Okid2 Opublikowano 2 Listopada 2014 #1 Opublikowano 2 Listopada 2014 Witam drodzy forumowicze.Borykam się w swoim mieszkaniu z problemem, jakby to określić, braku możliwości zagrzania go do nawet 20 stopni w okresie zimowym. Wiem jak to brzmi, ale niestety tak się sprawy przedstawiają.Blok oddany w 1998 roku, mieszkanie jest na parterze, praktyczne całe ma ściany zewnętrzne. Strop do piwnicy raczej ocieplony nie jest, ściany zewnętrzne docieplone styropianem ok 10 cm. Ogrzewam to kotłem Ariston clas z otwartą komorą. Jeśli chodzi o powierzchnie pomieszczeń i grzejników jakie są tam zamontowane - pojaśnię niżej.Wysokość pom. to 1,5 metra. Pokój - grzejnik 100 cm, 1 płytowy, wymiary 3x3,3 m. 2 ściany zewnętrzne (północ, wschód), styropian 8 albo 10 cm, 2 okna drewniane, w jednym nawiewnik ciśnieniowy.Pokój 2 - 60 cm, 1 płyta, wymiary 3x3,3 m, jedna ściana zewnętrzna, jedna od strony klatki, która nie jest ogrzewana, 1 okno plastikowe z nawiewnikiem.Łazienka, 80 cm, 1 płytowy, wymiary 2x3 m, 2 ściany zewnętrzne od strony północy, okno drewniane.Kuchnia - 80 cm, 2 płytowy, wymiary 2,7x4 m, okno drewniane, nawietrzak ścienny (jest to pomieszczenie, w którym znajduje się kocioł)Salon - 110 cm, 1 płytowy, wymiary 5x4,3 m, 2 ściany zewnętrzne, drzwi balkonowe i okno z nawiewnikiem. Przedpokój - nieogrzewanyWydaje mi się, że te kaloryfery, które są zamontowane są za słabe i chcę je wymienić. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie przyjać orientacyjne wartości jeśli chodzi o straty ciepła, itd?Pozdrawiam
kiminero Opublikowano 2 Listopada 2014 #2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Grzejniki dobiera się do temp jaką będziesz je zasilał. Teraz ile przez nie przepuszczasz? Projekt jakiś był? Musisz znać zapotrzebowanie cieplne pomieszczeń (projekt), temperaturę zasilania i docelową temp wew. Wtedy z tabel producentów grzejników korzystasz. Inaczej to tylko na oko.
automatyk Opublikowano 2 Listopada 2014 #3 Opublikowano 2 Listopada 2014 rozumiem ze wysokośc pomieszczeń jest 2,5m a nie 1,5 heh . Wymień wszytkie grzejniki na 22 o wymiarach takich samych jak masz i bedzie ok
Okid2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2014 No racja, 2,5 :) Sam ma prawie 2 metry, więc byłoby ciężko.Co do powyższych... Hm. Czyli są dwie opcje. Łatwa, czyli wymiana z 11 na 22, i druga czyli wyliczenia. Projektu nie mam. Co do temp na kotle to z reguły mam ustawione na mniej więcej 65 stopni. Szczerze powiem, że nie bardzo się w tym odnajduję. W tabelach są podawane moce dla 75 na wyjściu.Kurde, mam taki mętlik w głowie, że nawet nie bardzo potrafię jasno przekazać myśli. Czyli najlepiej będzie jak po prostu wymienię na 22?
kiminero Opublikowano 2 Listopada 2014 #5 Opublikowano 2 Listopada 2014 Wymiana na 22 to dobra rada, bo teoretycznie zachowujesz proporcje. Tak to już jest, że marketingowo lepiej wygląda info o wysokich mocach grzejnika, a drobnym druczkiem jest info w jakich warunkach może to być spełnione. Te twoje grzejniki to musiałbyś skonfrontować z założeniami strat cieplnych pomieszczeń, a tu się projekt kłania, który musiał być. Możliwe też, że inwestor zaoszczędził na ociepleniu, oknach lub w innym punkcie całości, które maja bezpośredni wpływ na energochłonność budynku. Później wyliczenia biorą w łeb. Wymień na 22 jak radzi automatyk i termostaty załóż.
Okid2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 2 Listopada 2014 Czy mogę ewentualnie grzejnik w salonie wymienić na 22 ale 140 cm długości? W sumie to ciepło z salonu powinno chyba trochę dogrzać przedpokój, w którym nie ma kaloryfera. Myślę, że mocniejszy mógłby się przydać.Czy chodzi o projekt budynku? Architektoniczny? Czy o jakiś specjalny odnoszący się do zagadnienia ogrzewania, strat cieplnych, itp.?aha, i co do samych grzejników, to jakie polecacie? PURMO czy jakieś inne?
automatyk Opublikowano 2 Listopada 2014 #7 Opublikowano 2 Listopada 2014 odpusc sobie projekty bo to wiecej czasu i myslenia niz efektu(przy małej instalacji ) ,a co do grzejnika jak wejdzie 1,4m to załoz
Okid2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #8 Opublikowano 2 Listopada 2014 Ok, czyli coś już wiem. Mam nadzieję, że po takich zmianach jak ustawię na sterowniku 20 to osiągnie tą temperaturę a nie tak jak dotychczas. Powiem wam, że to uciążliwe jest niesamowicie. Kocioł chodzi na dosyć wysokich nastawach i nic. Rachunki też płacę większe niż ludzie w bloku (wiem, że mam parter)... Oby się to przełożyło na większy komfort, nie liczę na oszczędności. Chcę po prostu mieć taką temp. jaką sobie ustawiam :)
sambor Opublikowano 2 Listopada 2014 #9 Opublikowano 2 Listopada 2014 Tu pytanie o projekt instalacji grzewczych dla tego budynku - tam masz wyliczone straty ciepła, moce grzejne poszczególnych pomieszczeń , średnice rur. Jak chcesz podręcznikowo dobrać grzejniki to ściągnij ze strony PURMO program SDG - doboru grzejników i sam po wprowadzeniu potrzebnych parametrów możesz policzyć co i jak. Dobranie 1- czy dwie plyty jest dobraniem mocno przybliżonym, może się okazać że wystarczy kupić nowe grzejniki tylko do największych pokoi a te co w nich są przewiesić na miejsce mniejszych. Najprościej to tak jak radzi @automatyk , ale jak chcesz naukowo to jw.
margor Opublikowano 2 Listopada 2014 #10 Opublikowano 2 Listopada 2014 Jak byś znał zapotrzebowanie cieplne budynku ,to łatwo obliczyc grzejniki.Myśle że miedzy 70 a 80 watt na metr kwadratowy potrzebujesz mocy kaloryferów .I teraz tą moc mnożysz przez metry kwadratowe pomieszczeni ,gdzie owy grzejnik bedzie się znajdował i masz jakiego grzejnika potrzebujesz Np.70 wat x 10,8 metrów kwadratowych(przykładowo taka masz kuchnie) =756wat ,o takiej mocy grzejnik potrzebujesz do kuchni
Okid2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #12 Opublikowano 2 Listopada 2014 No tak, ale w kuchni grzejnik jest na zewnętrznej ścianie, dodatkowo mam tu dosyć spory nawietrzak do kotła.btw, ten kuchenny wydaje się być dobry i bym go nie ruszał. Jest to 80 cm, cv22.
margor Opublikowano 2 Listopada 2014 #13 Opublikowano 2 Listopada 2014 Ja podałem przykładowo kuchnie ,ale tak samo robi sie inne pomieszczenia
Okid2 Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor #14 Opublikowano 2 Listopada 2014 Przeszukuję internet w celu ustalenia cen i trafiam na dużo ofert grzejników za dosłownie 1 grosz. Np. na stronie e-purmo.pl są grzejniki Kermi za darmo. Możecie mi powiedzieć o co chodzi? Nie mówię, że chcę grzejnik za darmo ale to trochę dziwne, przyznam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.