dm72 Opublikowano 28 Listopada 2014 #1 Opublikowano 28 Listopada 2014 Witam, od dwóch dni nie mogę się dogadać z piecem jak w temacie. Mianowicie po rozpaleniu piec chodzi 1-1,5h, nie osiąga temperatury zadanej 55 st, dogrzewa się do jakiś 45 stopni i wtedy nagle zaczyna się dziwne zjawisko. Nagle jakby przestawał dostawać powietrze i płomień jest coraz mniejszy, a podajnik cały casz podaje. Dochodzi do tego, że cały żar z retorty jest wypchnięty do popielnika i piec zaczyna sie wygaszać. Moje pytanie brzmi - co z tym zrobić?. Idzie zima i co dalej???
TIMON120777 Opublikowano 28 Listopada 2014 #2 Opublikowano 28 Listopada 2014 podaj parametry wrzuć zdjęcia popiołu i tego co na palniku bez tego wróżenie z fusów
kiminero Opublikowano 28 Listopada 2014 #3 Opublikowano 28 Listopada 2014 ;) No tak, w końcu wróżenie z ognia i popiołu to już zupełnie inna bajka... Fusy to dla małych dziewczynek... A na poważnie, to co się zmieniło te dwa dni temu? Paliłeś, było dobrze i nagle d...a? Więcej szczegółów, co za kocioł co za opał, jakie ustawienia itd.
TIMON120777 Opublikowano 28 Listopada 2014 #4 Opublikowano 28 Listopada 2014 nie bardzo rozumiem czego się czepiasz kiminero?? ja pytam o parametry a ty o ustawienia- to to samo a jesli chodzi o wróżenie z fusów można z nich sporo wyczytać zależnie od tego z czego się składają chcesz to udzielaj rad a nie to cicho sza zamiast gdakać bo to niezbyt ładnie wygląda
poltowski2000 Opublikowano 28 Listopada 2014 #5 Opublikowano 28 Listopada 2014 kolega napisze czy ma sterownik ekspert pid dynamic 4d? może coś poradzimy
kiminero Opublikowano 28 Listopada 2014 #6 Opublikowano 28 Listopada 2014 Żart Timon, żart... (opatrzony stosowną "buźką"). Takie skojarzenie na szybko mi się nasunęło, jak o tym wróżeniu z fusów napisałeś, bo kolega właśnie fusy, a nie pełną informację dostarczył, ale OK. Od tej pory z Tobą tylko na poważnie. Poczucie humoru w narodzie ginie :(
czeslaw Opublikowano 28 Listopada 2014 #7 Opublikowano 28 Listopada 2014 Witam, od dwóch dni nie mogę się dogadać z piecem jak w temacie. Mianowicie po rozpaleniu piec chodzi 1-1,5h, nie osiąga temperatury zadanej 55 st, dogrzewa się do jakiś 45 stopni i wtedy nagle zaczyna się dziwne zjawisko. Nagle jakby przestawał dostawać powietrze i płomień jest coraz mniejszy, a podajnik cały casz podaje. Dochodzi do tego, że cały żar z retorty jest wypchnięty do popielnika i piec zaczyna sie wygaszać. Moje pytanie brzmi - co z tym zrobić?. Idzie zima i co dalej??? Jaki masz sterownik, jakie ustawienia? Najprawdopodobniej temperatura na kotle nie rośnie i zaczyna sie proces wygaszania. Podaje tyle opału żeby wypchnąć żar z retorty.
TIMON120777 Opublikowano 29 Listopada 2014 #8 Opublikowano 29 Listopada 2014 Żart Timon, żart... (opatrzony stosowną "buźką"). Takie skojarzenie na szybko mi się nasunęło, jak o tym wróżeniu z fusów napisałeś, bo kolega właśnie fusy, a nie pełną informację dostarczył, ale OK. Od tej pory z Tobą tylko na poważnie. Poczucie humoru w narodzie ginie :( wybacz zatem ten mój atak późna pora i głowa już nie wszystkie bodźce rejestrowała jak należy
dm72 Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor #9 Opublikowano 29 Listopada 2014 Sterownik Ekspert pod dynamic 4d Temperatura zadana 55st Podawanie 7s przerwa 43s powietrze 10% klapa dmuchawy otwarta około 1 cm. Opał dokładnie jaki jest, tego nie wiem. Wiem tylko, że jest to polski towar, biorę z jednego punktu od kilku lat i zawsze było ok. A co sie zmieniło w te dwa dni - ano wygasilem piec bo chciałem palić na ruszcie żeliwnym, jednak do tego nie doszło i wtedy chciałem rozpalić normalnie i sie zaczęło.
kiminero Opublikowano 29 Listopada 2014 #10 Opublikowano 29 Listopada 2014 Być może te ustawienia są OK dla pracy polegającej na uzupełnianiu start, ale tutaj jest chyba problem z "rozruchem" kotła, bo te 10% nadmuchu i przesłonięta dmuchawa, to duże ograniczenia mocy. Spróbuj może puścić kocioł na automat, wtedy sterownik będzie sam "widział" jak silnie dmuchać i ile podawać. Ewentualnie podkręć tą dmuchawę wyżej lub przy rozruchu uchyl przysłonę. Pierwsze odpalenie zimnego kotła najlepiej robić na pracy ręcznej do czasu pełnego rozpalenia retorty. Expert ma z tego co pamiętam opcję startową "Rozpalanie" i okna dialogowe dopytujące, czy "już się rozpaliło", dopiero wtedy ruszają właściwe nastawy. Być może moc dmuchawy przy rozpalaniu masz za niską.
poltowski2000 Opublikowano 29 Listopada 2014 #11 Opublikowano 29 Listopada 2014 kolego , twój sterownik to automat. prace dmuchawy możesz ustawić na dwa sposoby 1. szybka regulacja 2 . opcje serwisanta. bodajże poz. 5 albo6. no ale to chyba już wiesz. podawanie i pauza to praca urządzenia w granicy 100% tylko brakuje wiatru. uwaznie pooglądaj i wyciągnij wnioski. powodzenia. powietrze powinno być ustawione ok. 29% na 100% pracy pieca!!! w opcji serwisanta masz : poz 5.moc dmuchawy poz 6.regulacja spalania -= ogarnij te parametry i powinno być ok. regulacje spalania przywróc ustawienia fabryczne a moc dmuchawy daj na maxa bo sterownik i tak sam sobie to ustawi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.