Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy Ostatni Grzejnik Nie Grzeje

Trevo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam postanowiłem dołozyć jeden grzejnik panelowy u syna w pokoju, stare budownictwo ,okna nie szczelne, więc zimno, ale grzejni nie grzeje.Przy napełnianiu instalacji przez piec od dołu ciepłą wodą zagrzał się tylko do połowy, natomiast jak już wszystko się odpowietrzyło i ruszyło ogrzewanie z pompą nawet na 3 biegu,pompa na zasileniu przy wyjściu z pieca, to grzał tylko trochę w miejscu gdzie wpływa ciepła woda do grzejnika reszta zimnapost-59809-0-88514100-1413275404_thumb.jpgpost-59809-0-69798600-1413275443_thumb.jpgpost-59809-0-25927700-1413275487_thumb.jpgpost-59809-0-30720500-1413275563_thumb.jpgpost-59809-0-21731000-1413275632_thumb.jpg

Opublikowano

Tu cała woda "idzie" przed stary grzejnik - ten zielony, trzeba by jakiś zawór regulacyjny na tym starym grzejniku dać aby była regulacja wody -

inaczej cała woda będzie szła nadal przez stary grzejnik.

Opublikowano

Tak mi niestety doradził sprzedawca że w tej konfiguracji czyli oba grzejniki idą z zasilania tzn z tego trujnika to będzie działac pytałem go jeszcze czy nie za mała średnica tych pexów ale też powiedział że z pompą pójdzie,czyli jak wstawie tam jakiś zawór to będzie ok? bo mam ograniczoną możliwość w cm od grzejnika do ściany jest 11 cm bardzo bym prosił o podanie jaki zawór i czy na odpływie na dole tego zielonego też trzeba

Opublikowano

I jeszcze jedno czy jak zwieksze średnice tego trójnika "dopływu" to coś pomoże oraz jak bym zamienił odpływ z białego i dał po przekątnej

Opublikowano

Tylko zawór - trzeba zmierzyć ile jest miejsca i kupić taki jaki będzie pasował, ew przesunąć grzejnik zielony o jedno żeberko na tych samych wieszakach.

Biały ma za duży opór hydrauliczny .

Opublikowano

Ok dzięki

Opublikowano

Dodam, że ta głowica termostatyczna na nowym grzejniku nie ma racji bytu. Za blisko starego grzejnika i źle ustawiona (nie może być pionowo). Zdejmij ją i sprawdź też czy zawór powrotny jest na pewno otwarty na max.

Opublikowano

Tak zrobie dzisiaj tzn przyblokuje zielony trochę i zdejmę tą głowice zobaczymy czy pomoże

Opublikowano

Grzejnik biały ruszył zrobił sie cały ciepły teraz pewnie kwestia  doregulowania zielonego bo on z koleji niegrzeje cały ale myślę że idzie w dobrym kierunku zastanawia mnie czy jak bym zmienił te pexy 16 na 20 czy będzie lepiej ale znowu koszta czego bym chciał uniknąć

Opublikowano

Tak przed zielonym zawór kulowy a na białym zdjąłem głowice tak jak pisałeś i terz kulowy pełny przepust dolny odpływ odkręcony na maxa ale sie zastanawiam nad kulowym mniej oporów

Opublikowano

Czyli zostawić tak jak jest ?nie zmieniać średnic bo na razie jest w miarę ciepło na dworze ale w mocne mrozy płytowy szybko stygnie

Opublikowano

Oki tak zrobię dziękuję wam bardzo za pomoc i w razie czego liczę na was i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.