kruklife Opublikowano 10 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam posiadam gazowy kocioł atmosferyczny, wymiennik żeliwny. Fakora kz-4g, 24kw czy on wymaga ochrony powrotu? Ustawioną mam temperature 60stopni (przeciąga do 65) powrót jest na poziomie 40-46stopni.
sambor Opublikowano 10 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2014 W kotłach gazowych ochronę powrotu producenci realizują przez ustawienie temperatury startu kotła, dodatkowo jest norma niemiecka DIN nr zapomniałem :( , która mówi że jak w instalacji jest mniej niż 20l wody na każdy kW mocy kotła to ochrona dodatkowa powrotu nie jest potrzebna
Vlad24 Opublikowano 10 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Balansujesz na granicy roszenia. Wymagana temperatura 50C przy lambdzie 1,4 dotyczy co prawda powierzchni żeliwnej ścianki wewnątrz kotła, ale ja bym radził dla pewności trochę podnieść t powrotu.
Gość mak Opublikowano 10 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Przy zastosowaniu zeliwnego kotła gazowego potrzebna jest ochrona powrotu. Najlepiej zastosować zawór 4D, Można też zastosować pompę mieszającą do ochrony powrotu. Najlepiej sprawdzić w DTR czego wymaga producent i takie rozwiązanie zastosować.
kruklife Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor #6 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dzięki za informację. Mam wpiętą pompę kotłową małą 4m na pierwszym biegu. Dziś zainstalowałem termostat różnicowy, ustawiony na 10 stopni (różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem nie większa niż 10 stopni)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.