czego nas nauczyli to liczenie współczynnika U i projektowego obciążenia cieplnego metodą uproszczoną

Opublikowano

Przy takiej malej deltaT wyjdzie ogromny bufor. Musisz zmniejszyć temp na grzejniki na np 60st, bufor ładować do np 90st, to deltaT będzie 6 razy większa.

Opublikowano

Dlaczego założyłeś tak małą deltę - daj grzejniki na temp roboczą np 70C lub nawet 60C, wtedy masz z buforze zapas energii, te 5C praktycznie histereza automatyki i wybieg palnika.

Opublikowano

Przy takiej malej deltaT wyjdzie ogromny bufor. Musisz zmniejszyć temp na grzejniki na np 60st, bufor ładować do np 90st, to deltaT będzie 6 razy większa.

Kotłem na pellet to sie raczej nie osiągnie takich temperatur, to dobre dla kotła zasypowego na drewno.

Np ja na pellecie mam to co automatyka wyliczy, ale DS-em to gonię temp bufora do 95C i jest dobrze.

Opublikowano

Sambor

Jasne. Pytanie jest teraz, czy to tylko teoretyczne wyliczenia, czy muszą mieć jakiś związek z rzeczywistością :) bo jeśli nie, to i delta może być 5st.

Opublikowano

wyliczenia mają być ale muszą być w granicach zdrowego rozsądku. Jak wyjdzie gigantyczny bufor to nie będzie dobrze. Jaka jest optymalna temperatura dla kotła na pellet? i jak określić naddatek mocy ?

Opublikowano

rozumiem że naddatek mocy to 15 kW. W moim przypadku dom potrzebuje 22 kWh/ dobę na cele ogrzewania, przy założeniu że bufor ma przechować energię na 16h grzania czyli 15 kWh pojemność bufora przy delta T=20 wychodzi 650l. Teraz to czego nie rozumie, wcześniej pisałeś: "Czas grzania * (X-Y) daje ilość ciepła jakie zostanie w buforze" zakładając czas grzania 8h to 8*15=120 kWh

Opublikowano

Trzeba zrobić prawidłowe założenia , gdyż inaczej d...a.

W takim razie co nam obrazuje zapotrzebowanie na ciepło- ogrzewanie rzędu 5264 kWh/rok 

Nic, z tego przejdziesz na moc kotła.

Ciebie powinno interesować jaka jest moc grzewcza. 

Jak te 5264kWh przeliczysz na dni grzewcze to co otrzymasz - moc rzędu 1,5kW, czyli szajs - fiktion

Opublikowano

Felipe

podałem taki chytry wzór na wyliczenie mocy kotła z małym "x" ;D . Można go przekształcić i wyjdzie z niego czas palenia i/lub czas pracy na buforze. Stąd już tylko jeden krok do wyliczenia pojemności cieplnej i jeden do wodnej bufora. Sorry, że nie podaję na tacy rozwiązania (Sambor chyba też tego nie robi), bo uważam, że coś, co się samemu "rozpracuje", pozostaje w głowie, a nie tylko "3xZ".

----aktualizacja----

widzisz, dlatego proponowałem wyższą deltaT.

Sambor

Dlatego właśnie wcześniej poddałem wniosek o to, że kolega pomylił obciążenie z zapotrzebowaniem.

Opublikowano

Tak? To znaczy?

Opublikowano

zaliczyć, zdać, zapić, zapomnieć :D

Niestety to widać w konstrukcjach nowych kotłów.

A tak na poważnie to przy takiej pracy ciągłej kotła przez 8h to mało z niego zostanie

Widzę że kolega już pierwszy podał sedno studiów 

Opublikowano

Podstawowe założenie jest takie że kocioł powinien pracować z przerwami, w czasie przerwy kocioł stygnie a instalacja zasuwa z bufora.

Trzeba dobrać odpowiednio długi czas pracy, a reszta jak już pisałem sama wyjdzie.

Opublikowano

Kurde przy zapotrzebowaniu 120 kW/dobę  to na 16h będzie 80 kWh  to ten bufor będzie miał ze 3500l

Ale tylko pod warunkiem że grzeje non stop 8h i pozostałą część doby stoi.

Natomiast nie będzie się zgadzać moc zakumulowana w buforze - przy założeniu mocy kotła 20kW i odkładaniu 15kW do bufora w buforze musi być miejsce dla

120kWh ( 8h x 15kW) ciepła  a nie dla 80kWh.

Czy widzisz ten paradoks? 

Czy teraz wiesz gdzie jest błąd?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.