Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Komfort 12Kw

zibiiwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o użytkowanie pieca.

Jest to mój pierwszy sezon.

Dom stary(częściowo ocieplony steropianem gr.5cm),poddasze nieocieplone,pow.90m2,piec jak w temacie(defro eko komfort 12kW)

Proszę spojrzeć na to coś co wydaje mi się niedopałem,połomień na tzw.doganianiu temp.zadanej 55* oraz prosze o kerekty ustawień(sterownik bez PID)

- temp.zadana 55*

-czas podawania 8s

-przerwa podawania 55s

-siła nadmuchu 25

-histereza kotła 1*

-praca podtrzymania 10s

-przerwa podtrzymania 15min.

-wentylator w podtrzymaniu(czas pracy 7s),przerwa pracy wentyl. w podtrzymaniu 5min

Przy takich ustawieniach wciągnął mi worek ekogroszku(25kg/dobę) przy -4*C na zewn.)

Tego co zostało w popielniku było 3/4 wiaderka

Oto fotki:

post-60651-0-32346200-1417702206_thumb.jpg

post-60651-0-92955000-1417702249_thumb.jpg

post-60651-0-05684600-1417702292_thumb.jpg

post-60651-0-25161200-1417702331_thumb.jpg

Opublikowano

skróć czas podawania z 8 na 5s.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jak poprzednik pisze skrocic czas podawania. 5 do 6 sek przy przerwie 40 do 50 sek. Podtrzymanie wydluzylbym do 20- 30 min. Podawanie w podtrzymaniu 8 sek. Nadmuch 15sek . Przerwa pracy wentylatora w podtrzymaniu 10 do 15 min. Zaleznie od czasu podtrzymania. Histereza 2 do 3°C.

Nadmuch w czasie pracy 25, ale w jakiej skali? jezeli 100 to podnioslbym do 30. Jaka masz instalacje? Grzejniki, termostaty zawory 3, 4D itd.

Mistrzem ustawien nie jestem ale takie zakresy powinny poprawic sytuacje. A nawiasem mowiac radze zainwestowac w ocieplenie stropu. Zrobilem ostatnio to wiem co mowie.

Opublikowano

Dzięki-lecę zrobić korektę

Opublikowano

Jeżeli chodzi o instalacje to nie mam pojęcia(zrobie fotki i zapodam),grzejniki stalowe,temp.w pomieszczeniach 22*C,zawór 4D,boljer Delfin 100l.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

mam kociołek komfort eko 12 kW ze sterownikiem k1P v2 z PID...problemem jest fakt, iż notorycznie załącza sie alarm zbyt wysokiej temp. podajnika. Groszek z Katowickiego Węgla, temp. zadana 55 stopni, siła nadmuchu 12 - 15 %, wsp. mocy kotła mam na 30%, bo nie robił mi sie kopczyk.... co może być powodem tego, alarmu..... temperatura podajnika osiaga 75 stopni i wypycha groszek.... jakieś rady??? ciąg na kominie zamknięty na maxa.

Jeszcze jedno pytanie....w kanale doprowadzającym powietrze z wentylatora do retorty jest otwór na grubość palca, gwintowany....czy powinien on być zaślepiony czy otwarty??? nie było zadnego "korka" zaślepki i mam otwarty...a jak idzie powietrze z wentylatora, to część ucieka przez ten otwór.... Jak to jest u was?

Opublikowano

Otworek zaslep sruba.

Opublikowano

... ciąg na kominie zamknięty na maxa...

Jak to rozumieć.

Na czopuchu,na wyjściu spalin z kotła jest przesłona i Ty ją zamknąłeś całkowicie?

Jeśli tak, to ma być całkowicie otwarta!

Opublikowano

zgodnie z zaleceniami "speców" z serwisu.... ciąg może być zbyt duży i dlatego moze sie zbyt szybko wypalać groszek i nalezy zamknąć przesłone....jak wiadomo przy całkowitym zamknięciu tak naprawdę jest zamknięte tylko w połowie, bo tak zbudowana jest ta przysłona.....

a z tym zaślepieniem tego otworu to tak sobie mam zaślepić, czy powinno być zaślepione????

Opublikowano

Tern otwór być może jest wykorzystywany do podłączenia jakiegoś zabezpieczenia, strażaka czy innego wyposażenia?

Jeżeli tak, a nie masz tego na wyposażeniu, to powinna być jakaś zaślepka dostarczona w zestawie.

Opublikowano

hmmm.... strażak to chyba raczej w "rurze" doprowadzającej opał do kotła.... a to jest otworek od spodu kanału doprowadzającego powietrze z wentylatora...jak wentylator pracuje to wieje przez tą dziurę powietrze.....

Opublikowano

Rzeczywiście, celna uwaga - źle sobie zwizualizowałem.

Ale poważnie - zaślep to w chorobę. W sumie powietrze tłoczone przez wentylator do paleniska pełni funkcje chłodzące, być może słaby nadmuch i jeszcze strata przez tą dziurę też ma wpływ na częste alarmy pożarowe?

Opublikowano

Otwor zaslep sruba tak jest w oryginale.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I znów te same problemy z podajnikiem DEFRO. Serwis z uporem maniaka twierdzi ,że za duży ciąg kominowy. Jak nie znają prawdziwej przyczynyto wszystkim wciskają ten sam kit i ostrzegają ,że jak przyjadą na pomiar i nie będzie 20 paskali to trzeba płacić za dojazd i to nie mało .Dziwne  ,że inni producenci nie mają takich wymagań.Zamiast zasłaniać się swoją WIELKOŚCIĄ wezmą się za robotę.wwoytek proszę o komentarz.   

Opublikowano

Komin mam o przekroju 180x180 czpuch otwarty na 100% temperatura oscyluje od 30 do 67 (taka ma. temperature zauwazylem) alarm podajnika w menu serwisowym podnioslem chyba do 75 lub 80℃ jak na razie 2 sezon wszystko dziala nie ma alarmow, w zeszlym roku zadana CO byla non stop 68℃ w tym roku 70℃, tylko nie pisz, ze temp. 60, 70 czy 200℃ utopi/ spali slimak, bo tak ktos pisal... paranoja, i jeszcze raz nie pisalem na zadnym forum, ze moj (defro komfort eko) jest najlepszym kotlem. Dziala bez problemow 2 sezon i jestem zadowolony.

Opublikowano

Ale sam powiedz czy to normalne ,że temperatura skacze na podajniku w tak dużym zakresie. Chyba coś jest nie tak.Odnośnie najlepszego kotła to może przesadziłem ale pisałeś ,że wszystko jest ok a tu jednak nie do końca.Uważam ,że należy wytknąć wady i niedociągnięcia producenta.Rutyna potrafi zgubić.Na końcówkę ślimaka nie musi działać bardzo wysoka temperatura a wystarczy go podgrzać plus ścieranie o węgiel i może go kilka centymetrów braknąć a w efekcie zrywanie zawleczek.                     

Opublikowano

Gdyby byly alarmy temperatury slimaka to bym sie martwil i pewnie o tym pisal, jak na razie takich nie bylo. Co do koncowki slimaka to wysoka temp. nic mu nie zrobi, najgorsze jest to, ze w miejscu/ na granicy goracego wegla od stron slimaka i mokrego od strony zasobnika w rurze slimaka dochodzi do korozji i powstaja wzery, to zabija slimak, wiem bo wyciagalem latem slimak i wlasnie w tym miejscu jest najgorszy nie w samym kolanie gdzie jest wysoka temp. tam jest idealny. Palac mokrym grochem daje mu max. 3-4 sezony i wymiana. Co do kostrukcji palnika to niewiele rozni sie od 15kW, moze gdyby zwiekszyc komore wokol palnika to przeplyw powietrz lepiej by go schladzal?.

Opublikowano

Pytanie moje : czy wyższa temperatura podajnika ma wpływ również wpływ na szybsze i mocniejsze działanie korozji i w efekcie powstawanie wżerów i  narośli nie tylko na ślimaku ale co gorsze wewnątrz rury  podajnika. wwoytek chyba idziemy w dobrą stronę bo zaczynasz szukać.Zadzwoń do defro przedstaw problem i napisz jaką dostałeś odpowiedż (za duży ciąg ).Najlepiej do SZ E F A serwisu.  POZDRAWIAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.