Trevo Opublikowano 14 Października 2014 #1 Opublikowano 14 Października 2014 Witam postanowiłem dołozyć jeden grzejnik panelowy u syna w pokoju, stare budownictwo ,okna nie szczelne, więc zimno, ale grzejni nie grzeje.Przy napełnianiu instalacji przez piec od dołu ciepłą wodą zagrzał się tylko do połowy, natomiast jak już wszystko się odpowietrzyło i ruszyło ogrzewanie z pompą nawet na 3 biegu,pompa na zasileniu przy wyjściu z pieca, to grzał tylko trochę w miejscu gdzie wpływa ciepła woda do grzejnika reszta zimna
sambor Opublikowano 14 Października 2014 #2 Opublikowano 14 Października 2014 Tu cała woda "idzie" przed stary grzejnik - ten zielony, trzeba by jakiś zawór regulacyjny na tym starym grzejniku dać aby była regulacja wody - inaczej cała woda będzie szła nadal przez stary grzejnik.
Trevo Opublikowano 14 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 14 Października 2014 Tak mi niestety doradził sprzedawca że w tej konfiguracji czyli oba grzejniki idą z zasilania tzn z tego trujnika to będzie działac pytałem go jeszcze czy nie za mała średnica tych pexów ale też powiedział że z pompą pójdzie,czyli jak wstawie tam jakiś zawór to będzie ok? bo mam ograniczoną możliwość w cm od grzejnika do ściany jest 11 cm bardzo bym prosił o podanie jaki zawór i czy na odpływie na dole tego zielonego też trzeba
Trevo Opublikowano 14 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 14 Października 2014 I jeszcze jedno czy jak zwieksze średnice tego trójnika "dopływu" to coś pomoże oraz jak bym zamienił odpływ z białego i dał po przekątnej
sambor Opublikowano 14 Października 2014 #5 Opublikowano 14 Października 2014 Tylko zawór - trzeba zmierzyć ile jest miejsca i kupić taki jaki będzie pasował, ew przesunąć grzejnik zielony o jedno żeberko na tych samych wieszakach. Biały ma za duży opór hydrauliczny .
kiminero Opublikowano 14 Października 2014 #7 Opublikowano 14 Października 2014 Dodam, że ta głowica termostatyczna na nowym grzejniku nie ma racji bytu. Za blisko starego grzejnika i źle ustawiona (nie może być pionowo). Zdejmij ją i sprawdź też czy zawór powrotny jest na pewno otwarty na max.
Trevo Opublikowano 15 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 15 Października 2014 Tak zrobie dzisiaj tzn przyblokuje zielony trochę i zdejmę tą głowice zobaczymy czy pomoże
Trevo Opublikowano 15 Października 2014 Autor #9 Opublikowano 15 Października 2014 Grzejnik biały ruszył zrobił sie cały ciepły teraz pewnie kwestia doregulowania zielonego bo on z koleji niegrzeje cały ale myślę że idzie w dobrym kierunku zastanawia mnie czy jak bym zmienił te pexy 16 na 20 czy będzie lepiej ale znowu koszta czego bym chciał uniknąć
kiminero Opublikowano 15 Października 2014 #10 Opublikowano 15 Października 2014 A czym ty ten zielony grzejnik dławisz? Już założyłeś zawory?
Trevo Opublikowano 15 Października 2014 Autor #11 Opublikowano 15 Października 2014 Tak przed zielonym zawór kulowy a na białym zdjąłem głowice tak jak pisałeś i terz kulowy pełny przepust dolny odpływ odkręcony na maxa ale sie zastanawiam nad kulowym mniej oporów
kiminero Opublikowano 15 Października 2014 #12 Opublikowano 15 Października 2014 Jeśli płytowy grzeje po całości, to zawór powrotny może zostać.
Trevo Opublikowano 15 Października 2014 Autor #13 Opublikowano 15 Października 2014 Czyli zostawić tak jak jest ?nie zmieniać średnic bo na razie jest w miarę ciepło na dworze ale w mocne mrozy płytowy szybko stygnie
sambor Opublikowano 15 Października 2014 #14 Opublikowano 15 Października 2014 Grzejnik płytowy ma w sobie malo wody więc szybko stygnie , ale też szybko się nagrzewa, zostaw tak jak masz, poczekaj na mrozy.
Trevo Opublikowano 15 Października 2014 Autor #15 Opublikowano 15 Października 2014 Oki tak zrobię dziękuję wam bardzo za pomoc i w razie czego liczę na was i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.