Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe - Zerowe Przepływy.

Dragster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprawiłem stary schemat. Wężownica w tej chwili jest na kotle i tak pozostanie nie miałem nawet zamiaru jej przenosić gdzieś  na instalację. Zastanawiam się jeszcze nad pompą kotłową czy nie powinienem dać 1-8.  Muszę przeliczyć w końcu przepływy w tych grzejnikach.

Opublikowano

Pompa kotłowa może być najprostsza 25/40 bez bajerów, sumaryczne przepływy w drugiej części instalacji ( za sprzęgłem) nie mają nic do tego.

Pomyśl co będzie jak termostaty pozamykają grzejniki?

Opublikowano

Nie będzie zbyt dużego podmieszania na sprzęgle?

Opublikowano

Tu nie możesz strzelać - policz podłogówkę, policz grzejniki i zobaczysz co potrzeba.

Jak masz już policzone, to wystarczy to zsumować , i dobrać pompy.

U mnie Wilo Stratos 1-4, pracująca w układzie bufor - kocioł DS ma max przepływ 1,25m3/h - dane z ciepłomierza.

Opublikowano

1560l/h, tylko moje obliczenia są baaardzo mocno szacunkowe. Przewymiarowane.

Opublikowano

Raczej mocno ;)

U mnie na 160m2 podłogi i 100m2 grzejnika potrzeba 1200l/h- te dane są z obliczeń, z praktyki są mniejsze.

W miarę dobre dane można otrzymać z darmowego programu SDG2 ze strony Purmo

Opublikowano

Racja, podłogówkę mogę już podzielić przez /2.

Opublikowano

Policzyłem, tym razem bardziej dokładnie. 946l/h bez c.w.u. 

Opublikowano

Pomyłeczka, 986l/h bez c.w.u. Jeden grzejnik gdzieś uciekł :)

Opublikowano

CWU można pominąć, najprawdopodobniej będzie można zastosować priorytet grzania - czyli na odbiorach pompy 25/40 i to na połowie mocy, a kotłowa jak już pisałem też wystarczy 25/40

Opublikowano

No to świetnie, będę miał mniej do wymiany. Mam jeszcze jedno pytanko, jakie zawory zwrotne stosujecie, klapkowe?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie skończyłem dzisiaj przerabianie instalacji. Zabrałem się za to sam... a co tam... Obieg kotłowy poprawiony (zaw temperaturowy +pompa oczywiście przed zaworem). Dodałem drugie naczynie przeponowe, razem teraz 42L plus zawór bezpieczeństwa 2bar. Naczynia oczywiście napompowane zgodnie z Waszymi sugestiami. Zawór 3D na podłogówkę wymieniony razem z pompą Wilo 25/1-6. Na drugim biegu pompy przepływy na najdłuższych pętlach po 2l/min. Jutro podłącze wszystko elektronicznie. 

Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie sugestie. Na pewno zostanę na tym forum na dłużej :)

Opublikowano

Uruchomiłem dzisiaj kotłownie i nie działa mi to jak powinno. Pompa kotłowa zamiast zasilać obieg kotłowy pcha mi gorącą wodę w instalację. Wydaje mi się, że popełniłem błąd montując zawór zwrotny na zasilaniu obiegu kotłowego. Oczywiście jest on w prawidłowym kierunku ale opory nie pozwalają na swobodny przepływ w obiegu kotłowym. Bynajmniej ja to tak rozumiem. Proszę Was o opinie.

35fb9f8205ef5b42gen.png

Opublikowano

Kierunek pompy jest tak na rysunku. Zawór jest ATV 334 z tym, że wymontowałem wkład. Na wiosnę podłącze sprzęgło i wtedy będzie miał zastosowanie.

Opublikowano

Tfu, tfu, zakręciłem się w myślach.

Podłączyłem to w ten sposób:

b650eb704033f3e4gen.png

Efekt jest taki, że woda krąży tylko w obiegu kotłowym. Pompa 1-4 na pierwszym biegu.

Opublikowano

Do osiągnięcia temp nominalnej zaworu tak będzie , to prawidłowy objaw.
A jaka jest temp nominalna zaworu?
Tak podłączona pompa pracuje w funkcji mieszacza , czyli prawidłowo.

Sprzęgło jest potrzebne jak po stronie odbiorczej są inne pompy np podłogówka i CO

Bieg pompy kotłowej powinien być taki aby odebrać z kotła potrzebną moc.

Opublikowano

Do osiągnięcia temp nominalnej zaworu tak będzie , to prawidłowy objaw.

A jaka jest temp nominalna zaworu?

Tak podłączona pompa pracuje w funkcji mieszacza , czyli prawidłowo.

ATV 334 ma 50st

Sprzęgło jest potrzebne jak po stronie odbiorczej są inne pompy np podłogówka i CO

Bieg pompy kotłowej powinien być taki aby odebrać z kotła potrzebną moc.

Mam 3 pompy po stronie odbiorczej. CO, podłogówka i CWU. Sprzęgło chciałem zamontować na wiosnę. Teraz za dużo przeróbek i nie wiem czy bym zdążył przed mrozami.

Opublikowano

Wszystkie pompy Wilo Yanos Pico.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.