Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szybsze Grzanie Wody Uzytkowej

MichaŁ26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie mam pytanie czy jest jakiś sposób aby przyśpieszyć grzanie wody w bojlerze?mam teraz piec ustawiony na 60—65 i np umyje naczynia zaraz kąpiel dziecka za chwilę żona i zaczyna wiadomo chlodniejsza lecieć i musi minąć żeby dobilo znowu. Mam jedna pompke zamontowana na powrocie do kotła i baniak bodajże 120l.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Napisz jeszcze jaki typ bojlera. Jeżeli pojedyncza wężownica to raczej nic więcej się nie wymyślisz. Ja mam bojler dwupłaszczowy i przy temp na kotle 65-70stC to praktycznie ciepła woda na bieżąco jest, no chyba, że ktoś na raz wypuści 50l to 15-20min trzeba poczekać i znowu gorąca leci.

A tak z innej beczki to jaką masz długość rury od bojlera do kranu w kuchni czy w łazience? Ja miałem 15m  nieocieplonej rury od bojlera do kranu w łazience i też narzekałem ciągle na małą ilość ciepłej wody. Teraz mam do kramu niecałe 9m cienkiej ocieplonej rurki i na dwie osoby 120l potrafi wystarczyć na dwa dni.

Poza tym to jaką średnicą masz podłączony bojler, może za mały przepływ jest.

Opublikowano

Jeśli chodzi o typ to nie szrzecze nie wiem. Było to kupione i montowane jakies 9-10 lat temu także sadze że pojedyncza węzownica. litraż to ok 120 litrów . Co do długości rury do kuchni to będzie w granicach 5 - 6 m. a bojler podłączony jest rurami 22

Opublikowano

Domontuj sobie zawór termostatyczny 3D na wyjściu ciepłej wody z bojlera. Dzięki temu bardziej ekonomiczne będzie wykorzystanie tak wysoko grzanej wody. Innymi słowy w zbiorniku dogrzejesz wodę do 60, ale zaraz za nim zmieszasz ją do np. 45 i de facto wolniej będzie ubywać wody ciepłej w zbiorniku.

Zakładam, że problem nie pojawił się z dnia na dzień.

Docelowo pomyśl o nowym podgrzewaczu z wydajną wężownicą. Przez 10 lat pracy wężownica mogła obrosnąć kamieniem i gorzej przekazuje ciepło.

Opublikowano

Domontuj sobie zawór termostatyczny 3D na wyjściu ciepłej wody z bojlera. Dzięki temu bardziej ekonomiczne będzie wykorzystanie tak wysoko grzanej wody. Innymi słowy w zbiorniku dogrzejesz wodę do 60, ale zaraz za nim zmieszasz ją do np. 45 i de facto wolniej będzie ubywać wody ciepłej w zbiorniku.

Zakładam, że problem nie pojawił się z dnia na dzień.

Docelowo pomyśl o nowym podgrzewaczu z wydajną wężownicą. Przez 10 lat pracy wężownica mogła obrosnąć kamieniem i gorzej przekazuje ciepło.

Własniie te 10 lat to było nie używane .... ja zmieniłem sposób palenia w swoim kotle i chce to tez wykorzystać do ogrzewania wody.

Szybko to wymiennik płaszczowy.

wymiennik płaszcowy masz na myśli to co wspomniał kolega w drugim poście o bojlerze dwupłaszczowym /?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.