Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Co Z Regulacją Obrotów

sambor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Według  niektórych producentów kotłów sprawność odbioru ciepła jest największa gdy różnica temperatur wody pomiędzy zasilaniem a powrotem jest równa 20C.

Pomyslałem o układzie z pompą w której ilość tłaczonej wody jest regulowana zewnętrznie tak aby "delta" temperatur była równa 20C.

Może dałoby się to zrealizować przez zasilanie pompy z falownika  sterowanego termometrem różnicowym?

Czy ktoś spotkał się z układem płynnej regulacji wydajności pompy CO i w jaki sposób to jest realizowane?

Pomysły , sugestie, mile widziane dane tech lub modele takich pomp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Teraz mam zmienną deltę w zależności od odbioru ciepła, co nawet przy buforze widać, a chciałbym się przestawić na stała deltę - oczywiście w jakimś zakresie pracy kotła

Pozdr.

Opublikowano

Popiełniasz błąd w założeniach. To nie jest jakieś magiczne 20K przy których sprawność będzie największą. Ona będzie większa jak temperatura wody w kotle będzie mniejsza i gdy ta woda będzie możliwie szybko przez niego przepływać - czyli delta mniejsza.

Opublikowano

Teraz mam deltę wg wskazań ciepłomierza od 10C do 25C i więcej w zależności jak jest nastawiona pompa.

Ta delta 20C to wg np Wolfa optymalna różnica , a mając kocioł Wolfa chciałem to sprawdzić w domowej praktyce.

Opublikowano

Sprawdzić możesz, ale ręcznie bez inwestycji, że tak nie jest.

Zobacz jak z deltami, dotryskami zimnej wody i temperaturami zewnętrznymi kombinują Profesorki, by na papierze mieć te kilka % więcej od konkurencji.

Opublikowano

Jeżeli założę że mam mieć deltę np 20C to częściowo jestem stratny, 

Najlepszym rozwiązaniem była by pompa np Wilo Yonos Pico z pokrętłem z możliwością przerobienia tego pokrętła na sterowanie elektroniczne termostatem różnicowym.

To tylko amatorskie rozważania, ale jakby ktoś miał gotowe rozwiązanie to chętnie bym się z nim zapoznał.

W necie znalazłem np taką pompę ze skokową zmianą obrotów http://www.insbud.org/PL/product-1658878561337674496/IB-Pump-25-60-130A---Pompa-obiegowa-c-o--z-automatyczna-zmiana-predkosci-obrotow.html#

Ale to jeszcze nie to.

Pompy w niektórych kotłach kondensacyjnych są płynnie sterowane przez elektronikę.

Opublikowano

W kotle na pellet to jeszcze szukam optimum - i te rozważania są częścią tych poszukiwać,

Natomiast w kotle DS mam optimum wyciągnięte do max i tam nic nie ruszam .

Jak wiesz lepsze czasem jest wrogiem dobrego , więc pewnie nic z tego nie będzie, choćby z przyczyn czysto finansowych.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam wilo piko stratos i ta pompa powinna zrealizować twój pomysł

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kolega powyzej nie zrozumial o co chodzi, wydaje mi sie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

TA pompa ma regulacje mocy przez zmiane wysokości słupa wody .Chyba ,że nie kumam, o co biega.

Opublikowano

No właśnie - nie kumasz , szukam pompy która potrafi utrzymać stałą różnicę temp pomiędzy zasilaniem i powrotem np aby zawsze była różnica 20C, a właściwie sterowania taką pompą i to nie pokrętłem a temperaturą.

Opublikowano

Dokładnie takie rozwiązanie jest zastosowane w sterowniku od kolektorów słonecznych których zadaniem jest utrzymywanie stałej delty T. W menu ustawiamy żądaną deltę T ( jednak zakres wynosi tylko delta 4 - 15 stopni ) zabraknie więc tych 5 stopni które chcesz uzyskać.

Poniżej fotki oraz wykresy wysterowania pompy kolektorów i żądanej delty, pompa kolektorów to jakaś standardowa pompa Wilo Cały zespół pompowy można sobie wygooglować "ZPS 18a-01" sterownik dowolny od kolektorów słonecznych mój (Geco GH26-P06) zapewnia tylko deltę do 15 stopni jednak zapewne jakimś rezystorem dało by się go "oszukać" o te 5 oC.

post-59779-0-39330600-1418645780_thumb.jpg

post-59779-0-88243500-1418645804_thumb.jpg

post-59779-0-32960100-1418645860_thumb.jpg

post-59779-0-17428200-1418646024_thumb.jpg

Opublikowano

KOL Sambor sorki za głupie wpisy ,jeszcze raz przeczytałem cały temat i już wiem o co biega

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.