Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Kondensacyjnego Oraz Grzejników

annaMr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najpierw muszę załatwić sprawy biurokracją związane, mam nadzieję że do wiosny się wyrobię

Opublikowano

A oto obiecane focie:

Mamy tutaj cały węzeł wokół pieca, odprowadzenie spalin, oraz taki gadżet który polecam jak ktoś nie zwraca uwagi na estetykę - w drugi korek grzejnika drabinki w kotłownio-pralni wkręciłem taki dokładny manometr - fajna rzecz, bo ten na piecu to pokazuje w cały świat i jest mało dokładny a pamiętajmy że w układach zamkniętych odpowiednie ciśnienie jest bardzo ważne i poniżej pewnego piec przestaje działać - optymalne to rzędu 1,2 bar na zimno i 1,6-1,8 na gorącym układzie i taki staram się trzymać. Dość wysokie ciśnienie ładnie wypiera powietrze z układu w stronę każdego punktu odpowietrzającego i układ nie ma skłonności do zapowietrzania się. Tyle praktyka u mnie w domu.

0fa1cjq693b4.jpg4xv18qogafz3.jpgz38ftx0g8d4g.jpgyl0vlqf5gkys.jpg

Opublikowano

jeszcze mam jedno pytania z dotyczący biurokracji

budynek był wybudowany w latach 80 jako gospodarczy ale w końcu w był zamieszkany przez moją mamę, podatek jest płacony jako dom mieszkalny, i tak samo przy przepisywaniu na moją mamę był traktowany jako mieszkalny w mieszkaliśmy tam jakieś 13 lat potem się przeprowadziliśmy, więc został tylko dołączony gaz

a więc pytanie brzi

czy muszę budynek zrobić jako odbiór  domu mieszkalnego czy mogę w nim założyć gaz i w nim mieszkać

przy czym jest są tam pokoje i łazienka, wc

w tamtych czasach jeszcze było tak że mama mówiła o tym urzędowi miejskiemu tylko kazali jej wówczas płacić podatek mieszkaniowy ale nie ma żadnego potwierdzenia i co tu mam zrobić?

Opublikowano

choć na planie zagospodarowania przestrzennego budynek jest oznaczony jako m, a wym co mieszkamy m2, niestety nie wiem co te oznaczenia oznaczają wszędzie szukałam i nie znalazłam

[/url]">http://e700d96f241f3524m.png

działka nr 546

Opublikowano

Do takiego ogrzewania to temp zasilania grzejnika musi być max 55C i grzejniki są mocno przewymiarowane 

do pok 1 (11,5m2) grzejnik CV22-30/ dł2m

do pok 2 (20m2) grzejnik CV 33-30/ dł 2,3m

kuchnia (16,5m2) grzejnik CV 33-30/ dł 2m

Sumaryczna moc cieplna dla tych 3 grzejników to 3,5kW, nie wiemy nic o pozostałej części - to ma tylko 48,5m2 a piszesz o 70m2.

Pozdr.

powiem tak, u mnie 20m2  purmo cv22 600x2000, grzeje na 40-45 stopni i termostat na grzejniku jest na poz.2,5  i jest w pokoju 20st.

to przewymiarowanie z z obliczeń to trochę przesada.

Opublikowano

a jak bym chciała dać grzejniki aluminiowe to jaka musiała by mieć moc wys. pod parapetem 450-500

Opublikowano

Moc grzewcza się nie zmieni - jest ta sama dla danego pomieszczenia ,nie zależnie od typu grzejnika .

W poście# 2 podawałem wymiary dla temp zasilania= 55C i dla tej temp powinnaś sobie dobrać inne grzejniki, a moc poszczególnych grzejników to 

do pok 1 (11,5m2) grzejnik CV22-30/ dł2m - moc grzania 965 W

do pok 2 (20m2) grzejnik CV 33-30/ dł 2,3m - moc grzania 1286 W

kuchnia (16,5m2) grzejnik CV 33-30/ dł 2m - 1196 W

Sumaryczna moc cieplna dla tych 3 grzejników to 3,447kW a moc jednostkowa to 71,1 W/m2

Opublikowano

a jaka moc grzejnika musi być do łazienki 5m kw

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Bardzo proszę o opinię czy moje grzejniki są przewymiarowane - odpowiednie do grania gazem.

Posiadam dom parterowy około 125m2, wysokości do sufitu 2,8m ściany 30cm z białego pustaka i 10cm styropian na ścianach w podłodze i suficie (sufit to teriva więc teoretycznie cieplejszy od tradycyjnego).

Do tej pory przy paleniu drewnem przy gorących grzejnikach ciężko wytrzymać w domu nawet przy mrozach.

W 4 pokojach 13m2 posiadam grzejniki DeLonghi dwupłytowe 60x100cm, duży pokój 42m2 dwa grzejniki 60x120cm oraz 60x140cm.

Kuchnia, 11m2 podłogówka plus grzejnik 60x100. Do tego dochodzi hol około 8m2 z grzejnikiem 60x80cm oraz łazienka 7m2 z podłogówką i grzejnikiem rurkowym.

Ostatni to wiatrołap 4m2 z grzejnikiem 60x80cm.

Dodaj jeszcze, że rozprowadzenie wody do grzejników to 100% miedzią i wszystkie rurki lecą pod grzejnikami przy ścianie, więc liczę, że te rurki też należy uważać jako ogrzewanie.

Planuję zakupić piec kondensacyjny dwufunkcyjny Termet 25kW.

Jak myślicie czy muszę jeszcze dołożyć grzejniki aby ogrzewać gazem w takim piecu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Grzejników nie trzeba przewymiarowywać!!!! Za to trzeba je dobrać do masymalnej temperatury zasilaniania, i zapotrzebowania pomieszczeń na ciepło. Grzejniki muszą pokryć zapotrzebowanie pomieszczenia. Ustal jaką temperaturą maksymalną chcesz zasilać swoją instalację, a następnie sprawdź na stronie producenta jaką moc posiada grzejnik przy temperaturze którą założyłeś. Pamiętach tylko o jednym że im niższa temperatura zasilania CO tym grzejniki wychodzą większe, i dla niskich temperatur zasilania praktycznie nie jest możliwe dobranie grzejników (niskie temperatury zasilania są dobre do ogrzewania powierzchniowego np podłogówka nie do grzejników). I to cała praca którą trzeba wykonać. Nie znająć zapotrzebowania na ciepło pomieszczeń i założeń dotyczacych doboru trudo jest określić czy twój dobór jest poprawny i czy będzie dobry do kotła kondensacyjnego (jaka temp. zasilania), bez trudu zrobisz to sam zaglądając do projektu i na stronę producenta grzejników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.