emefe Opublikowano 26 Października 2014 #1 Opublikowano 26 Października 2014 Mam kocioł Energo-System KPR 25kW z podajnikiem (retorta). Do ogrzania 170m2 domu. Kiedyś działal ze sterownikiem Ognik PID plus, czy jakoś tak się nazywał, ale się spalił przy zwarciu. "Spec" od pieców zmienił go na ST-37 co się okazało kasą wywaloną w błoto. Przy tym szicie spędzam większość czasu w kotłowni, walcząc z ustawieniami żeby to wogóle działało. Mam już tego dość i ODRADZAM wszystkim ten sterownik, to szajs! Opiszę resztę instalacji: piec grzeje CO i CWU. W salonie mam sterownik temperatury Zeta (model sprzed 7 lat). Węgiel ekogroszek z Wesołej. Ustawienia na dzisiaj przy temp. zewnętrznej 5*C. Tylko do informacji, bo wiem że żadne inne ustawienia nic tutaj nie zmienią. Temp CO - 50 Temp CWU - 42 Podawanie - 2min Przerwa - 10 min Załączanie pomp - 42*C Wiatrak - 4/10 Doradźcie na co zmienić, żeby mieć wreszcie spokój.
Robercikus Opublikowano 26 Października 2014 #3 Opublikowano 26 Października 2014 Nie rozumiem tej frustracji... Ile czasu kolego, używasz tego st 37? Bo skoro masz retortę, to nie wiem dlaczego masz takie dziwne czasy podawania i przerwy. Ustaw 10/50 i będziesz widział jak pracuje kocioł. Jak dalej będzie coś nie tak, to będziesz korygował. Nie wiem też kto Ci powiedział, że nastawy kotła trzeba zmieniać w razie zmiany pogody? Nie trzeba. Na kotle powinna być wyższa temperatura >60 st C, a nie zaledwie 50... to nie kocioł gazowy. Ale skoro jesteś zdecydowany i myślisz że inny sterownik załatwi Twoje problemy, to nic już nie dodaję. Ja używam st 37 już piąty sezon i nie widzę powodów, by go wymieniać na inny. Problem leży nie po stronie samego sterownika, tylko w filozofii jego użytkowania. Poczytaj trochę jak należy prowadzić kocioł i jaką on pełni funkcję w instalacji, a potem jeszcze raz przemyśl wydatek kilku stów. Mój kocioł trzyma cały czas temp minimum 65 stC przy nastawach 10/50 i nadmuch na ok 4, czy 5. Też mam kocioł 25 kW i ogrzewam powierzchnię zbliżoną do Twojej. Przy nastawach nic nie mieszam, a kocioł pracuje na tych samych bez względu na porę roku, czy pogodę. Od regulacji temperatury w domu są inne mechanizmy, a w żadnym razie nie mieszanie przy ustawieniach spalania na kotle, czy jazda z temperaturą zadaną.
TIMON120777 Opublikowano 26 Października 2014 #4 Opublikowano 26 Października 2014 dokładnie- gazowy . a w temacie sterownika- to nie on jest do d...tylko albo autor albo instalator co go tak ustawił jeśli ustala się czas podawania na 2 minuty i przerwę na 10 minut to nic dobrego z tego nie wyjdzie. gdyby było podawanie 5 sek i przerwa w okolicy 40 przy nadmuchu jaki jest obecnie to można zacząć zabawę i to myślę dość krótką z dopracowaniem ustawień. ja swoją przygodę zaczynałem od sterowników techa i uważam że ich zaleta to prostota i minimum ustawień niezbędnych do ogarnięcia poprawnego procesu spalania. zanim wywalisz kasę może warto spróbować ostatni raz i zaoszczędzić sporo pieniążków które na ziemi nie leżą? kolega Robercikus był szybszy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.