Margherita Opublikowano 25 Września 2014 #1 Opublikowano 25 Września 2014 Hej wszystkim. Mam problem, mam nadzieję że pomożecie :) Wyremontowałam sobie dobudówkę przy domku rodziców. Dobudówka ma 25m2. Mam 3 grzejniki ( łazienkowy, pokój-10 żeberek, ganek 8 żeberek ). Cała instalacja moja jest podłączona do pieco-kuchni z podkową o mocy 6kw (piecokuchnia stoi w domu rodziców, tylko nasza instalacja jest podłączona, rodzice tylko gotują na piecokuchni). Palimy drewnem, węglem.Problem jest w tym że kaloryfery są "letnie", mieszkanie w ogóle sie nie ogrzewa...Czym może być to spowodowane? Mimo że cały dzień palone jest węglem w mieszkaniu jest zimno. Ta piecokuchnia stoi w domku rodziców im jest mega goraco a nam zimno :( Dodam że dobudówka jest ocieplona, mam nowe okna.Czy pozostaje m tylko wymiana pieca? Jak tak to jaki będzie odpowiedni? Nie mam możliwości wstawienia do siebie pieca, kominków itd Pomóżcie dobrzy ludzie :D
automatyk Opublikowano 25 Września 2014 #2 Opublikowano 25 Września 2014 no kłania się wymienić przynajmniej podkowę w na wiekszą
Margherita Opublikowano 25 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Września 2014 Dziękuje za odp.Czy ta wymiana zagwarantuje mi ciepłe grzejniki? a coś więcej na temat podkowy? jaką tą podkowę? czy można ją samemu wymienić czy potrzebna jest pomoc specjalisty?
HAN Opublikowano 25 Września 2014 #4 Opublikowano 25 Września 2014 A nie lepiej wymienić piec rodzicom? niech se palą a ty masz ciepło.... hehe np. na taki kocioł centralnego z fajerkami jak tak bardzo im zależy na gotowaniu na tym....
Margherita Opublikowano 25 Września 2014 Autor #5 Opublikowano 25 Września 2014 Tak jak wcześniej wspomniałam, mogę wymienić pieco-kuchnie jeżeli trzeba będzie <ta którą mają ma 3 lata>, tylko się kompletnie na tym nie znam, piszecie to co ja wiem :D chodzi mi o konkrety tzn jeśli wymiana podkowy to na jaką a jeżeli kupno kuchni to jakiej dokładnie aby ogrzać te 25m2 i żeby rodzice mogli sobie na niej zimą gotować ? Proszę o konkrety :P jeśli ktoś jest w stanie pomóc :D
HAN Opublikowano 25 Września 2014 #6 Opublikowano 25 Września 2014 np. taki? https://www.google.pl/search?q=piecokuchnia+co+z+fajerkami&biw=1920&bih=995&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J14kVI-aArDW7QaAh4HIBw&ved=0CEUQsAQ#tbm=isch&q=piecokuchnia+dolnego+spalania+z+fajerkami&facrc=_&imgdii=_&imgrc=8hPKuj6a7gvpOM%253A%3B7Dieua0oY-S9TM%3Bhttp%253A%252F%252Fi41.tinypic.com%252Fspemhe.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fforum.info-ogrzewanie.pl%252Ftopic%252F15650-kociol-dolnego-spalania-malej-mocy%252Fpage-3%3B581%3B767 jak dobrze wkleiłem reszta w gogle...
kupfer Opublikowano 25 Września 2014 #7 Opublikowano 25 Września 2014 Witam.Nie komentuję tego co eksperci piszą,bo szkoda nerwów.Twój problem to nie podkowa(jeśli faktycznie grzeje cały dzień),tylko brak pompy(przypuszczam że grzejesz grawitacyjnie).Pozdrawiam.
SONY23 Opublikowano 25 Września 2014 #8 Opublikowano 25 Września 2014 Autorka tematu musi podać wiecej szczegółów a jeszcze lepiej zdjęcia pieca (kotła), podkowy i najlepiej całej instalacji (co z bojlerem), bo bez tego nic odpowiedzialnie nie można poradzić. Czy całe to ustrojstwo kiedyś dobrze działało, czy dopiero teraz zostało tak podłączone i nie działa ?
kiminero Opublikowano 25 Września 2014 #9 Opublikowano 25 Września 2014 Jeśli ta podkowa ma te 6 kW, to na 3 grzejniki spokojnie wystarczy. Tutaj problem leży po stronie instalacji, o której nic nie wiemy. Opisz dokładnie jak ona wygląda, z czego jest zrobiona, czy jest pompa itd. Na wymianę piecokuchni będzie czas.
SONY23 Opublikowano 25 Września 2014 #10 Opublikowano 25 Września 2014 U mnie na 14 KW kocioł ma bez komory załadowczej trochę ponad metr kwadratowy wymiennika więc tak sobie myślę jaka to musi być podkowa...?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.