gondoljerzy Opublikowano 2 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Przypadkiem natknąłem sie na jakiś azjatycki filmik z kominkiem, gdzie zastosowano układ dopalania dymu. Ciekawa rzecz i mógłby to być przyczynek do kolejnych przemyśleń górnospalaczy nad kierownicami powietrza wtórnego i podobnymi wynalazkami. http://youtu.be/NS9sXPhHeuo
fanbiomasy Opublikowano 6 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Podobne rozwiązanie widziałem w kotłach produkci rosyjskiej ,gdzie do wymienika wstawiano rury z otworami i podawano podgrzewane powietrze wtórne. Niestety na tym forum nikt nie chciał tego rozwiązania komentować. Ja w swojm kotle zębiec Jowisz myślałem o wstawieniu do wymienika dyszy z betonu gdzie była by zatopiona rurka z otworami .Powietrze by było podawane z dmuchawy .Dmuchawę by obsługiwał sterownik z PID .
gondoljerzy Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2015 W kotłach jest ten problem, że dokoła paleniska i w wymienniku mamy płaszcz wodny. Bardzo skutecznie odbiera ciepło i w efekcie poza samym paleniskiem brakuje temperatury do dopalania czegokolwiek. We wspomnianym kominku nie ma płaszcza wodnego, a i tak widać dodaną jakby gorącą wkładkę-zwężkę. Skuteczne rozwiązanie takiego dopalania w kotle może być trudniejsze do osiągnięcia. Chyba trzeba by zaizolować górną część komory zasypowej, żeby spaliny nie traciły temperatury.
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Obecne kominki lub piece dopuszczone po najnowszych obostrzeniach w listopadzie 2014 na rynek USA sa robione praktycznie na jedno kopyto - poniżej kominki firmy Regency i Napoleon, często aby osiągnąć lepsze wyniki spalania dodawany jest dopalacz katalityczny,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.