Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wesoła jest do d...y w tym roku 

skiepściła się i spieka 

Opublikowano

Robercik spokojnie. Przyjedz czas na wesołą. Jak okaże się lepszym grochem to przy nim zostanę.

Czy możecie mi policzyć orientacyjnie jaka powinna być różnica w spalaniu np dobowym między groszkiem 24 a 28 kal. Nie wiem czy to będzie wesoła być może Wieczorek lub coś innego.

Chodzi mi o czyste porównania . Ja nie umiem tego obliczać.

Z góry dzięki

Opublikowano

spalając 30kg węgla o kaloryczności 28MJ ze sprawnością 80% wytworzysz moc średnią 7,78KW i nastukasz 186,7KWh energii

spalając 35kg węgla o kaloryczności 24MJ ze sprawnościa 80% wytworzysz moc średnią 7,78KW i energii tylw co wyżej  :D

jak chcesz liczyć to:

Przykład:
W ciągu doby nasz kochany KMG-1 17kW spalił 30 kg węgla o kaloryczności 28.000 kJ/kg. Faktyczna sprawność kotła wynosi 80%. Ile kWh energii wyprodukował kocioł, z jaką mocą pracował?

30 kg x 28.000 kJ/kg = 840.000 kJ * 80% = 672.000 kJ / 3.600 s = 186,7 kWh
30 kg / 24 h / 3.600 s * 28.000 kJ = 9,7 kW * 80% = 7,8 kW

i link do stronki z fajnym opisem

PS
im mocniejszy węgiel tym zazwyczaj trudniejszy do spalenia
jak ma się przewymiarowany kocioł to warto szukać jeśli cena atrakcyjna jareta lub jaret plusa np
Opublikowano

Robercik spokojnie. Przyjedz czas na wesołą. Jak okaże się lepszym grochem to przy nim zostanę.

Czy możecie mi policzyć orientacyjnie jaka powinna być różnica w spalaniu np dobowym między groszkiem 24 a 28 kal. Nie wiem czy to będzie wesoła być może Wieczorek lub coś innego.

Chodzi mi o czyste porównania . Ja nie umiem tego obliczać.

Z góry dzięki

Dziwne że brałeś Retopal skoro jest droższy od Wesołej.. a mniej kaloryczny o 20%

Opublikowano

Robert kupiłem to co mi polecono. Nie wierzę tym wszystkim handlarzom ze składu. Nie wiem czy ich Wesoła to Wesoła. Retopal miał być suchy jak pieprz. Połowa palety była ok a teraz mam gnoj w koszu. Znajdę może jakaś firmę która wozi kurierem i tyle a oszustom zarobić nie dam

Opublikowano

A co myślisz że przez neta to sprzedają tylko czarne złoto? przy zakupie opału musisz zawsze zakładać że możesz zostać oszukany czy to przez neta czy z lokalnego składu..... na miejscu możesz jakoś ten opał najpierw wypróbować i jeśli jest OK to szybko jechać i zakupić i najlepiej sobie samemu zworkować ale to wymaga trochę wysiłku ale jak ktoś lubi wygodę to najczęściej można dostać czarne g.... w dodatku mokre i z kupą miału :)

Opublikowano

zgarnij z palnika na płasko i zostaw 3/24 na całą noc 

Timon,

Tak wygląda sytuacja po przestawieniu na 3/24.

Wydaje mi się (z naciskiem na „wydaje mi się”), że być może te spieki są bardzie puszyste.

Co robimy dalej? Wracamy do 5/40 i robimy korekty – jeśli tak to jakie, czy zostajemy przy 3/24 i robimy korekty?

Dziś musze czyścić kocioł, bo już jest niefajnie.

@Robert, Są rzetelne firmy i oszuści. Na pewno nie jest tak, że wszyscy sprzedający na odległość on-line oszukują. Na dobrą renomę firmy pracuje się latami, a spieprzyć dobrą renomę można bardzo szybko.

Co do workowania samemu – być może jest to dobry i pewny pomysł. Ja niestety nie będę jeździł na skład i workował, wybierał groszku, ładował itp. Z pewnych względów po prostu nie mogę i nie pytaj dlaczego, bo to nie istotne. Istotne jest to, że płace kupę kasy za towar i chce dostać towar dobry.

I nie do końca chodzi o moją wygodę, a jeśli nawet no to czy ktoś kto chce mieć wygodę i nie widzi mu się sypanie łopatą samemu do worków ma być oszukany???

Nie skreślam jeszcze tego składu, dam im kolejną szansę, ale nie wierzę, że ich Wesoła to Wesoła i luzem sprzedają po 760zł a workowany przez nich kosztuje 800zł. Trochę za mało jak na Wesołą.

Gdybym miał pewność, że to Wesoła, nie zastanawiał bym się… Ale być może kupują tego takie ilości, że mają dobre ceny…

Mam jeszcze trochę dalej inny skład. Pojadę i wypytam, może kupie coś na próbę. Ten skład jest to autoryzowany sprzedawca „KWSA”

@Timon,  Tak na marginesie odnośnie jakości Wesołej, rzeczywiście coś było słabo (czytam też w wolnych chwilach to drugie forum), natomiast wg ostatnich doniesień SUSPENSERA nie jest tak źle.

post-60313-0-21266600-1417858928_thumb.jpg

post-60313-0-00403000-1417858929_thumb.jpg

Opublikowano

na wszystkich fotkach masz spiek od strony kosza z tyłu palnika. sprawdź czy tam jest dobrze wszystko uszczelnione. mam wrażenie że na tego gniota pomogłoby zaklejenie pierwszego pionowego nacięcia od tamtej strony na koronie. zwyczajnie dmucha tam najmocniej i najbardziej spieka.

zostawiłbym 3/24 i albo mocniej zasłonił wentyl albo zdjął 1% z nadmuchu i już nie kombinował

Opublikowano

Timon,

Tak wygląda sytuacja po przestawieniu na 3/24.

Wydaje mi się (z naciskiem na „wydaje mi się”), że być może te spieki są bardzie puszyste.

Co robimy dalej? Wracamy do 5/40 i robimy korekty – jeśli tak to jakie, czy zostajemy przy 3/24 i robimy korekty?

Dziś musze czyścić kocioł, bo już jest niefajnie.

@Robert, Są rzetelne firmy i oszuści. Na pewno nie jest tak, że wszyscy sprzedający na odległość on-line oszukują. Na dobrą renomę firmy pracuje się latami, a spieprzyć dobrą renomę można bardzo szybko.

Co do workowania samemu – być może jest to dobry i pewny pomysł. Ja niestety nie będę jeździł na skład i workował, wybierał groszku, ładował itp. Z pewnych względów po prostu nie mogę i nie pytaj dlaczego, bo to nie istotne. Istotne jest to, że płace kupę kasy za towar i chce dostać towar dobry.

I nie do końca chodzi o moją wygodę, a jeśli nawet no to czy ktoś kto chce mieć wygodę i nie widzi mu się sypanie łopatą samemu do worków ma być oszukany???

Nie skreślam jeszcze tego składu, dam im kolejną szansę, ale nie wierzę, że ich Wesoła to Wesoła i luzem sprzedają po 760zł a workowany przez nich kosztuje 800zł. Trochę za mało jak na Wesołą.

Gdybym miał pewność, że to Wesoła, nie zastanawiał bym się… Ale być może kupują tego takie ilości, że mają dobre ceny…

Mam jeszcze trochę dalej inny skład. Pojadę i wypytam, może kupie coś na próbę. Ten skład jest to autoryzowany sprzedawca „KWSA”

@Timon,  Tak na marginesie odnośnie jakości Wesołej, rzeczywiście coś było słabo (czytam też w wolnych chwilach to drugie forum), natomiast wg ostatnich doniesień SUSPENSERA nie jest tak źle.

To że Ty chcesz dostać super opał płacąc za to super kasę - to jest tylko twoje pobożne życzenie, nie wykazując przy tym własnej inicjatywy i przezorności przeważnie zostaniesz oszukany, dałem ci linki do autoryzowanych sprzedawców z Łódzkiego : Kampanii Węglowej i Holdnigu - nie ma u ciebie w promieniu 30km takich składów? zazwyczaj w takiej odległość dostawa jest gratis.. myslisz że przez neta kupisz lepszy opał? Wesoła to jest paliwo kwalifikowane więc cena poniżej 800zł jest realna....

Opublikowano

na wszystkich fotkach masz spiek od strony kosza z tyłu palnika. sprawdź czy tam jest dobrze wszystko uszczelnione. mam wrażenie że na tego gniota pomogłoby zaklejenie pierwszego pionowego nacięcia od tamtej strony na koronie. zwyczajnie dmucha tam najmocniej i najbardziej spieka.

zostawiłbym 3/24 i albo mocniej zasłonił wentyl albo zdjął 1% z nadmuchu i już nie kombinował

Wentylatora mogę jeszcze troszkę przysłonić, ale już  charakter jego pracy jest inny, jakby miał ciężej pracować (szumi, gwiżdże) – czy przymykanie ma wpływ na jego żywotność? Mogę z 2 mm jeszcze domknąć. Ale raczej zejdę o tą 1 sekundę

Zmienię na 3/23 i póki co tak zostawię.

Myślę, że RETOPALA mam na max dwa tygodnie. Jak go wypalę to kupię kilka worków innego opału – rozumiem, że zabawa w ustawienia zacznie się od nowa?

Wyczyszczę piec i konkretnie przegrzebię w palniku.

To że Ty chcesz dostać super opał płacąc za to super kasę - to jest tylko twoje pobożne życzenie, nie wykazując przy tym własnej inicjatywy i przezorności przeważnie zostaniesz oszukany, dałem ci linki do autoryzowanych sprzedawców z Łódzkiego : Kampanii Węglowej i Holdnigu - nie ma u ciebie w promieniu 30km takich składów? zazwyczaj w takiej odległość dostawa jest gratis.. myslisz że przez neta kupisz lepszy opał? Wesoła to jest paliwo kwalifikowane więc cena poniżej 800zł jest realna....

Robert, na pewno skorzystam z tych namiarów. Spróbuję też tej niby Wesołej. Jak kupię 5 worków to świat się nie zawali

Opublikowano

dałem ci linki do autoryzowanych sprzedawców z Łódzkiego : Kampanii Węglowej i Holdnigu - nie ma u ciebie w promieniu 30km takich składów? zazwyczaj w takiej odległość dostawa jest gratis.. myslisz że przez neta kupisz lepszy opał? Wesoła to jest paliwo kwalifikowane więc cena poniżej 800zł jest realna....

Jednego z tych autoryzowanych KWSA odwiedziłem przed chwilą. Skład znajduje się ok. 10 km ode mnie, więc pod tym względem rewelacja. I tutaj zalety się kończą.

Na składzie kilka pryzm z opałem (węgiel gruby, 2 rodzaje groszku i 2 rodzaje miału).

Wszystko luzem – pod gołym niebem, nawet nie przykryte plandeką. Cały opał mokry jak gnój – dosłownie. Nie mają żadnej wiaty, stodoły, więc fizycznie brak możliwość zabezpieczenia przed czynnikami atmosferycznymi.

Mają tylko takie coś z lejem do workowania i każdą ilość mogą workować, ale na placu był tylko

Na pytanie pracownika co to za opał i z jakiem kopalni, dostałem odpowiedź – „nie mam pojęcia, Szef mi takich rzeczy nie mówi”.

Pytam ile kalorii, dostałem odpowiedź – „hm… chyba z 28”. Myślę sobie co ja tutaj robie ;-)

Ceny na składzie ekogroszku:

- mocniejszy niewiadomego pochodzenia o mocy deklarowanej 28 w cenie 740zł/tona

- słabszy niewiadomego pochodzenia o niewiadomej mocy w cenie 690zł/tona

- za workowanie dopłata w cenie 30zł do tony

Z wiadomych względów moja noga już tam nie stanie.

Odwiedziłem także skład ten najbliższy ode mnie, gdzie kupiłem RETOPAL. Rozmawiałem z właścicielem, który twardo twierdzi,  że „WESOŁA” to na 100% „WESOŁA” – kaloryczność deklarowana przez właściciela 27. Po opał jeździ sam właściciel osobiści. Na miejscy mają sporo luzem i ok. 40 ton, który sami workowali. Ten luzem- zabezpieczony plandeką. Natomiast te 40 ton w workach na paletach składowany w takiej ogromnej stodole.

Być może te 800zł/tona w workach to rzeczywiście Wesoła, skoro sprzedaje go tak dużo i sam po niego jeździ. Kupię kilka worków jak RETOPAL będzie już się kończył.

Co o tym myślicie?

Opublikowano

Plandeką to się przykrywa jak słońce świeci żeby woda nie odparowała :), nie przypominam sobie opadów w ostatnim czasie w Łódzkim, no chyba że skład ma swój system nawadniający pryzmę - więc to że pryzmy były odkryte to o niczym jeszcze nie świadczy - mokry mógł przyjechać z kopalni, bo tam jest płukany , a ceny bajka za tonę i no i workowanie też niedrogie, bo przeważnie biorę od 50zł wzwyż - ja bym wziął po worku lub dwóch choćby na próbę.. przesuszył i zobaczył jak się pali i ile % odparowało wody... jak kiedyś moczyłem próbkę ekogroszku w wiadrze pełnym wody i powiem Ci że nie naciągnął jakoś dużo, około 6%.. to nie jest węgiel brunatny że naciąga 50% wody

ps. myślisz że Ci handlarze przez neta to trzymają opał w ogrzewanych halach, przewiewnych regałach i puszczają im muzyczkę żeby zyskiwał na kaloryczności, a sprzedawca duma 24h na dobę jak tu zaspokoić czarnym złotem swojego potencjalnego nabywcę ;)?

Opublikowano

Robert - nie będę kupował opału w niby u autoryzowanego sprzedawca KWSA, który nie jest mi w stanie powiedzieć jaką kaloryczność i skąd pochodzi groszek, który ma w ofercie.
Niech każdy prowadzi firme jak chce, mam to głeboko w du**e, ale przynajmniej nich mi powiedzą co chcą mi sprzedać. Na pewno od nich nic nie kupię. Sory, ale skoro to autoryzowany sprzedawca to jakieś minimum tej całej obsługi być powinno. To, że ceny bajka to o niczym nie świadczy, bo to nie wiadomo co to jest. Amen,

Pisałem wcześniej, że raczej będę próbował tej Wesołej z tego składu, gdzie kupiłem RETOPAL.

Ps. piec wyglancowany. Ustawiłem 3/23. Dam znać wieczorkiem jak się sprawy mają

Opublikowano

Widzę że gonisz do jakiegoś ideału :) a czegoś takiego nie ma i nie będzie - zawsze będzie jakieś ale: a to że mało kaloryczne, że za dużo popiołu, że dużo żużla, że koks, spieki itp., i trza było gadać z szefem, a nie z cieciem na placu... i opał kupuje się latem, myślisz że z neta dostaniesz o tej porze suchy??

Opublikowano

trza było gadać z szefem, a nie z cieciem na placu... i opał kupuje się latem, myślisz że z neta dostaniesz o tej porze suchy??

Gdyby był Szef to bym nie gadał z cieciem. Z drugiej strony sprzedawca (cieć) ma zasrany obowiązek powiedzieć klientowi jakie gó**o chce mu sprzedać. To nie jest ciastko z kremem za 5 zł, tylko drogi towar i sprzedawca musi wiedzieć co sprzedaje. Dla mnie to miejsce jest spalone i nie pojadę tam i nie drążmy tego tematu.

Opał być może kupuje się latem, ale gdybyś mniej mi za każdym razem głupio dogadywał, a wątek czytał od początku to byś wiedział, że piec kupiłem i zamontowałem w październiku. Więc miałem się obkupić na cały sezon zanim kupiłem kocioł i zrobiłem jakikolwiek próby? ;)

Co Ty mnie tak napastujesz  z tym kupowaniem z neta i ciągle o to męczysz ;)

Rozważam póki co. Nie wiem czy kupie z neta. Na razie najbardziej przekonuje mnie kupienie na próbę ‘Wesołej’ z tego składu, gdzie kupiłem RETOPAL. Tam przynajmniej jest workowany trzymany w pomieszczeniu – ok. 40 ton w tej chwili. Świadczyć to może o tym, że skoro tyle workują to jest zapotrzebowanie na ten groszek.

O dziwo RETOPALA zostało im nie wiele i zastanawiają się czy w ogóle będą go zamawiać, więc zbyt wielkiego wyboru miał nie będę – bynajmniej na tym składzie.

Mają jeszcze EKORET w foliowych workach po 930zł, który także jest dostępny cały czas.

Podkreślam, że na razie mam jeszcze jakieś 18 worków RETOPALA. Jak już zostanie mi tylko tyle co w zasobniku to wtedy kupię 5 worków innego opału na próbę. Jak próby wyjdą dobrze to kupie więcej, przynajmniej suchego, a nie gnoju – tym samym płacąc za wodę.

Opublikowano

Timon, Tak to wygląda na tą chwilę. Coś poprawiamy czy zostawiamy jak jest do rana?

Zauważyłem, że po osiągnięciu zadanej (ust. na 60 st.) czasami przebija do 61 lub 62 stopni. Wcześniej nie zauważałem tego. Być może to za sprawą, że piec wyczyściłem.

A być może dlatego, że spieki coraz mniejsze – ładniejsze??

post-60313-0-25185800-1417894425_thumb.jpg

post-60313-0-18764400-1417894426_thumb.jpg

Opublikowano

zostaw 

daj mu popracować dzien lub dwa niech się oswoi z nastawami i dostosuje pracę na nich do potrzeb

weekend jest wyłaź z kotłowni

Opublikowano

Coraz mnie zaglądam do kotłowni, ale zaglądam. To jedyne miejsce, gdzie mogę zapalić papierosa ;). Planuje zerwać z nałogiem – zobaczymy.

Poniżej fotki jak to wygląda teraz.

Odnośnie kopczyka – teraz nie opada w czasie, gdy piec odpoczywa. Po otwarciu drzwiczek nie ma płomienia, tylko się żarzy i troszkę dymu jest. Dobrym krokiem było przysłonięcie wiatraka...

Tak jak pisałem wcześniej:

„Zauważyłem, że po osiągnięciu zadanej (ust. na 60 st.) czasami przebija do 61 lub 62 stopni. Wcześniej nie zauważałem tego. Być może to za sprawą, że piec wyczyściłem.

A być może dlatego, że spieki coraz mniejsze – ładniejsze??”

Widać, że tego popiołu drobnego jest więcej, a spieków mniej. Można by zaryzykować ze zdjęciem jeszcze wiatru. Ale niestety termometr jeszcze nie dotarł i nie wiem czy jest sens kombinować.

post-60313-0-26244800-1417947521_thumb.jpg

post-60313-0-92687700-1417947521_thumb.jpg

post-60313-0-95598900-1417947523_thumb.jpg

Opublikowano

poczekaj nic nie ruszaj

pomóż sobie rzucić to palenie - nie właź do kotłowni. 

zrób jak ja- nie dawaj sobie pretekstu do zapalenia

1 stycznia rozpocznie się mój 9 rok bez papierosa

Opublikowano

Też planuje od 1 stycznia ;)

Pomęczę Cię jeszcze pytaniami:

1. Czy temperatura zadana na kotle ma wpływ na spalanie? Ktoś pisał,  że ustawił na 70* i ma czyściej w piecu i zmniejszyło się spalanie. To tak pytam z czystej ciekawości.
  2. O co chodzi z tym, że teraz mi czasami przebija temp.? Szczegóły wyżej na niebiesko.
Opublikowano

1- temperatura ma wpływ na wysokość spalania ale nie są to duże różnice

czysta fizyka- trzeba więcej energii do podgrzania wody do wyższej tempetatury. pozostaje jeszcze pytanie jak podniesiesz zasilanie to o ile wzrośnie powrót?

po pewnym czasie delta się wyrówna i trzeba będzie znów tyle samo energii. 

nie sprawdzałem u siebie czy wysoka temp na kotle ma wpływ na czystość wymiennika- chcesz spróbuj i napisz dla innych.

2- a nie zrobiło się cieplej na dworze? wyczyszczony wymiennik lepiej odbiera więc możliwe że troszkę lepsza sprawność powoduje że ta sama moc daje więcej ciepła do układu i zostaje większy zapas. poczekaj aż zarośnie i zobaczysz. a może przy tych nastawach(przymknięty wentylator) mniej idzie w komin i mniejsza strata czyli znów same plusy

Opublikowano

1. Czyli zmniejszenie zadanej na 55 lub zwiększenie do 65 niczego nie zmieni? Trudno powiedzieć ile będzie na powrocie, bo grzejniki mam ustawione na 3 a i tak często się wyłączają.

2. Być może zrobiło się minimalnie cieplej na dworze, ale wcześniej nawet jak było dużo cieplej to nie pamiętam, żeby temperatura przekraczała o 2 stopnie.

Być może to zasługa regulacji klapki na wiatraku ;)

Na pewno kopiec jest lepszy po tej korekcie.

Opublikowano

Niestety termometr nie dojechał. Wysłałem do sprzedającego e-maila, ale na razie bez odpowiedzi.
Wybrałem najdroższą opcję dostawy i nic to nie dało. Daje mu jeszcze dwa dni i sprawę zgłaszam gdzie trzeba.

ps. w piecu na tą chwile jest praktycznie tak samo jak na ostatnich zdjęciach. Na razie nie ma co kombinować. Za jakieś 2 tygodnie kupię inny opał i zobaczymy czy będzie lepiej czy gorzej.

Opublikowano

Wilchelm, ja ostatnio podniosłem temperaturę na piecu z 60 do 70.

Efekt mam taki, że nawet przy wychodzeniu z podtrzymania do pracy temperatura nie spada poniżej 65 stopni - tym samym i powrót i piec mam "pi razy ucho" cieplejsze o 10 stopni, niż poprzednio. Pozostawiłem jeden grzejnik i dwie pętle pod grzejniki łazienkowe otwarte, tak że mam stały przepływ czynnika nawet, jeżeli termostaty pozamykają pozostałe grzejniki.

Wpływ na spalanie stwierdzę za kilka dni, jak wypalę zasyp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.