Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,postanowiłem otworzyć nowy temat,wprawdzie mam ceramika i fabrycznie nie jest on złym kotłem ale, poczyniłem wiele eksperymentów i prób i postanowiłem podać główne powietrze od strony komory zasypowej, totalnie to zmienia pracę kotła, wentylator już poszedł na półkę, pozostaje kwestia automatycznego podawania powietrza, klapa jest w poziomie i komplikuje to zastosowanie miarkownika, może jakiś elektrozawór wstawić a sterowanie z luxusa w miejscu dmuchawy? to nie moja branża i może ktoś wie co mogę tu wstawić ? :) w sklepie oczywiście mi nie pomogli ( nie wiedzą jak zwykle o czym mówię)

Opublikowano

witam

też nad tym myślę żeby podawać powietrze z góry

( cały czas mnie denerwuje zapychanie ruszt przez popiół i co za tym idzie niestabilna praca - straty dmuchawa chodzi i wydmuchuje ciepło o węgiel się nie pali)

mój pomysł na ... to wywiercić kilka otworów w klapie zasypowej, dokręcić kawałek "mówki" i założyć tam dmuchawę , już bym to dawno zrobił ale.. obawiam się czy wtedy dym nie będzie się wydostawać po ustaniu pracy dmuchawy

może już ktoś eksperymentował?

w sumie to dziwne że producent nad tym nie pomyślał- w ogóle podawanie powietrza w popielnik to jakieś nieporozumienie- mogli się chociaż pokusić o jakąś dysze aby powietrze szło od strony dżwiczek w kierunku wymiennika

a jeszcze można by pokusić się o rurę spłaszczoną i włożoną pomiędzy rusztami pionowo w górę ( odpada przeróbka klapy zasypowej) i połączenie jej z fabrycznym wylotem dmuchawy wtedy dmuchawa może zostać lub może być tam miarkownik

Opublikowano

Miałem kilka lat temu niemal identyczny piec i te same dylematy. Węgiel się zawieszał notorycznie, niewygodne czyszczenie od góry. Jednak zasada palenia jest taka, że palić się ma na samym ruszcie, a paliwo spadać do dołu. Wtedy jest spalanie bez dymne i ekonomiczne. Wykonałem taką przeróbkę o której myślisie. Wspawałem wlot powietsza od góry. Efekt był taki,że pali się wtedy cały węgiel aż po klape. Po prostu tam gdzie jest powietrze jest i żar. Zmienia się wtedy całkowicie zasade palenia w tym piecu.Obawiam się, że komora węglowa może być wykonana z cieńszej blachy, a po takiej przeróbce staje sie ona paleniskiem.Może to być wyrok dla takiego pieca.Wydaje mi się,że takie piece wymagają dobrego węgla, wtedy popiół nie zapycha rusztu. Tak było w moim przypadku, ale to był jednak trochę inny piec. Pozdrawiam

Opublikowano

witam, obecnie zwęziłem palenisko dając płytki szamotowe wzdłuż boków od końca do końca przysłaniając kanały z tyłu w narożnikach (i tak po pierwszym zasypie robiły się niedrożne a dodatkowo paliło się tam z ominięciem szamotu,obecnie wszystko musi przejść przez szamot :) powietrze wtórne dostaje się od gór :) y poprzez otwór w klapie wymiennika 10x50mm, miarkownik Unister steruje klapką od popielnika, w pokrywie załadowczej wywierciłem na razie otwór 10mm aby gazy się tam nie zbierały i nie wytrącały smoły,oraz wiem ile opału jest w kotle :)

po świętach będę kombinował dalej z powietrzem od strony zasypu,

Opublikowano

"witam, obecnie zwęziłem palenisko dając płytki szamotowe wzdłuż boków od końca do końca przysłaniając kanały z tyłu w narożnikach"

a-w te płytki to po prostu wstawiłeś czy w jakiś sposób zamocowałeś aby się nie przesuwały?

Opublikowano

te z tyłu to się same trzymają a w komorze zrobiłem ramkę z kątownika i płaskownika żeby je trzymała i żeby węgiel nie kaleczył ich przy załadunku