Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nietypowe Dolne Przyłącze Grzejnika - Prośba O Potwierdzenie.

aero900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem, kupiłem okazyjnie nowe duńskie grzejniki Riopanel (ale nie w sklepie tylko z drugiej ręki i w Danii, nie mam możliwości zapytania "u źródła") i choć producent na stronie deklaruje, że podłączenie to typowe 1/2" to moje chyba tak nie mają - albo ja walę gafę życia...

Gwint jest tylko zewnętrzny i jest to 1". Średnica wewnętrzna stożka to 18mm i w połowie długości spada na 17mm. Żadnego gwintu wewnątrz...

To normalne? A jeśli nie to może ma ktoś radę jak je podłączyć...

Dziękuję

Hubert

post-59529-0-37102800-1411423686_thumb.jpg

Opublikowano

Mówisz, że to redukcja i mogę ją wykręcić? Wygląda jak fabryczna całość...ale ja się nic na tym nie znam. Teraz jest 1" - gdyby było 3/4" to bym nie miał problemu, mierzyłem dokładnie, gwint zewnętrzny ma 26mm.

Dziękuję

pozdrawiam

Hubert

Opublikowano

Rany, nigdy bym na to nie wpadł...jestem mechanikiem, średnice śrub odpowiadają średnicom gwintów...z rurami jest lekko inaczej :-)

Dwa dni szukam w necie informacji na temat fantazyjnego duńskiego przyłącza...Dziękuję Ci bardzo!

Pozwolę sobie zadać ostatnie pytanie - można do tego bezpośrednio podłączyć rurkę miedzianą 15-18mm (widziałem, że pexy tak są podłączane) czy trzeba stosować taki zespół podłączeniowy:

http://allegro.pl/zespol-przylaczeniowy-grzejnika-prosty-3-4-i4625135498.html

Hubert

Opublikowano

jak to żadnego gwintu nie ma a takie dwa zwoje co widac ?

do tego potrzebne jest przyłącze kątowe bądz proste przykręcasz i tyle ale jak widać musi być to przyłącze z taką wkładką stożkowa albo oringiem ,nie może być zpłaską uszczelką bo nie zadziała i tyle

Opublikowano

no ok ale musisz znalesc złączkę ze stożkiem to co widać kilka postów wyżej nie pasuje

Opublikowano

Ta złączka z postu #5 jest dobra, To przyłącze uniwersalne 

Wykręcasz tylko ten nypel 1/2' / 3/4" a pod spodem jest stożek.

Podłączasz bez tego nypla - po prostu nypel wędruje na półkę.

Ważne tylko aby rozstaw otworów w grzejniku był 50mm.

Opublikowano

Nie opowiadaj bzdur - dzisiaj montowałem grzejniki Kermi - przyłącza Herz, Danfoss, Honeywell mają pod spodem stożki z gumowym uszczelnieniem, a te  nyple to leżą już na półce.

A nawet jak będą płaskie to uszczelki są na  pewno w komplecie lu kolega kupi sobie uszczelki z preszpanu albo gumy do gorącej wody i też skręci jak trzeba.

Opublikowano

Nie opowiadaj bzdur - dzisiaj montowałem grzejniki Kermi - przyłącza Herz, Danfoss, Honeywell mają pod spodem stożki z gumowym uszczelnieniem, a te  nyple to leżą już na półce.

a ja też montowałem i to są dwa rożne modele bo do płaskiego dokupujesz albo z gwintem albo stożek albo kupujesz odrazu ze stożkiem na oringu a o modelu z gwintem i jeszcze ze stożkiem to pierwsze słyszę prosze o foto

Opublikowano

Tam są prawdopodobnie nakręcone przejsciowki/redukcje z oringiem. Jak je wykręci, to resztę założy na grzejnik. Ja u siebie miałem moduły bez tych przejściówek. Oring na stożku siada w gniazdo grzejnika i dokręcony nakretką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.