Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Rozwiązanie Kotłowni

tombo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem na etapie wykonania kotłowni w nowym domu. Dom z poddaszem użytkowym. Powierzchnia podłóg 180m2 z czego ogrzewanie podłogowe położone na powierzchni około 165m2 (w rozdzielacze i 15 obiegów - około 1100 metrów rury PEX) + 1 drabinka w łazience na poddaszu. Piec będzie pelletowy o mocy 10kW Kostrzewa Compact Bio. Zbiornik wody 120 lub 140L (4 osoby). Jak rozwiązać taką kotłownię aby nie przesadzić, a żeby wszystko funkcjonowało dobrze.

1. Ile pomp i jakich oraz gdzie umiejscowionych.

2. Pompa cyrkulacyjna - jak rozwiązać żeby nie chodziła wtedy kiedy nie jest potrzebna.

3. Sprzęgło hydrauliczne - czy i jakie (wielkość) zastosować.

4. Jaki zbiornik kupić (chcę dwupłaszczowy).

5. Jaki zawór 3D kupić (wielkość, marka)

6. Czy warto zastosować czujniki do pieca (jakie i gdzie).

7. Drabinka w łazience na poddaszu ma grzać mocno (nie będzie podłączona pod podłogówkę) - jak to rozwiązać

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Jestem na etapie wykonania kotłowni w nowym domu. Dom z poddaszem użytkowym. Powierzchnia podłóg 180m2 z czego ogrzewanie podłogowe położone na powierzchni około 165m2 (w rozdzielacze i 15 obiegów - około 1100 metrów rury PEX) + 1 drabinka w łazience na poddaszu. Piec będzie pelletowy o mocy 10kW Kostrzewa Compact Bio. Zbiornik wody 120 lub 140L (4 osoby). Jak rozwiązać taką kotłownię aby nie przesadzić, a żeby wszystko funkcjonowało dobrze.

1. Ile pomp i jakich oraz gdzie umiejscowionych.

2. Pompa cyrkulacyjna - jak rozwiązać żeby nie chodziła wtedy kiedy nie jest potrzebna.

3. Sprzęgło hydrauliczne - czy i jakie (wielkość) zastosować.

4. Jaki zbiornik kupić (chcę dwupłaszczowy).

5. Jaki zawór 3D kupić (wielkość, marka)

6. Czy warto zastosować czujniki do pieca (jakie i gdzie).

7. Drabinka w łazience na poddaszu ma grzać mocno (nie będzie podłączona pod podłogówkę) - jak to rozwiązać

Zgodnie z tym co piszesz, proponuję taki układ jak niżej (bazowałem na materiale Kostrzewy). Pewnie będzie więcej układów mieszania podłogi z własnymi pompami (parter, piętro), więc sprzęgło jak najbardziej, zwłaszcza, że do ochrony powrotu będzie 3D termostat. Na schemacie Kostrzewy masz zawór schładzający dwu funkcyjny. Osobiście wolę rozwiązanie z wężownicą schładzającą zewnętrzną, ponieważ w razie zadziałania zawór dwu funkcyjny wprowadza do kotła bardzo dużo zimnej i świeżej wody, wężownica zaś nie ingeruje w objętość wody w układzie, tylko odbiera od niej ciepło wymiennikiem.

post-18583-0-09054600-1417370921_thumb.jpg

1. Pompy masz na schemacie: kotłowa (dodatkowo do napędzania drabinki), bojler, rozdzielacz parter, rozdzielacz piętro, cyrkulacja CWU.

2. Pompa cyrkulacyjna to zużycie max 9 W/h. Nie wiem, czy jest o co kruszyć kopie. Wystarczy standardowe sterowanie czasowe ze sterownika kotła w określonych porach dnia. Dodatkiem do stref czasowych może być prosty termostat pompy z czujnikiem za pompą. Gdy temperatura za pompą cyrkulacji osiągnie określony poziom, to pompa OFF, gdy temp spadnie o np. 5 sC, to pompa ON. Dla mnie szkoda zachodu.

3. Tu nawet niewielkie sprzęgło da radę.

4. Bojler wg gustu. Chcesz dwupłaszcz, OK. Ja bym wybrał stojący z wężownicą spiralną.

5. Zawory 3D są potrzebne 3. Jeden zawór termostatyczny o progu otwarcia 55 oraz 2 zawory z siłownikami. Rozmiar wszystkich to 25, firma dowolna (ESBE, Afriso, WITA).

6. Nie wiem o jakich czujnikach mowa. Wszystkie niezbędne będą ze sterownikiem kotła.

7. Drabinkę wepnij jak na schemacie, aby pomp nie mnożyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.