Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale 35 sekund to długo mi sie piec będzie nagrzewać? mam 230 metrów + cWU do ogrzania stary poniemicki dom

a co to znaczy długo dla Ciebie?

20 minut? 40 minut? 3 godziny?

to jest kocioł stałopalny a nie stale stojący w podtrzymaniu.

ostatnio używam takiego porównania - podtrzymanie to jak zostawienie auta na parkingu z włączonym silnikiem- niby nie jeździ ale paliwo spala. tak samo jest z kotłem.

na ekogroszek. dobrze ustawiony na małej mocy będzie pracował z wysoką sprawnościa. jak dasz dużą moc to wszystkie zyski przepuścisz w fazie podtrzymania.

bądź wola Twoja.

napisałem co zrobić a Ty zdecydujesz co wolisz

Opublikowano

ocenisz po zmianie opału

ja bym został przy 25%

Zostawiłem 25% i efekt jest taki, że spieki się robią jak diabli ;(

Chyba trzeba skracać przerwę tak jak kiedyś 3/24 i być może będzie lepiej.

I jeszcze jedno, piec już nie odpoczywa tyle   wcześniej…

Co radzisz?

Opublikowano

on ma pracować nie odpoczywać

jak spieka wiesz co robić- tylko tym się zajmij ale daj mu pracować

Opublikowano

Skróciłem wczoraj wieczorem przerwę, ale wiatr zostawiłem.

Znaczy się zrobiłem dokładnie tak: 3/24 i 25% i różnica jest znaczna.

Muszę jakoś zmęczyć do końca ten RETOPAL i mieć nadzieję, że będzie mniej kłopotów przy innym opale.

Ps. Wczoraj u mnie bardzo wiało. Mam wysoki komin i tak się zastanawiam czy jak mocno wieje to ma to jakiś wpływ np. na to, że możne np. wyciągać trochę i tym samym zmniejszyć kopczyk?

Opublikowano

Bardzo ma wpływ - wyobraź sobie , że masz stałą moc dmuchawy i w układzie kominowym "brak ciągu" - np przez warunki pogodowe.

Dmuchawa musi zbudować w kotle i kominie takie ciśnienie, żeby wszystko wypchnąć na zewnątrz.

A teraz zmiana sytuacji - komin "ma ciąg", dmuchawa wciąż pracuje na tych samych obrotach. Ale już nie musi budować ciśnienia, ciąg kominowy wręcz zasysa powietrze każdym możliwym otworem - w tym przypadku (zakładam idealne uszczelnienie pieca) jest to wlot do dmuchawy.

W kotle automatycznie nagle znajduje się dużo więcej powietrza i węgiel spala się gwałtowniej.

U siebie zaobserwowałem to zjawisko przy pracy na dwustanie- ustawiłem wszystko super przy pogodzie deszczowej około 0 stopni, piec pracował ponad dwie doby bez zastrzeżeń. Przyszło ochłodzenie - chyba było około -8 -10 stopni - ustał deszcz i nagle (tzn pewnie około 10 godzin to trwało) w palenisku powstał krater, żar zszedł nisko i miałem alarm temperaturowy podajnika. Przy ponownym rozpaleniu na poprzednich ustawieniach ogień aż buchał - przestawiłem piec na pracę automatyczną w nadziei, że zabezpieczy mnie to przed takimi niespodziankami i póki co ustawień nie dotykałem od około tygodnia (czekam na gwałtowne ochłodzenie, zobaczę, jak sobie z tym poradzi).

Opublikowano

Dzięki . To by wszystko wyjaśniało.

Od kilku dni do wczoraj wieczór miałem kopiec jak trzeba. Ale wczoraj cholernie wiało i kopiec mi wyssało.  Dziś rano ręcznie znowu podsypałem i ustawiłem kopiec. Wiatr już jest stabilny, więc mam nadzieję, że i kopiec się nie zapadnie.

Opublikowano

masz przesłonę?- mozesz regulować

masz klapkę miarkownika?- możesz regulować

jak nie pomaga to RCK na rurę zakładasz i problem zniknie

Opublikowano

Skróciłem wczoraj wieczorem przerwę, ale wiatr zostawiłem.

Znaczy się zrobiłem dokładnie tak: 3/24 i 25% i różnica jest znaczna.

Muszę jakoś zmęczyć do końca ten RETOPAL i mieć nadzieję, że będzie mniej kłopotów przy innym opale.

Ps. Wczoraj u mnie bardzo wiało. Mam wysoki komin i tak się zastanawiam czy jak mocno wieje to ma to jakiś wpływ np. na to, że możne np. wyciągać trochę i tym samym zmniejszyć kopczyk?

Z tym Retopalem to jakaś ściema bo niedawno testowałem  Retopal z PSB workowany przez Imex Piechota i jest bardzo dobry, nie spieka się nawet przy 9/70.

Dla porównania teraz mam Wesołą drobną z najnowszej dostawy i to dopiero jest wyzwanie - musi się spalać z małym nadmuchem i krótkim cyklem inaczej tworzą się takie kalafiory, że szok.

Na razie jest ciepło więc nie ma jeszcze w sieci krzyków niezadowolonych z niej użytkowników, lecz gdy tylko przyjdą mrozy będzie się działo ...

Dlatego na razie nie sprzedaję Wesołej, niebawem będę miał grubą to dam znać jak ona wypadła w testach.

Opublikowano

Już nie pamiętam dokładnie gdzie to wyczytałem , ale ponoć krąży opinia, ze Retopala można kupić podrabianego.

Zmartwila mnie Twoja opinia nt. Wesołej...

Na moim składzie o ile dobrze pamiętam jest ten o grubszej frakcji.

A jeśli nie Wesoła to czym palić?

Opublikowano

Z tym Retopalem to jakaś ściema bo niedawno testowałem  Retopal z PSB workowany przez Imex Piechota i jest bardzo dobry, nie spieka się nawet przy 9/70.

Dla porównania teraz mam Wesołą drobną z najnowszej dostawy i to dopiero jest wyzwanie - musi się spalać z małym nadmuchem i krótkim cyklem inaczej tworzą się takie kalafiory, że szok.

Na razie jest ciepło więc nie ma jeszcze w sieci krzyków niezadowolonych z niej użytkowników, lecz gdy tylko przyjdą mrozy będzie się działo ...

Dlatego na razie nie sprzedaję Wesołej, niebawem będę miał grubą to dam znać jak ona wypadła w testach.

- Retopal też zależy z jakiej jest dostawy :)... ja mam akurat taki że nawet na minimalnym nadmuchu (kopcenie) żar skleja się przy dyszach naokoło retorty ale żadne kalafiory się nie tworzą i niema koksu tylko tworzy się taki bardzo krucha pierzynka naokoło retort....y w mrówce sprzedaję w oryginalnych retopal workach że masz 100 % pewności?

- Kiedyś paliłem dwa lata pod rząd groszkiem z Wieczorka.. pierwszego roku był super ale na drugi rok już sam koks produkował i kalafiory większe niż te do spozywania doustnego

- Poziom jedynie teraz chyba trzyma Pieklorz z Piekar i Ekoret jesli trafimy z dobrej partii

Opublikowano

Witam Panowie doradzcie mi z  temp spalin, aktualnie gdy dmuchawa chodzi mam 250 st a gdy przestaje to około 100 czy to dobrze?

p.s Dałęm 30 sekund podawanie dmuchawa 48 zobaczymy czy mniej będzie koksu

Opublikowano

czemu tak długie podawanie?

podaj wszystkie aktualne parametry

Opublikowano

post-60713-0-34682600-1419080190_thumb.jpgpost-60713-0-15304900-1419080204_thumb.jpgmam 5 sekund podawanie przerwa 30, dmuchawa 50 na 100 możliwe , wczesniej miałem 5 s podawanie 22 przerwa, 50 dmuchawa i robił sie koks jak na foto

Opublikowano

to źle napisałeś- podałeś podawanie 30 sek a masz przerwę takiej długości. to wszystko zmienia

jeśli nadal spieki to dalej wydłużaj przerwę podawania

możesz śmiało wydłużyć do 50 sekund. jak zacznie spiekać popiół to obniżysz nadmuch

Opublikowano

Kociołek wyczyscilem i wsypalem na próbę Wesoła. Na razie dopala się Retopal. Dam znać wieczorem lub jutro co się dzieje.

Opublikowano

Witam Panowie doradzcie mi z  temp spalin, aktualnie gdy dmuchawa chodzi mam 250 st a gdy przestaje to około 100 czy to dobrze?

p.s Dałęm 30 sekund podawanie dmuchawa 48 zobaczymy czy mniej będzie koksu

Nie dobrze - to bardzo wysoka temp. spalin

Opublikowano

Już nie pamiętam dokładnie gdzie to wyczytałem , ale ponoć krąży opinia, ze Retopala można kupić podrabianego.

Zmartwila mnie Twoja opinia nt. Wesołej...

Na moim składzie o ile dobrze pamiętam jest ten o grubszej frakcji.

A jeśli nie Wesoła to czym palić?

Jaret, Jaret Plus, rosyjski ode mnie, Komorany, Ledwice, Pieklorz z Piekar itd.

Opublikowano

- Retopal też zależy z jakiej jest dostawy :)... ja mam akurat taki że nawet na minimalnym nadmuchu (kopcenie) żar skleja się przy dyszach naokoło retorty ale żadne kalafiory się nie tworzą i niema koksu tylko tworzy się taki bardzo krucha pierzynka naokoło retort....y w mrówce sprzedaję w oryginalnych retopal workach że masz 100 % pewności?

- Kiedyś paliłem dwa lata pod rząd groszkiem z Wieczorka.. pierwszego roku był super ale na drugi rok już sam koks produkował i kalafiory większe niż te do spozywania doustnego

- Poziom jedynie teraz chyba trzyma Pieklorz z Piekar i Ekoret jesli trafimy z dobrej partii

W Mrówce są z opisem na workach Retopal pakowany w Imex Piechota i tyle wiem o nim.

Myślisz, że Imex podszywa się pod Retopal ?

Opublikowano

Wesoła już się pali. Narazie za wcześnie na wnioski, ale mogę powiedzieć, ze trzeba będzie skorygować ustawy. Przy 3/24 zrobił się taki jakby sklejony koks i wypchnelo z jednej strony palnika... Ustawiłem teraz 3/27 i wiatr dałem na 30%.

Jak robi się koks to wiatr daje do góry czy w dół?

Ps. Na drugim składzie pojawił się groszek z Piekar. Nie wiem co to za opał ale jakz Piekar to chyba Pieklorz.

Opublikowano

Witaj w krainie koksu :) ale czuć że moc Wesołej duża większa??

Ja się tym póki co nie martwię,ze jest koks. Kupiłem dwa worki i jak go nie ogarnę to trudno kupię kolejny / inny.

Tak znacznie czuć różnice, ze mocniejszy, wiec pewnie jeszcze będę musiał skorygować.

Retopala mam jeszcze w kotłowni 12 worków. Nie chce nim palić bo nie wyrabiam z wynoszeniem popiołu. Co 2-3 dni cala szuflada no i ten żużel...

Jak wreszcie uda mi się znaleźć swój opał to resztę Retopala pomieszam

Opublikowano

Tak więc na noc ustawiłem: 3/30 i nadmuch 30%.

Przesłona była  otwarta na ok. 1 cm (myślę, że problem może częściowo być tutaj)

Temperatura spalin przy w/w ustawieniach zaledwie 100 st.
Płomień niski i wąski. Nawet jako „świeżak” domyślam się, że jest niedobór powietrza.

Długo kręcił do zadanej. Nawet bardzo długo – zadana jest ustawiona na 60, a histereza 2 i przy 58 włącza się praca i zawsze schodził tylko do 57, a teraz do 55,  ale nie dziwne skoro płomienia  nie ma…

Poradźcie mi co robić.
Póki co otworzyłem prawie do połowy przesłonę i zmniejszyłem wiatr do 25%.

Załączam fotki jak to wyglądało:

post-60313-0-29836500-1419151766_thumb.jpg

post-60313-0-28560300-1419151767_thumb.jpg

post-60313-0-85288400-1419151767_thumb.jpg

post-60313-0-52228200-1419151768_thumb.jpg

post-60313-0-28743200-1419151769_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.