szczykawka Opublikowano 22 Września 2014 #1 Opublikowano 22 Września 2014 Witam, Pytanie do użytkowników takiego kotła lub instalatorów. Instalacja ze sprzęgłem hydraulicznym i "wyspawanymi" rozdzielaczami na zasilaniu i powrocie. Pod sterownik kotła podpięte są 2 pompy - od cwu i co oraz dmuchawa, natomiast trzecia pompa - przewałowa działająca na obiegu kotłowym (kocioł - sprzęgło) jest sterowana przez drugi sterownik. Moje pytanie jest następujące - Czy sterownik kotła SAS jest w stanie obsłużyć 3 pompy obiegowe ? Instalator twierdzi że nie. W ustawieniach sterownika jest opcja sterowania pompami i jest ich 3 CO, CWU i podłogowa. Czy pod pompę podłogową można podpiąć moją 3 pompę z obiegu kotłowego? Dodam że w ustawieniach pompy podłogowej max temperatura to 60 st C - może to być za mało jak na pompę przewałową. Ogólnie instalacja działa bez zarzutów ale .... miał być jeden sterownik a mam 2. Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło. ^_^
mlodzieniec Opublikowano 23 Września 2014 #2 Opublikowano 23 Września 2014 Przekroczysz 60 stopni - albo czujnik sie uszkodzi, albo sterownik zacznie wariować. Wszystko trzeba uzywać zgodnie z przeznaczeniem. A kocioł jak się sprawuje? Mam taki sam tylko ze sterownikiem tech st 32 i średnio jestem zadowolony, bo konstrukcyjnie kocioł jest taki nijaki, ani górny, ani dolny.
sambor Opublikowano 23 Września 2014 #3 Opublikowano 23 Września 2014 Podepnij tą trzecią pompę pod sterownik ten co masz a czujnik powieś na ścianie, wtedy nie będzie ci wyłączał pompy ;) , która powinna działać nonstop podczas pracy kotła. Temp ustaw na max jaką można ustawić ( 60C). Co do wytrzymałości czujnika to na pewno wytrzyma 90C. Innym rozw jest najprostszy sterownik za 80zł.
mlodzieniec Opublikowano 23 Września 2014 #4 Opublikowano 23 Września 2014 Pomysł z czujnikiem na ścianej nie jest zły. Sówj cwu mam zamiar dać na powrót kotła i odczytywać temp. powrotu zamiast temp. bojlera, który i tak zawsze jest nagrzany aż za mocno.
szczykawka Opublikowano 23 Września 2014 Autor #5 Opublikowano 23 Września 2014 Moja kotłownia ma dopiero tydzień więc co do pieca to go dopiero testuję. Zapytam mojego instalatora co myśli o takim rozwiązaniu z tą 3 pompą i czujnikiem a obecnie posiadam już takowy prosty sterownik za dokładnie 71 zł który steruje pompą kotłową. Wkurza mnie lekko ta sytuacja ponieważ ustaliłem z instalatorem na samym początku wszystkie szczegóły - jeden sterownik na 3 pompy. Nalegał na piec SAS-a NWT z OptimaEco 3 bo dobry sterownik i wszystko obsłuży a tu podczas montażu kotłowni On się budzi, że jednak sterownik nie taki i trzeba kupić drugi. Lekka amatorszczyzna tym bardziej że ponoć instaluje te kotły po kilka w miesiącu AHA.
szczykawka Opublikowano 23 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 23 Września 2014 Mam jeszcze pytanie. Czy pompa podłogowa działa przy włączonej funkcji LATO w sterowniku SAS-a ? Myślę że nie - tak samo zresztą jak pompa CO. Ostatni pomysł to podpiąć się pod cyrkulację i nastawić pracę ciągłą ale czy to ma sens - co wtedy z czujnikiem gdzie on i ile ich? Zewnętrzny sterownik zużywa 2 W energii - tyle co TV na czuwaniu :D . Pozdrawiam
sambor Opublikowano 23 Września 2014 #7 Opublikowano 23 Września 2014 Nie wiem czy jest na rynku sterownik obsługujący dodatkowo pompę ładującą za sprzęgłem. Na pewno taką funkcję ma regulator Wolfa R-3, gdyż sam go używam do sterowania pompy ładującej bufor. Ale to inny poziom cen i zastosowania. Co do podpięcia pompy pod cyrkulację to nie jest to najlepszy pomysł. Lepiej już ster zewnętrzny
szczykawka Opublikowano 24 Września 2014 Autor #8 Opublikowano 24 Września 2014 Sterownik takowy do kotłów zasypowych jest - cena masakra. Nic już nie będę kombinował ze sterowaniem. Temat jakby do zamknięcia. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.