Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Do Nowego Domu 130M2

jarrek

Rekomendowane odpowiedzi

nie ze nie bylem zadowolony z twojego wiaderkowego liczenia, tylko stwierdziles ze zeby wiedziec dokladnie to musi byc sterownik do neta podlaczony a to glupta ktora pleciesz od i tyle !!!!!

Gość Visitor1230

Wspominałeś,że masz mieć zawór mieszający, jak ma być on z siłownikiem, to musisz wiedzieć,że zarówno Bruli jak też SPP siłownika zaworu mieszającego nie obsługują.

Co do cyrkulacji, pompę cyrkulacyjną (lub podłogową lub mieszającą, zależy co wybierzesz w menu sterownika) możesz obsłużyć z poziomu Bruli.

Pompę cyrkulacyjną tj. jej załączanie można załatwić na różne sposoby, ciekawym rozwiązaniem jest jej załączanie wraz z zapalaniem światła w łazience.

Można ją także wpiąć w taki programator z marketu za pewnie jakieś 40-50zł, tam ustawiasz czas pracy i godziny, w których to ma działać.

Coś takiego:00929639.jpg

Mam pytanie w zwiazku z Brulim czy eCoalem. Jezeli mam zamiar wstawic taki kociol i sterowanie nie bedzie przeszkoda obecnosc 4D z autonomicznym sterowaniem?

Deredas, weź na wstrzymanie, czy Ty jakiś nawiedzony kaznodzieja jesteś?

Oczywiście,że jak guzik wiedziałeś, miałeś 25kW, dużą ekoenergię i ruszt wodny ze sterowaniem dwustanowym, to byłeś w ciemnej, jak się Tobie radziło, abyś zmienił pewnie za max.800zł człony palnika, bo ekoenergia daje taką możliwość, (palenisko, ślimak, wewnętrzna część odlewu, ze starego została by zewn. część odlewu oraz motoreduktor) do tego jakiś ster bardziej auto i ... dalej pisać nie ma sensu, boś wszystkie rozumy zjadł.

Przepracuj choć 1zimę, kup sobie ze 4-5worków takiej wesołej albo jakiegoś chwałowickiego, to się przekonasz w mrozy o co chłopakom chodziło.

Niech tylko dojdą przy takim węglu takie warunki, abyś musiał spalić ok.40 max.50kg, to się dowiesz o co chodzi.

Vistor , bruli lub ecoal ma mozliwosc sterowania 3 pompami wiec mozna podpiac jedna pompe jako mieszjaca, lub cyrkulacyjna w tym sterowniku , jest tez mozliwosc a raczej opcja ze ustawiasz CWU+ mieszajaca, wtedy masz mozliwosc w 3 wejscia wpiecaia pompy jako mieszajacej lub osobnej dla podlogowki.

Mam pytanie w zwiazku z Brulim czy eCoalem. Jezeli mam zamiar wstawic taki kociol i sterowanie nie bedzie przeszkoda obecnosc 4D z autonomicznym sterowaniem?

Dlaczego ma być przeszkodą?, spora część nawet marketowych kotłów ma stery dwustanowe z obsługą 1pompy a obecnie instalacje instalatorzy robią dość fantazyjnie z 4-5pompami...

Dość tanie a skuteczne rozwiązanie z pogodówką dla obsługi mieszacza ma Polski producent - firma KEY i często się na to ludzie decydują.

Stracisz jedynie opcję sterowania tym obiegiem grzewczym z poziomu internetu.

Można szukać urządzenia, gdzie to wszystko idzie z jego poziomu zrobić, sęk w tym,że wówczas może nie być neta, trzeba też pamiętać,że jak cos obsługuje 4pompy, siłownik zaworu, pogodówkę i panele, to siłą rzeczy w jego menu pozycji będzie więcej.

jakby człowiek się rozejrzał po rynku i tak po trochu wyjął z jednego stera, drugiego, trzeciego, to byłoby sterowanie-marzenie.

Jak masz ciśnienie na neta i np. bruli, a masz zawór z siłownikiem, to ten układ obsługujesz innym urządzeniem i tyle.

Gość Visitor1230

Vistor , bruli lub ecoal ma mozliwosc sterowania 3 pompami wiec mozna podpiac jedna pompe jako mieszjaca, lub cyrkulacyjna w tym sterowniku 

To wiem. Uklad mieszajacy 4D jaki mam to chyba najlepsze co wymyslilem w kotlowni i chcialbym to zachowac. Bardziej chodzi mi o to czy sterowniki na grupowym czy automacie sa w stanie sprawnie kierowac praca kotla na stalej zadanej temperaturze w takiej instalacji.

@makog

wiem ze mozna zliczyc ale nie po to placi sie za automat zeby teraz zliczać..

Pieklorz wiem, że mi to doradzałeś. Za co Ci dziękuję. Ale mnie po prostu *** fakt, że kupiłem nowy piec i jeszcze miałbym teraz wymieniać człon ekoenergii na mniejszy. Nie wiem po prostu ja mam taki charakter że jak za coś płacę to wymagam, żeby to działało tak jak należy. Jak coś jest nie halo to wolę sprzedać i kupić odpowiedni produkt. PEwnie by tak było że jakiś inny ster bym założył i by to działało ale ja po prostu chciałem miec plug&play. poza tym jak cos sobie zaloze to juz musze to wykonac chocbym mial miec cale zycie pod górke z tego powodu.. musze sie samemu przekonac na wlasnej skorze...

Wiem o co Ci chodzi. JAk beda mrozy i bede spalal te 50kg przez tydzien to nie bede płakał. Bo bylem swiadomy przy zakupi że tak moze się zdarzyć. DO nikogo nie bede mial żalu. Zamiast pytać co będzie jak bedą mrozy lepiej zapytać a co bedzie jak ich nie będzie :)

Vistor tak jest w stanie pracowac porawnie, automat ecoala pozwala na prce w trybie ciaglym kotla w granicach cos kolo 4 kW zalezy od palnika i mocy kotla, ale jego wlasnie zadniem jest dazenie do pracy ciaglej o ile jest to mozliwe, tak samo mozesdz dostroic grupowe, a jesli zapotzrebowanie na cieplo jest mniejsze zachowuje sie jak typowy dwustan, dochodzi do zadanej i sie odstawia. ja mam 4d i dodatkowo mialem ustawione pompce cwu jako cwu plus mieszajaca wiec 4d nie wyklucza takiej opcji.

Gość Visitor1230

O taka informacje wlasnie mi chodzilo. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak sterownik dazy do utrzymania stalopalnosci. przykladowo zmniejsza moc w miare dochodzenia do zadanej? Czy dzieje sie to jakos inaczej?

Deredas, zmiana członów to żadna filozofia i nie wywaliłbyś 4 czy 5tysi, tylko łącznie z nowym sterem pewnie max. do 2tysi bez prucia kotłowni.

Nieważne, dokonałeś wyboru i jesteś z niego zadowolony i na tym sprawę zostawiam.

Nie chodzi mi o to,że w mrozy spalimy 40-50kg, bo jak domek starszy, to tyle spalić trzeba.....

Kup z 5worków takiej wesołej i dygnij do kosza w mrozy, to zobaczysz o co mi chodzi.

Cieszą się Ci, co mają nowsze domki...

Wszystko przed Tobą

Vistor nie wiem w automacie dokladnie jak on to robi , chyba ma tak ustawiony czas podawania i przerwy oraz nadmuchu ze jest w stanie pracowac ciagle przy zapotzrebowaniu okolo 4 kw bo jezeli nie umie dosjc do zadanej to podnosi obroty dmuchawy i skraca czas przerwy, natomiast w grupowym odbywa sie to nieco inaczej.

jak masz ustawione temp zadana na 60 stopni to automat bedzie ciagnał do 65 stopni... i jak osiagnie 65 stopni to wejdzie w stan podtrzyamania... u mnie ciagle ma tak okolo 64stopni... raz tylko widzialem jak wszedl w podtrzymanie...

Pieklorz czym palem hmmm nieszczesnymi chwalowicami z domieszka czecha, choc obecnie spala 3 worki groszku kupionego na testy w biedronce :) zreszta sam mi to doradzales na forum FM :D

Gość Visitor1230

Pieklorz interesuje sie ostatnio Skamem ze sterownikiem bruli i palnikiem ardeo. Polecono mi pogadac z Toba wlasnie w tej kwestii. Najbardziej lezy mi wersja 7kW ale ma ona podobno zmniejszona pojemnosc wodna. I inny uklad wymiennika.

chwalowice sta straszne w tym roku, strasznie spiekaja, tworzac spieki kosowe, choc podejrzewam ze nie oczekiwales odpowiedzi bo ja dobrze znasz ? :)

Pieklorz interesuje sie ostatnio Skamem ze sterownikiem bruli i palnikiem ardeo. Polecono mi pogadac z Toba wlasnie w tej kwestii. Najbardziej lezy mi wersja 7kW ale ma ona podobno zmniejszona pojemnosc wodna. I inny uklad wymiennika.

Skam-p ma wersje  7kW ? Nic tu takiego nie piszą http://www.sekom-pleszew.com.pl/brucer.html

ktoś ma jakieś info na jego temat ?

Ecoal ma pracę ciągłą w zakresie do zadanej +5st. Powyzej sie odstawia.Mocy jest bodajże 8 ( pamięć jednak jest zawodna ;) ). Bez różnicy jaki ustawi się czas podawania 3s czy 10s zostanie automatycznie zmieniona przerwa tak żeby stosunek pozostał bez zmian. Czas podania się nie zmienia. Jeżeli potrzeba podnieść moc skraca przerwę i dmucha mocniej i odwrotnie. Dużym minusem są gwałtowne zmiany z najniższej mocy dla której wiatr wynosi 36% do np 45% wiatru i tutaj pojawiają się spieki ;). Aha...i ecoal(algorytm ) został napisany dla brucere i eko15 a reszta to tak przy okazji

Zapytam przewrotnie, może komuś się przyda...

a dlaczego chwałowice zmieszałeś z czechem........?

Pieklorz to nic nie da, bo ten wlasnie kolega nie tak dawno temu, na innym forum wyklucal sie ze mna jaki to cudowny jest groszek z chwalowic :D

makog u Ciebie to nawet temp. na kotle mocno nie skacze, średnio w granicach 2-3st.C, bardzo fajnie,

Czym palisz,że tak Ci równo idzie?

Spaliny piła, zobacz fragment wykresu przy innym prowadzeniu

A cóż to? SPP?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.