Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Kondensacyjnego Oraz Grzejników

annaMr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to będę szukać kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem, jeszcze muszę poczytać czy ten czy inny

Opublikowano

Eh, wy kobiety!

Jak masz szukać kotła 1 funkcyjnego to VICTRIX X 24 2 I v.2011 jest za mocny, wystarczy [/size]VICTRIX X 12 2 I v.2011 + zasobnik 150l.[/size]

Jak chcesz do tego solary podłączyć to musi być zasobnik z dwiema wężownicami.[/size]

Ale na tak mały dom to dwufunkcyjny kocioł jest lepszy. a cytaty z netu to można dobrać w zależności od potrzeb.[/size]

Opublikowano

tylko w przyszłości dalszej myślę podnieść dom do góry, więc piec chce dobrze dobrać.

Nie każda kobieta niestety zna się na piecach

pozdrawiam

Opublikowano

Tu jest problem , że nie podajesz pełnych danych . Obecnie  wg tych danych co podałaś potrzebujesz ok 6kW ciepła do ogrzania domu,

jak powiększysz ten dom 2x to będziesz potrzebować ok 12kW lub więcej czyli rozwojowo warto kupić jednak tego większego VICTRIX X 24 2 I v.2011.

A na kotłach nie trzeba się znać, trzeba tylko wiedzieć czego się chce. ;) 

Tak jak to było w przypadku doboru grzejników :) 

Pozdr.

Opublikowano

Wolf za mocny - tu jest potrzebna moc grzewcza max 6kW

moze wziasc CGB 20kW lub CGW 11kW

Opublikowano

Mój błąd, przyznaje się

Opublikowano

tylko też jestem ciekawa gdzie jest serwis bo jestem z Dąbrowy Górniczej

Opublikowano

Teraz jak się okazuje że ma być instalacja rozwojowa i z zasobnikiem to kocioł Wolf CGB 20kW jak najbardziej , choć w pierwszym okresie będzie ciężko ,

Wolf CGW-11  ma powalającą cenę i ni jak tam solarów nie podepniesz, dodatkowo jest za mały dla docelowego grzania .

Zaś centrala kondensacyjna solarna CSZ -20 ma cenę kosmiczną.

Opublikowano

Powierzchnia domu jak na razie 70mkw chcemy kiedyś iść w górę ale to za jakieś 8 lat. Kocioł musi myć ekonomiczny, aby był dość dobry, czyli aby się za bardzo nie psuł, myślę na tą inwestycję czyli na ogrzewanie z montażem, instalacją, z rurami, z grzejnikami przeznaczyć 15-18 tyś. mam nadzieję że starczy.

Nie wiem co jeszcze powinnam napisać,

Jeszcze nie wiem czy rozprowadzenie rur można wykonać samemu

druga sprawa gaz do budynku jest doprowadzony, ale już nie jest podłączony , nie ma licznika czy  ten co biedzie zakładał kocioł też może to zrobić, czy muszę kogoś innego zawołać (może głupie pytanie ale nie wiem)

Opublikowano

druga sprawa gaz do budynku jest doprowadzony, ale już nie jest podłączony , nie ma licznika czy  ten co biedzie zakładał kocioł też może to zrobić, czy muszę kogoś innego zawołać (może głupie pytanie ale nie wiem)

1. Ważna sprawa: w liczniku gazowym nie kopie NIKT (!) oprócz PGNiGIE, to jest zaplombowane, i tylko gazownia (a ściśle podwykonawcy PGNIGe) mają prawo zakładać licznik, zawór redukcyjny i inne poplombowane elementy. to dlatego przed każdym urządzeniem gazowym jest zawór - żeby nie dotykać niczego w skrzynce - chcąc np odciąć urządzenie. Możesz zamknąć tylko całkowicie dopływ gazu w skrzynce i to jedyne co Ci wolno robić (i Twoim fachowcom)

2. Rozprowadzenie wszystkich rur po domu może Ci wykonać fachowiec mąż czy tam partner - dobrze żeby to zostało wykonane właściwie, bo potem np coś nie będzie grzało :D Rurę gazową wykonuje Ci wykonawca instalacji gazowych w oparciu o przyjęty projekt. Jeżeli nie masz jeszcze licznika to po kolei: - najpierw musisz znaleźc wykonawcę projektu instalacji gazowej, najlepiej gdyby on później spawał tą instalację - potem pójść do PGNIGIE po zgłoszenie, potem wykonawca składa dziennik budowy do magistratu, i to trwa, trwa, średnio ok 1,5 miesiąca zajmuje podłączenie gazu (przynajmniej u mnie w mieście). Jak masz gotową instalację i odebraną, to przyjeżdża Pańcio z PGNIgie i zawiesza licznik i możesz grzać.

3. Posłuchaj kolegów kup sobie kocioł o niedużej mocy i z szerokim zakresem modulacji mocy max 5,0-24 kW (Zgadzam się z przedmówcą najlepszy będzie WOLF CGB 20) jednofunkcyjny z zasobnikiem 100-150 l. który postawisz pod kotłem i podłączysz "na krótko". Z piecem dwufunkcyjnym daj sobie spokój - komfort ciepłej wody w tym urządzeniu to jest XIX wiek - nawet niższy, bo w XIX wieku były takie bojlery opalane drzewem, w formie pieca kaflowego (czyli w sumie zasobniki) z których co prawda leciał wrzątek - ale ciągle wrzątek :D wahania temp wody w kotle dwufunkcyjnym to XVIII wiek :D Może trochę przesadzam, ale jestem mocno zrażony do urządzeń przepływowych, tym bardziej jak będziesz miała wahania ciśnienia wody, to wtedy dopiero te urządzenia nie zdają egzaminu :-/ 

4. Zrobię Ci dzisiaj zdjęcie mojego "węzła co i cwu" że tak to nazwę to sobie zobaczysz jak to wygląda.

Opublikowano

1. do budynku doprowadzony jest gaz czyli jest skrzynka, zawór jest  (bez licznika)

2. gaz będzie trzeba doprowadzić do kuchenki gazowej i pieca

3..jak dobrze jest rozprowadzić rury do ogrzewania, jakich ruch użyć

Opublikowano

znalazłam stary projet instalacji gazowej tylko jest niestety nie aktualny

Opublikowano

ono projekt instalacji gazowej ale stary bo już dwóch pokoi nie ma z nich

[/url]">http://e474c269c5159058m.jpg

[/url]">http://19f89f6f5da59936m.jpg

Opublikowano

znalazłam stary projet instalacji gazowej tylko jest niestety nie aktualny

Projekt musisz mieć aktualny i musisz go złożyć do UM (czy tam odpowiedniej instytucji gdzie mieszkasz) bo są nowe przepisy, które stawiają budowę instalacji gazowej w domu - w sensie prawnym - de facto na równi z budową domu. Czyli musisz mieć założony i zatwierdzony dziennik budowy, gdzie instalator prowadzi wpisy, daje dziennik do zatwierdzenia, dostajesz pozwolenie na budowę, wykonujesz instalację, robisz odbiór, składasz dziennik itd, itd... trwa to około 1,5 miesiąca jak szybko załatwiasz. Potem jest podpisanie umowy w PGNgjużgnije potem założenie założenie gazomierza i możemy gotować. Zwróć uwagę na odległość skrzynki gazowej od wlotu rury gazowej do domu - jeśli jest mniejsza niż 8 albo 10 metrów, wówczas na domu nie trzeba wykonywać... drugiej skrzynki, tym razem mniejszej z zaworem. Warto więc w spokoju pomyśleć gdzie będzie kocioł i gdzie płyta i mądrze rozplanować bieg instalacji.

Co do rur to stosuje się różne techonologie: chyba aktualnie najpopularniejszą jest rura PEX w otulinie zalewana w wylewce, równie popularna ale droższa dużo jest miedź, stosuje się również doskonałe technicznie (ale uwaga: drogie złączki !!!) rury Hepworth (takie mam u siebie w domu). Bardzo tania i popularna jest rura PP (tak mam wykonane całe przyłącze wokół pieca) ważne żeby stosować PP z zielonym paskiem - ma lepsze właściwości. To raczej instalator powinien CI tutaj doradzić co założyć, w czym czuje się najlepiej i żeby nie zmuszać go do tworzenia w technologii o której nie ma zielonego pojęcia :D. Ja mam całą instalację w budynku z Hepworthu, natomiast instalację w kotłowni i przyłączenia porobiłem sobie w PP, z wyjątkiem połaczenia piec-zasobnik-zawór termo, które ze względu na sztywność połączeń wykonałem z miedzi. Wieczorem cyknę fotkę, to pokażę CI jak to wygląda u mnie. Pozdro

Opublikowano

ono projekt instalacji gazowej ale stary bo już dwóch pokoi nie ma z nich

[/url]">http://e474c269c5159058m.jpg

No i bardzo dobrze to wygląda kocioł przywieś w tej spiżarce w rogu prawym w głębi czyli przy ścianie z kominem (do którego pójdziesz z systemem rura w rurze) kocioł wieszasz na ścianie, zasobnik pod nim - wtedy wyjdzie najmniej rury gazowej a i zasobnik z ciepłą wodą będzie w pół drogi między punktami poboru w kuchni i w łazience. Przy tak nieskomplikowanym rozkładzie pomieszczeń będzie to wszystko chodzić super bez żadnej cyrkulacji, woda będzie szybko docierała do punktów poboru i będzie od razu ciepła. Tym bardziej polecam jednofunkcyjny kocioł z zasobnikiem. Nie wiem jaką masz rodzinę - ale 120 l. to moim zdaniem aż dość !

2. Co do pomieszczeń to jeśli nie są wykończone to po podłodze puszczasz pexy i zalewasz wylewką, a jeśli już tam mieszkasz to ja bym wzdłuż ścian w małych korytkach puścił rurki miedziane i rozszedł się nimi do punktów zapięcia na kaloryferach w pomieszczeniach. Przecież u Ciebie będzie góra 5 grzejników ! (1 pokój, 2 pokój, łazienka, kuchnia i ew. korytarz albo w ganku). Instalacji niewiele, nawet nie puszczałbym nic w otulinach, tylko ładnie polutował w miedzi. W zasadzie to tworzysz instalację tzw. etażową, a to oznacza mało metrów i co za tym idzie można iść w droższy ale skuteczniejszy materiał.

Opublikowano

mieszkać tam akurat nie mieszkam, ale wylewki już są zrobione oprócz korytarza

Opublikowano

Tak bym widział podłączenie grzejników o jakiś pisałaś (Purmo) instalacją w miedzi (potraktuj zdjęcie jako przekrój, a nie że tak to paskudnie będzie u Ciebie w domu wyglądać ;-)))

IMG_0949.jpg

Opublikowano

i kolejne ważne jak dla mnie pytanie jeśli nie jestem właścicielką domu to mogę załatwiać wszystko w gazowni

Opublikowano

kolorem zielonym zaznaczyłam grzejniki jak by rozprowadzić rury do ogrzewania

[/url]">http://08c43fe608ddd874m.jpg

Opublikowano

To Ci już doradzi instalator który będzie Ci to lutował - najwiekszy chyba problem dojść z pieca spodem przez korytarz do tego punktu który występuje pomiędzy kalafiorem na korytarzu i w ganku. Najważniejszy jest dla Ciebie wybór pieca. I im dłużej patrzę na twój układ i jego niewielką objętość tym bardziej skłaniam się ku prostemu i NIEDUŻEMU rozwiązaniu. Na necie znalazłem taki zestaw:

KOCIOŁ VICTRIX X 12 2I + ZASOBNIK ECO PLUS 100L IMMERGAS

Opis techniczny:

- kocioł jednofunkcyjny,

- moc: 1,9 – 12 kW,

- gwarancja: 5 lat,

- zasobnik emaliowany C.W.U. 100l,

- podwójne emaliowanie wewnętrznej powierzchni zbiornika w dużym stopniu ogranicza odkładanie się kamienia kotłowego oraz zabezpiecza naczynie wewnętrzne zasobnika przed korozją. Dodatkowa anoda magnezowa obniża różnicę potencjałów pomiędzy wodą a pokrytym emalią płaszczem zasobnika, co praktycznie eliminuje ogniska korozji elektrochemicznej,

- dostęp do wnętrza zasobnika jest ułatwiony dzięki dużej średnicy otworu rewizyjnego co ma znaczenie np. przy okresowym czyszczeniu wnętrza zasobnika,

- zasobniki są standardowo wyposażone w zawór bezpieczeństwa c.w.u., czujnik temperatury zasobnika c.w.u.,

Cena: 4900.- i tak mi się wydaje że to będzie u Ciebie dobre rozwiązanie.

P.S. I nie zapomnij jak mój sąsiad o umieszczeniu pod kotłem gazowym takiego odpływu jak od pralki do kanalizacji - bo musisz wpiąć tam przewód odpływowy kondensatu ;-)

Opublikowano

u nas jeszcze nie ma kanalizacji

Opublikowano

Ale sławojki też nie masz :P

Pojęcie kanalizacji jest ogólne 

A tak naprawdę to skropliny z kotła powinny być odprowadzane do neutralizatora a następnie do kanalizacji w pojęciu ogólnym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.