sambor Opublikowano 11 Listopada 2014 #1 Opublikowano 11 Listopada 2014 Według niektórych producentów kotłów sprawność odbioru ciepła jest największa gdy różnica temperatur wody pomiędzy zasilaniem a powrotem jest równa 20C. Pomyslałem o układzie z pompą w której ilość tłaczonej wody jest regulowana zewnętrznie tak aby "delta" temperatur była równa 20C. Może dałoby się to zrealizować przez zasilanie pompy z falownika sterowanego termometrem różnicowym? Czy ktoś spotkał się z układem płynnej regulacji wydajności pompy CO i w jaki sposób to jest realizowane? Pomysły , sugestie, mile widziane dane tech lub modele takich pomp. Pozdrawiam
Vlad24 Opublikowano 12 Listopada 2014 #2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Teraz masz mniejszą deltę? Uważasz, że jak ją zwiększasz do 20K uzyskasz większą sprawność?
sambor Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 12 Listopada 2014 Teraz mam zmienną deltę w zależności od odbioru ciepła, co nawet przy buforze widać, a chciałbym się przestawić na stała deltę - oczywiście w jakimś zakresie pracy kotła Pozdr.
Vlad24 Opublikowano 12 Listopada 2014 #4 Opublikowano 12 Listopada 2014 To nie jest odpowiedź na moje pytanie
Vlad24 Opublikowano 12 Listopada 2014 #5 Opublikowano 12 Listopada 2014 Popiełniasz błąd w założeniach. To nie jest jakieś magiczne 20K przy których sprawność będzie największą. Ona będzie większa jak temperatura wody w kotle będzie mniejsza i gdy ta woda będzie możliwie szybko przez niego przepływać - czyli delta mniejsza.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 12 Listopada 2014 Teraz mam deltę wg wskazań ciepłomierza od 10C do 25C i więcej w zależności jak jest nastawiona pompa. Ta delta 20C to wg np Wolfa optymalna różnica , a mając kocioł Wolfa chciałem to sprawdzić w domowej praktyce.
Vlad24 Opublikowano 12 Listopada 2014 #7 Opublikowano 12 Listopada 2014 Sprawdzić możesz, ale ręcznie bez inwestycji, że tak nie jest. Zobacz jak z deltami, dotryskami zimnej wody i temperaturami zewnętrznymi kombinują Profesorki, by na papierze mieć te kilka % więcej od konkurencji.
sambor Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor #8 Opublikowano 12 Listopada 2014 Jeżeli założę że mam mieć deltę np 20C to częściowo jestem stratny, Najlepszym rozwiązaniem była by pompa np Wilo Yonos Pico z pokrętłem z możliwością przerobienia tego pokrętła na sterowanie elektroniczne termostatem różnicowym. To tylko amatorskie rozważania, ale jakby ktoś miał gotowe rozwiązanie to chętnie bym się z nim zapoznał. W necie znalazłem np taką pompę ze skokową zmianą obrotów http://www.insbud.org/PL/product-1658878561337674496/IB-Pump-25-60-130A---Pompa-obiegowa-c-o--z-automatyczna-zmiana-predkosci-obrotow.html# Ale to jeszcze nie to. Pompy w niektórych kotłach kondensacyjnych są płynnie sterowane przez elektronikę.
SONY23 Opublikowano 12 Listopada 2014 #9 Opublikowano 12 Listopada 2014 Przy temp. spalin max. 160 st. C jak bodajże pisałeś chcesz jeszcze poprawiać sprawność odbioru ciepła z kotła ??? No chyba że coś źle zrozumiałem...
sambor Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor #10 Opublikowano 12 Listopada 2014 W kotle na pellet to jeszcze szukam optimum - i te rozważania są częścią tych poszukiwać, Natomiast w kotle DS mam optimum wyciągnięte do max i tam nic nie ruszam . Jak wiesz lepsze czasem jest wrogiem dobrego , więc pewnie nic z tego nie będzie, choćby z przyczyn czysto finansowych. Pozdr.
kaibuk Opublikowano 29 Listopada 2014 #11 Opublikowano 29 Listopada 2014 Ja mam wilo piko stratos i ta pompa powinna zrealizować twój pomysł
Gość Visitor1230 Opublikowano 29 Listopada 2014 #13 Opublikowano 29 Listopada 2014 Kolega powyzej nie zrozumial o co chodzi, wydaje mi sie.
kaibuk Opublikowano 14 Grudnia 2014 #14 Opublikowano 14 Grudnia 2014 TA pompa ma regulacje mocy przez zmiane wysokości słupa wody .Chyba ,że nie kumam, o co biega.
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor #15 Opublikowano 14 Grudnia 2014 No właśnie - nie kumasz , szukam pompy która potrafi utrzymać stałą różnicę temp pomiędzy zasilaniem i powrotem np aby zawsze była różnica 20C, a właściwie sterowania taką pompą i to nie pokrętłem a temperaturą.
szari Opublikowano 15 Grudnia 2014 #16 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dokładnie takie rozwiązanie jest zastosowane w sterowniku od kolektorów słonecznych których zadaniem jest utrzymywanie stałej delty T. W menu ustawiamy żądaną deltę T ( jednak zakres wynosi tylko delta 4 - 15 stopni ) zabraknie więc tych 5 stopni które chcesz uzyskać. Poniżej fotki oraz wykresy wysterowania pompy kolektorów i żądanej delty, pompa kolektorów to jakaś standardowa pompa Wilo Cały zespół pompowy można sobie wygooglować "ZPS 18a-01" sterownik dowolny od kolektorów słonecznych mój (Geco GH26-P06) zapewnia tylko deltę do 15 stopni jednak zapewne jakimś rezystorem dało by się go "oszukać" o te 5 oC.
kaibuk Opublikowano 15 Grudnia 2014 #17 Opublikowano 15 Grudnia 2014 KOL Sambor sorki za głupie wpisy ,jeszcze raz przeczytałem cały temat i już wiem o co biega
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.